Šport
12 ogledov

Kot Becker leta '86 - Tomić "zažiga"

wimbledon bernard tomic
1/6
EPA
Prvič po 25 letih je v četrtfinalu Wimbledona 18-letnik. To je Avstralec Bernard Tomić, ki je najlepše presenečenja dosedanjega dela turnirja. Izločil je že Robina Söderlinga, zdaj ga čaka Novak Djoković. "Je velik talent," pove Nole, ki z Bernardom skupaj trenira.

Da je največje presenečenje dosedanjega dela Wimbledona med dekleti izpad prve nosilke Danke Caroline Wozniacki, ni dvoma (da se sestri Williams lahko poslovita že po tednu dni, je bilo kar nekako pričakovati). Kaj pa na moškem delu turnirja? Negativno presenečenje je zagotovo slovo Čeha Tomaša Berdycha, pozitivno pa 18-letni v Nemčiji rojeni Avstralec hrvaško-bosanskih korenin Bernard Tomić. Ta se je v treh nizih prek Belgijca Xavierja Malissa prvič uvrstil v četrtfinale enega od turnirjev za grand slam. Še več: postal je najmlajši četrtfinalist Wimbledona po 25 letih oziroma po Borisu Beckerju leta 1986.

"Tomić zažiga na wimbledonski travi," danes z velikimi črkami piše na naslovnici sydneyjskega časnika Daily Telegraph. "Ekipa Tomić je osupnila Wimbledon," pa se glasi naslov članka v melbournskem časopisu The Age, ki v nadaljevanju piše. "Pravi bum okrog Tomića, ko se njegove sanje nadaljujejo." Mladega Tomića imajo tako Avstralci že za rešitelja svojega tenisa, potem ko so obupali nad Lleytonom Hewittom, kakšnega drugega potencialnega šampiona pa tudi ni na vidiku. Pred Wimbledonom je bil 158. na lestvici ATP, po njem bo v top 70. Bernard se ni pojavil kar od nikoder, saj je leta 2008 osvojil OP Avstralije med mladinci in leto kasneje mladinsko OP ZDA.

Rod Laver, Lew Hoad, Neale Fraser, Roy Emerson in John Newcombe. To so legende avstralskega tenisa, ki so skorajde imele monopol nad zmagami v Wimbledonu. A to se je dogajalo v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja, tako da vam je oproščeno, če jih ne poznate. Nato so Avstralci desetletja čakali na novega šampiona in ga dobili v Hewittu, a ta je po zmagi na OP ZDA leta 2001 in osvojitvi Wimbledona leta 2002 le še leta 2005 zaigral v finalu Melbourna. Danes 30-letni nekdanji prvi igralec lestvice ATP ne more več med najboljše. Letos je izpadel v drugem kolu proti Švedu Robinu Söderlingu.

Zdaj je na sceno stopil Tomić, ki je v uvodnih dveh kolih pokopal Rusa Nikolaja Davidenka in Igorja Andrejeva, nato pa v tretjem domov poslal še Söderlinga. Po zmagi nad Malissom ga v sredo čaka največji izziv v karieri – Srb Novak Djoković, ki je v svojem dvoboju osmine finala zlahka odpravil Francoza Michaela Llondraja. Z Noletom sta dobra prijatelja in partnerja na treningih. "Mislim, da ima veliko potenciala. Je velik talent," o Tomiću pove Djoković. "Verjame, da lahko premaga najboljše, in to mu je v teh dneh tukaj že uspelo. Rad igra na travi. Ne da ti veliko časa, servira zelo dobro in ne dela neizsiljenih napak."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.