Šport
13 ogledov

Kozmus: "Želim drugo olimpijsko zlato"

primož kozmus sp bronast atletika 2011 Reuters
Primož Kozmus je s tretjim mestom na svetovnem atletskem prvenstvu v Daeguju ob izjemnih metih osupnil javnost, tekmece in tudi sebe. Uspelo nam je dobiti zvezo z Južno Korejo in Brežičan je tako za vas spregovoril o svojih občutkih in najvišjih ciljih na olimpijskih igrah 2012: "Zelo si želim obraniti zlato, kar pa bo veliko težje od te kolajne."

"Seveda sem zelo vesel, da mi je to uspelo. Bilo je nepričakovano in morda zato še lepše. S kolajno nisem bil obremenjen. Vesel sem bil že finala. Bil sem povsem sproščen in na koncu se je izšlo za kolajno," je za zurnal24.si iz Daeguja po osvojitvi bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu sporočil Primož Kozmus.

Prav vsi športniki si želijo, da bi največ iz sebe iztisnili na najpomembnejših tekmah. Vam je uspel kar za debela dva metra daljši met kot najboljši v dozdajšnjem delu sezone!
Želel sem si meta prek 78 metrov, nato sem dodal še en meter. Morda tudi nisem verjel, da bo dovolj za kolajno, ker so bili konkurenti fantje, ki so dobro pripravljeni. Ampak svojo vlogo je odigrala nervoza. Jaz sem naredil svoje, oni ne. To so velike tekme, na katerih rad nastopam. Ljubim vzdušje, ko je malo pritiska, druge pa to zlomi.

V katerem trenutku tekme ste začeli razmišljati o kolajni?
Po drugem, najdaljšem metu, ko sem videl, kakšno je stanje med tekmovalci, sem vedel, da veliko več ne bo treba vreči. Lahko pa bi bil tudi peti. Dva sta bila gotovo še zmožna vreči toliko. Ampak to je ta živčnost, ki skrajša mete drugih.

Koliko je k vašemu uspehu in nasploh ob vrnitvi pripomogel trener Marjan Ogorevc s svojo bioterapijo (premagovanje poškodb, utrujenosti in izboljševanje psihofizičnih sposobnosti ..., op. a.)?
Z Marjanom to počneva že od začetka. Sistem je enak kot tedaj, ko sem delal z Vladom Kevom. Kolajna je posledica kontinuitete dela. Vso sezono sem bil brez poškodb. Nikjer nismo pretiravali, vse je bilo relativno "na easy", a je prineslo rezultat. Poslušam svoje telo, malo več časa si jemljem za regeneracijo in mislim, da je to tudi recept za naprej.

Je bilo težko opraviti na doping kontrolo?
Metalci ponavadi nimamo težav, da bi morali dolgo čakati.

Kakšen je bil odziv konkurentov ob vaši takojšnji vrnitvi na zmagovalni oder?
Presenetil sem jih. Na tekmo sem prišel z 20. rezultatom, imel najslabši rezultat med osmerico finalistov. Po drugi strani so vedeli, da sem svetovni in olimpijski prvak in da morajo računati name. Mislim, da jim je kmalu postalo jasno …

Vprašanje o Londonu se poraja kar samo od sebe. Naskok na zaporedno olimpijsko zlato?
Da, to je moj cilj. Zelo si želim obraniti zlato, kar pa bo veliko težje od te kolajne. Tedaj bodo pričakovanja velika, tako od javnosti kot od mene. Treba bo dobro delati, biti brez poškodb in lepo izpeljati zimsko in spomladansko sezono.

Komentarjev 1
  • 1111 18:04 29.avgust 2011.

    ...z zamero ali ....žal mi je, da je ta prepotenca dobila bron! Nikakor mu ne privoščim drugega zlata!!!!!!!!!!