Šport
609 ogledov

"Kot da bi imeli 5.000 evrov plače"

Tomaž Petrovič Igor Kovačič
Pred začetkom spomladanskega dela prvenstva smo se pogovarjali s Tomažem Petrovičem, trenerjem Krškega, vodilne ekipe 2. SNL. O financah, ambicijah, pogodbah, krškem Messiju, Athletic Bilbau ...

Kako je ekipa pripravljena na drugi del prvenstva?
Fantje so v pripravah opravili fantastično delo, ogromno se je treniralo. Imeli so neverjeten pristop glede na zmožnosti, ki jih imamo. Ni bilo niti poškodb niti bolezni, prisotnost je bila skoraj stoodstotna. Načrt je bil v popolnosti izpolnjen, edini minus je Dejan Urbanč, ki ni treniral zaradi težav s kolenom. Pripravljeni smo celo bolje kot prej, a tudi druga moštva bodo spomladi boljša kot jeseni.

Kako velik udarec pa je izostanek Urbanča?
Pri Barceloni bi se manj poznalo, če bi manjkal Lionel Messi. Za nas je Urbančeva poškodba večji hendikep. Počasi je sicer začel s treningi. Pred petimi leti je staknil poškodbo, ko je še igral za Celje, zdaj ima brazgotino v kolenu. Že jeseni je trpel, po krajšem počitku pa enostavno zaradi bolečin ni mogel opraviti prvega treninga. 

Ste si privoščili priprave tudi kje drugje?
Za dva dneva smo odšli na morje. V Umagu smo odigrali pripravljalno tekmo, prespali, naslednji dan pa odigrali še en dvoboj. To je pač naša realnost, več si res nismo mogli privoščiti.

Ali igralski kader, ki je osvojil jesenski naslov, ostaja enak?
Skoraj povsem enak. Nekaterim igralcem smo se zahvalili, a ti že prej niso imeli pomembne vloge v ekipi. Prišel ni nihče. Za to nimamo financ, ekipa pa je tudi pokazala, da je lahko konkurenčna. Bilo bi nesmiselno, da bi rušili nekatere odnose in razmerja znotraj moštva.

nogomet | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Je kaj zanimanja za vaše nogometaše?
Nekaj ga je. Glede na to, da smo prvi na lestvici, ekipa pa je tudi zelo mlada, so nekateri nogometaši zanimivi za druge klube. Aleš Kožar in Žiga Jurečič sta na treningih sodelovala z reprezentanco do 21 let. Že to pove veliko. Iz tega okolja v to izbrano vrsto ni bilo vpoklicanih veliko nogometašev. To je velika nagrada za oba igralca, tudi nekateri drugi so zanimivi. Marsikdo se že zanima, a ni nič konkretnega, tudi sami pa jih ne ponujamo okoli. Ekipo želimo zadržati in še nekaj časa delati z njo.

Verjetno bi jih bilo težko zadržati ob konkretni ponudbi.
Seveda. Če bi kdo dobil ponudbo za profesionalno pogodbo, bi igralca spustili iz rok. S klubom bi se le pogovorili, kaj lahko dobimo v zameno. Če gre kakšen fant lahko na bolje, smo le veseli. Proti temu tako ali tako ne bi mogli nič narediti, to pa tudi ne bi bilo fer.

Krška nogometna šola je sicer zelo uspešna, Luka Kerin je na primer pred vrati Interja.
Luka je res dober nogometaš, so pa v prvi postavi kadetske reprezentance pred tednom zaigrali kar štirje fantje. To so letniki 99.

Obstaja načrt, da se mladeniči postopoma vključujejo v člansko ekipo?
Vsekakor. Že zdaj so se nam na pripravah priključili štirje mladinci, dva pa sta jih oddelala tudi do konca. Še naprej bosta trenirala z nami, če pa bosta konkurenčna, se jima obeta tudi nastop na kateri od spomladanskih tekem. V prihodnosti bo še nekoliko lažje. Ti fantje so igrali v drugi slovenski mladinski ligi, preskok v drugo člansko ligo pa je kar velik. Zdaj Krško igra v prvi mladinski ligi, prepad pa je že manjši. Glede tega bo lažje. Kar se tiče kadetskih reprezantov ... to so res veliki potenciali, tudi kapetan Luka Guček prihaja iz naših vrst. Te fante želimo zadržati do članske ravni. Kerin že odhaja, ostali pa so tudi zanimivi za ostale slovenske klube.

Katere?
Vemo, da so zainteresirani pri Domžalah in Mariboru. Odškodnina pa vemo, kakšna je, če igralec nima pogodbe. Znaša 2.600 evrov, kar je za omenjena kluba smešno nizka vsota. Pravzaprav jim ni treba niti nič spraševati. Maribor lahko nakaže 2.400 evrov plus DDV in igralec je njihov. Če želiš pa igralce zadržati, jim je treba ponuditi profesionalno pogodbo s 16 leti. To pa je mesečni strošek, vsaj 800 - 900 evrov bruto, kar je za klub že težko. Če želiš to ponuditi vsaj dvema... Glede na to, da pogodbe nimajo niti člani, je težko uresničiti kaj takšnega.

nogomet | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Če se vrnemo k drugi članski ligi... Imate pet točk prednosti pred zadnjimi 12 tekmami.
Vsekakor si želimo biti še naprej prvi na lestvici, vendar pet točk ni nikakršna prednost, lahko jih izgubiš v enem tednu. Ne razmišljamo o tem, da branimo neko prednost, skušali pa bomo dobiti vsako tekmo tako kot doslej. Realno bo zelo težko povečati prednost, vsaj glede na nekatere ekipe, ki so se precej okrepile.

Na pripravljalnih tekmah ste se sicer kar uspešno kosali tudi s prvoligaši. Pomerili ste se tudi s Triglavom, ki vam je najbližje na lestvici.
Tekma s Kranjčani je bila zelo specifična, trenerji se poznamo, igralci se poznajo ... Do prvenstva so bili le trije tedni, nekaj se je tudi skrivalo. Ni bilo pravega tekmovalnega naboja. Pri Triglavu niso veliko spreminjali reči, le rahlo so se okrepili. Zagotovo bodo naredili vse, da bodo na koncu prvi. Največ je kupoval Aluminij, pripeljal je nogometaše, ki so pred tem igrali v tujini. V tem pogledu ima neko prednost. Bomo videli. Sami smo odigrali 10 tekem, po štiri z močnejšimi klubi in štiri z nekoliko slabšimi, dve pa z nekako enakovrednimi tekmeci. Solidno smo odigrali tudi s prvoligaši, s Celjem smo izgubili 0:2, z Domžalami z 0:1, z Rudarjem in Krko pa smo remizirali. Je pa razlika ogromna, te ekipe so še daleč pred nami. To je normalno. Imajo po 20 profesionalcev, mi pa nobenega. Tudi pogoji za delo so drugačni, a potrudili smo se maksimalno. A priprave ne pomenijo veliko, ključno bo prvenstvo.

Poleg Triglava je potem za vas zelo nevaren tudi Aluminij?
V Slovenijo se je iz Portugalske vrnil Dejan Školnik, iz Grčije Robert Kurež, ki je za Aluminij veliko golov dosegal že tudi v prvi slovenski ligi. Iz Zavrča je prišel izkušeni Sandi Čeh, iz Avstrije Luka Prašnikar. Aluminij se je zelo okrepil.

Finančno so torej precej pred vami.
Nakupe jim je omogočil prestop Martina Milca iz Maribora v Standard Liege, v tem poslu pa je precej zaslužil tudi Aluminij. Že poleti so pokupili veliko dobrih nogometašev, vendar jim ni šlo po načrtih. Tudi zdaj jim ne bo lahko, nekaj zaostanka že imajo. Z izkušeno ekipo bo nevaren tudi Dob.

nogomet | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V zadnjih letih je kar nekaj klubov zavrnilo prestop v prvo ligo. Če Krško osvoji prvo mesto...
Želja je, da bi ostali na prvem mestu in nato odšli v prvo ligo. je pa res, da nam v tem smislu manjka ogromno reči - v organizaciji, logistiki... Prva liga je v tem pogledu za nas oddaljena za celotno galeksijo. Najmanjše razlike so pravzaprav na igrišču, kjer fantje delalo na vso moč. Mi bomo poskušali narediti svoje, kaj bo pa potem naredilo še okolje, da bi bila ekipa konkurenčnejša, je pa predvsem na drugih.

Se kaj dogaja na tem področju?
Potekajo različni pogovori, kaj konkretnejšega pa se ni zgodilo. Verjetno bi moralo priti do kakšnega sestanka z večjimi podjetji, morda bi še kakšen korak lahko naredila tudi občina ... Nekateri nam sicer že zdaj lepo pomagajo. Vsi skupaj bi se morali potruditi za kaj več. So pa sevede neke omejitve.

Za začetek spomladanskega dela vas čaka dvoboj z Ankaranom.
V minuli sezoni smo tam dvakrat izgubili, igrišče je pa res nekaj posebnega. Trave pravzaprav ni, nogomet je tam res nekaj specifičnega.

Začetki so ponavadi zelo pomembni.
Vsak si želi dobro začeti. Z igralci smo se pogovarjali na to temo. Tudi v primeru zmage, ta bi bila zelo velika, je nato na sporedu še 11 tekem. Tudi poraz ne bo konec sveta. 

Po jesenskem naslovu ste se pošalili, da je obstanek že zagotovljen.
(smeh) Res je zagotovljen, prvič pa nam je to uspelo že po jesenskem delu prvenstva. Če pa nam uspe končati na prvem mestu, bo to nekaj neverjetnega. Ne vem, če bi kje v Evropi še našel takšen primer. Da bi nekdo igral v najvišjem rangu v svoji državi in to s takšnim odstotkom domačih igralcev ... Morda je takšen le še Athletic Bilbao. A mi v Posavju imamo skupaj z Brežicami zadaj le dva kluba, tam jih je pa kar nekaj.

nogomet | Avtor: Saša Despot Saša Despot
So domači fantje še nekoliko bolj motivirani, da bi pripeljali Krško v prvo ligo?

Seveda. Zavedajo pa se tudi, da se kljub uvrstitvi v prvo ligo, ne bo šlo v nabavo 10 novih igralcev. Fantje so res trdo trenirali. Tako, kot da bi imeli vsi vsaj 5.000 evrov plače. Izpostavil bi še navijače. Smo edini klub v drugi ligi, ki ima naijaško skupino. Bilo so že na zadnjih tekmah jeseni, prišli so tudi na zadnjo pripravljalno tekmo. Prišlo jih je okoli 15, zapeli so dve pesmi, prižgali baklo in nas pozitivno pospremili v prvenstvo. V Šenčurju so bili na primer navdušeni, ko so prišli navijači. Bili so zadovoljni zaradi vzdušja, vse je takoj drugače. Res pa je sledila kazen za dve bakli, v klubu niso bili zadovoljni. Pred nadaljevanjem prvenstva bo še sestanek z navijači.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.