Šport
4530 ogledov

Covid-šok na SP: v ponedeljek vsi 'zdravi', v torek 18 okuženih

Reševalni pas/Twitter
Ameriška reprezentanca je manj kot 24 ur pred začetkom odpovedala svojo udeležbo na rokometnem SP v Egiptu.

Rokometaši iz Egipta in Čila bodo danes ob 18. uri v Kairu igrali uvodno tekmo na letošnjem svetovnem prvenstvu. Naslov prvaka brani Danska, devetič pa bo na zaključnem turnirju igrala Slovenija, ki se bo v skupinskem delu pomerila z Južno Korejo, Rusijo in Belorusijo.

Vse tekme v deželi faraonov bodo pred praznimi tribunami, prvič v zgodovini zaključnih turnirjev pa bo med 13. in 31. januarjem nastopilo 32 namesto 24 izbranih vrst.

Na prvenstvu bi morala nastopiti tudi izbrana vrsta Združenih držav Amerike, a je zaradi velikega števila okužb z novim koronavirusom v zadnjem hipu udeležbo odpovedala. V žrebu bo ZDA zamenjala Švica.

Robert Hedin | Avtor: Epa Epa
Američani so na pripravah na Danskem oddali 18 pozitivnih vzorcev na covid-19. Med okuženimi je tudi selektor reprezentance Robert Hedin (na sliki).

Sprva je kazalo, da bodo na prvesntvo poslali zgolj 12 igralcev, kasneje pa je državna rokometna zveza odločila, da se temovanja ne bodo udeležili.  ZDA so si nastop na rokometnem SP izborile prvič po 20 letih, zato je bilo ob odpovedi prisotnega kar nekaj razočaranja.

"To je izredno težka situacija. V Egipt bomo poslali 12 igralcev. Sploh nimamo obrambe," je sprva napovedal selektor Hedin, preden je zveza po temeljitem premisleku odločila drugače. "Odločili smo se, da je za dolgoročno rast in razvoj ameriškega rokometa bolje, če se svetovnega prvenstva ne udeležimo. Zdravje in varnost naših športnikov ter osebja bosta vselej na vrhu seznama naših prioritet," so sporočili.

V ameriškem taboru ne razumejo, kako je do tega prišlo. "Ves čas so nas testirali. Vsi ponedeljkovi hitri test so bili negativni," je povedal švedski strokovnjak. "Verjamemo, da je virus prinesel nekdo, ki je pripotoval iz ZDA, vendar ne moremo vedeti zagotovo," je dodal. Povedal je še, da so nekateri igralci ob potrjeni okužbi planili v jok.

Pred ZDA je zaradi okužb s koronavirusom udeležbo odpovedala tudi reprezentanca Češke.

Komentarjev 1
  • tadejca1 11:48 13.januar 2021.

    Želim jim hitro okrevanje.

Sorodne novice