Šport
58 ogledov

Kozmus že s prvim metom v finale

Primož Kozmus EP v atletiki Zürich EPA
Nekdanji olimpijski in svetovni prvak Primož Kozmus se je na evropskem prvenstvu v Zürichu zanesljivo uvrstil v finale meta kladiva.

Že v prvem metu je Primož Kozmus vrgel 75,87 metra in presegel avtomatično kvalifikacijsko normo (75 m). Medalja s prvenstev stare celine je edina, ki mu še manjka v bogati zbirki.

V kar precejšnjih težavah pa se je znašel eden glavnih favoritov za zlato kolajno in branilec naslova Krisztián Pars. Madžar je v prvem metu vrgel kladivo le 74,44 metra daleč, nato pa je imel še dva neveljavna meta. Po prvi kvalifikacijski skupini je bil peti in imel tako kar dobre teoretične možnosti, da napreduje. Na koncu je pristal na devetem mestu. Po pričakovanjih je bil najdaljši v kvalifikacijah svetovni prvak Pawel Fajdek s 77,45. To je bil njegov drugi met, prvi je bil neuspešen. Kvalifikacijsko normo je sicer presehlo le sedem metalcev kladiva.

"Relativno dobro, rutinsko"

"Dobro je, da sem vse opravil že s prvim metom, ker se nisem posebej trudil in je to pomembno tudi za psihično pripravo pred finalom. Imam zelo dobre občutke in vem, da sem pripravljen za zelo dolge mete. Ta kvalifikacijski met mi je relativno dobro uspel, rutinsko, kvalifikacijska norma mi ni prestavljala težav. Zato sem zadovoljen. Postavili pa so dokaj nizko normo, verjetno tudi zaradi vremenskih razmer in na temelju prejšnjih tekem. Danes so bile dobre razmere, sončno je bilo in smo imeli dober krog za izmet, mogoče je bilo metati daleč. Sam si ne želim, da bi bilo v soboto, ko bo finalna tekma, tako vetrovno in deževno, kot v sredo med ženskimi kvalifikacijami meta kladiva. Se bo pa treba prilagoditi na vse vremenske razmere. Te bodo enake za vse in upam, da me ne bo nič presenetilo," je dejal Kozmus.

"V kvalifikacije so na voljo le trije meti in je nervoza vedno prisotna. Videti je, kot da je 75 m zelo lahko doseči, vendar je to le na papirju. V finalu se bom boril, želim si kolajno in naredil bom vse, kar je v moji moči, da jo bom osvojil. Lahko bom vrgel 78 ali pa 80 m. Malo moram še popraviti občutke, sem pa vse bolj optimističen, saj sem dobro pripravljen in formo stopnjujem," je ocenil Kozmus.

Veitova v polfinalu: "Nerada tečem zjutraj"

V kvalifikacijah teka na 200 metrov sta nastopili Kristina Žumer in Sabina Veit. Prva je bila zadnja v svoji predtekmovalni skupini (24.24), Veitova pa je v tretji skupini osvojila peto mesto (23.72) in zabeležila najhitrejši čas med tekmovalkami, ki se niso avtomatično uvrstile v polfinale. Sledili sta še dve skupini, slovensko sprinterko pa je od srečnih poraženk prehitela le ena tekmovalka. Polfinale je po urniku na sporedu ob 19.42. Jan Žumer je bil v tretji skupini kvalifikacij na 200 metrov osmi s časom 21.47.


"Psihično je bilo zame zelo naporno, ker dopoldne zelo nerada tečem. Izpolnila sem cilj in se uvrstila v polfinale, kjer bom lahko tekla sproščeno. Tudi po diskvalifikaciji ene izmed tekmovalk sem bila še sproščena, vendar sem imela slab ponovljeni start. Sam tek je bil 'zakrčen' in zato počasen. Tu sem izgubila nekaj desetink, zato upam, da bom v naslednjem teku tekla sproščeno in izboljšala svoj dosežek," je napovedala Veitova.

"Več sem pričakovala na 200 m, zato sem kar razočarana. Res, da sem dobila neugodno drugo stezo, vendar sem naredila preveč tehničnih napak. Pozna se mi, da po poškodbi tekmujem šele mesec dni. Moj glavni cilj je, da pozdravim poškodbo," je po izpadu dejala Žumrova, ki je na EP tekmovala že na 100 m. 

Šutejeva in Ratejeva v finalu

Martina Ratej | Avtor: EPA EPA
Tretji dan prvenstva bo postregel še z nekaj slovenskimi nastopi. V finalu bo ob 19.19 v skoku s palico tekmovala Tina Šutej, ob 20.40 pa se bo za odličja borila še Martina Ratej v metu kopja. Ob 17.30 pa bo v prvi skupini meta kopja kvalifikacije začel Matija Kranjc.

Na programu bo šest končnih odločitev, za odličja pa se bodo atletinje merile še dopoldne v hitri hoji na 20 km, atleti pa bodo tekmovali ob 20.10 v troskoku, ob 20.45 na 3000 m zapreke in ob 21.50 na 110 m ovire.

Kvalifikacije s slovensko udeležbo (skupno):

200 m (M), 1. krog:
1. Adam Gemili (VBr) 20,39
2. Christophe Lamaitre (Fra) 20,43
3. Sergij Smelik (Ukr) 20,49
...
27. Jan Žumer (Slo) 21,47
...

Kladivo (M):
1. Pawel Fajdek (Pol) 77,45
2. Marcel Lomnicky (Slk) 77,06
3. Sergej Margijev (Mol) 76,35
...
5. Primož Kozmus (Slo) 75,87
...

200 m (Ž):
1. Dafne Schippers (Niz) 22,73
2. Diana Ahsher Smith (VBr) 22,75
3. Jodie Williams (VBr) 22,88
...
24. Sabina Veit (Slo) 23,72
31. Kristina Žumer (Slo) 24,24
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.