Šport
10 ogledov

Kozmus, Ratejeva in Šestakova za finale

Primož Kozmus Gregor Katič
Deset slovenskih atletov bo nastopilo na 13. svetovnem prvenstvu v Daeguju. Med petimi atletinjami in petimi atleti, ki v Korejo odpotujejo ta petek, je tudi branilec naslova in olimpijski zmagovalec v metu kladiva Primož Kozmus. Cilj ekipe sta ena ali dve finalni uvrstitvi.

Ob Primožu Kozmusu so na seznamu še Marina Tomič (100 metrov ovire), Nina Kolarič (daljina), Marija Šestak (troskok), Tina Šutej (palica), Martina Ratej (kopje), Rožle Prezelj (višina), Matija Krajnc (kopje), Primož Kobe (maraton) in Anton Kosmač (maraton). Čeprav je imela težave s poškodbo, gre vseeno največ pričakovati od Ratejeve: "Trenutno sem zdrava. Po operaciji sem se načrtno pripravljala na svetovno prvenstvo (SP) in tudi na državnem prvenstvu (DP) dokazala, da sem na dobri ravni. Pričakujem, da ne bom imela težav v kvalifikacijah, z izboljšanjem svojega najboljšega izida pa bi bila lahko v finalu zelo dobro uvrščena. Z optimizmom odhajam na največjo tekmo leta, saj sem prebrodila težave, ki so mi nekoliko prekrižale siceršnje načrte na mitingih v tem letu."


Ratejeva je četrta po izidih sezone na svetu (65,89 metra), Šutejeva pa na 13. mestu (4,61 metra). Obe sta med slovenskimi predstavniki letos največ prikazali in sta dobro formo potrdili tudi na DP v Kopru. Med atleti je najvišje Kozmus, ki kladivo 77,17 metra vrgel 8. junija v Celju in je s tem 20. na lestvici. Kozmus se je po dveh zlatih odličjih na olimpijskih igrah v Pekingu (2008) in svetovnem prvenstvu v Berlinu (2009) za eno leto umaknil s tekmovanj in se na tekmovališča znova vrnil letos, ko je njegovega dosedanjega trenerja Vladimirja Keva zamenjal Marjan Ogorevc, ki je bil že v preteklosti v njegovi ekipi. Cilj Kozmusa – letos je še daleč od 80-metrske oznake – je uvrstitev v finale. To sta napovedala tudi Prezelj in Šestakova, kar jima je na velikih tekmovanjih v preteklosti že uspelo.

"Organizatorji so sporočili, da je prijavljeno okrog dva tisoč tekmovalcev iz 212 držav, katerih boje bo na stadionu spremljalo okrog pol milijona gledalcev. Želimo eno ali dve finalni uvrstitvi in ponovitve najboljših letošnjih rezultatov. Tokrat sicer cilj ni kolajna, ki so jih letos že dosegli obetavni atleti na mladinskih evropskih in svetovnih prvenstvih," je povedal Peter Kukovica, predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS).


Nastopa sta zaradi zdravstvenih težav odpovedala Snežana Rodič, najboljša slovenska atletinja na zadnjih treh velikih tekmovanjih, in Boštjan Buč, lani najboljši slovenski atlet v anketi AZS. Rodičeva je zaradi pljučnice najprej odpovedala nastop v troskoku na odprtem atletskem prvenstvu v Kopru, ker zaradi bolezni ni mogla trenirati, potem pa tudi tekmo na SP. Buč, slovenski rekorder na 3.000 metrov zapreke, je 19. junija v Izmirju že po polovici teka predčasno končal nastop, zdravniki pa so mu oskrbeli poškodovano desno mečno mišico. Nato je 5. avgusta odstopil na diamantni ligi v Londonu; na zdravniškem pregledu so ugotovili natrganine na mišici. Normo za SP je na 400 metrov ovire 12. junija v Celju z 49,77 izpolnil tudi Američan Brent LaRue, ki je od sredine julija slovenski državljan. Kljub temu slovenski prvak na 400 metrov in 400 metrov ovire za novo domovino še ne more tekmovati.

Kako je šlo Slovencem na prejšnjem SP v Berlinu (2009):

1. mesto Primož Kozmus (Fit Brežice, kladivo, 80,84 metra)
8. Miran Vodovnik (Almont Slovenska Bistrica, krogla, 20,50 metra)
11. Martina Ratej (Šentjur, kopje, 57,57 metra)
42. Roman Kejžar (Mass Ljubljana, maraton, 2:20,25)
- polfinalne uvrstitve:
10. Sonja Roman (Štajerska, 1.500 metrov, 4:07,20)
- izpadi v prvem krogu kvalifikacij:
19. Snežana Rodič (Gorica, troskok, 13,92 metra)
25. Marija Šestak (Mass, troskok, 13,69 metra)
28. Boštjan Buč (Velenje, 3.000 metrov zapreke, 8:40,56)
28. Jurij Rovan (Fit, palica, 5,40 metra)
35. Nina Kolarič (Ptuj, daljina, 6,00 metra)
36. Sabina Veit (Poljane Maribor, 200 metrov, 23,77)
39. Pia Tajnikar (Mass, 100 metrov, 11,88)
51. Matic Osovnikar (Mass, 100 metrov, 10,52)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.