Šport
49 ogledov

Kranjca so ekipni kolegi 'namočili'

Robert Kranjec, Planica 2015 EPA
Edini slovenski svetovni prvak v smučarskih poletih Robert Kranjec je dosegel drugi izid kvalifikacij na svetovnem prvenstvu na Kulmu in po dosedanjem poteku sezone, ko ga je dolgo ovirala poškodba komolca, prikazal povsem prerojeno podobo.

Veliko bolje kot na zadnjih tekmah, je skakal tudi Jurij Tepeš, četrti v kvalifikacijah, debitant na SP v poletih Anže Lanišek pa je z desetim izidom med kvalifikanti napovedal, da bo lahko igral pomembno vlogo tudi na nedeljski ekipni tekmi. Prvenstvo se je po pričakovanjih že končalo za Andraža Pograjca, petega slovenskega skakalca, ki je prišel na Kulm, ter je imel 38. in 43. izid treninga.

Soglasno in demokratično 'namočen'

Robert Kranjec je dobil še eno vlogo, ki je ni bil nič kaj posebej vesel. "Če si zastavonoša na odprtju tekmovanja, to veliko pomeni na olimpijskih igrah, tu na SP pa to nima take teže, čeprav ima tudi nek pomen. So me pač 'namočili' sotekmovalci v kombiju, ki so me takoj, ko sem vstopil v kombi, izglasovali za nosilca zastave. Še kombinezona si nisem pred tem uspel odpeti," je pojasnil najstarejši v slovenski vrsti Kranjec, Peter Prevc pa se ni dal motiti in je kratko pojasnil: "Soglasno smo ga demokratično izvolili."

"Zelo dobro je bilo, vsi so zelo dobro začeli in imamo dobro popotnico za jutri. Kranjec drugi, Tepeš četrti, Lanišek pa deseti v kvalifikacijah. Peter Prevc je dosegel dva zelo dolga skoka na treningu, tretji pa bo šel takoj v pozabo. Imel je veter v hrbet, naredil pa je še majhno napako. Nič takega, jutri je nov dan in gremo v boj za naslov svetovnega prvaka. V soboto je napovedano slabo vreme, tako da fantje že vedo, da gremo jutri na nož. Proti vremenu se ne moreš boriti. Kranjec je pred SP nekoliko popravil okovje, ki mu je prej preprečevalo, da bi bolj dobil smuči k sebi. Že v Planici je v torek dobro skakal. Vzdušje je zelo dobro, v našem kontejnerju je veliko smeha in šal," je dejal slovenski trener Goran Janus.

S slabim skokom do 207 metrov

"Kvalifikacije mi nič ne pomenijo, zato tudi nisem delal telemarka. Prva dva skoka za trening sta mi izvrstno uspela, posebej drugi, ko sem skakal celo z dresom za trening. V kvalifikacijah sem slabo skočil, v zraku me je zaviralo in sem se zelo 'matral', toda 207 m sem skočil s slabim skokom, zato bom toliko lažje jutri nastopil. Zelo si želim, da bi imeli dobro vreme v nedeljo, ker lahko na ekipni tekmi zelo veliko naredimo," je pojasnil Kranjec.

Tepeš je ocenil: "Zadovoljen sem s prvim in tretjim poletom, v drugem pa sem nekaj testiral in se ni izšlo. Generalka za SP je uspela, za jutri je napovedano več vetra, ki pa mene ne moti. Koga bo mogoče bolj strah, toda to so smučarski skoki. Mene ni strah, oziroma toliko, kot je potrebno, ker sem se v Planici pred nekaj leti že naučil, da je za velikanko potrebno spoštovanje. Velikanka ni za vsakega, priti moraš pripravljen in to predskakalci niso, ker večina niti ne skače in trenira vso sezono. Zato je kakšen padec med njimi več kot sicer, žal tudi v primeru sredinega padca Lukasa Müllerja."

Koristni nasveti

"Zadovoljen sem s svojimi skoki, zmanjka mi le malo letalskih občutkov, kot jih imajo drugi izkušenejši v naši reprezentanci. V internem dvoboju sem sicer ugnal Pograjca, toda to zame ni zmaga, le prvi korak do nje, kar pa predstavlja dan, ko bi dvignil tisti veliki pokal. Na tekmi na tem SP si želim, da bi se znal uleči na zračno blazino, kot to znajo Robi, Peter in Jurij. Robi mi je dal nasvet, da moram bolj dvigniti glavo med poletom in takoj je šlo malo lažje. Tako sem hvaležen Robiju in tudi Petru. Slednjega sem vprašal, če ima kakšen nasvet zame. Dejal je, da naj dam le smuči bolj skupaj in to sem napravil v kvalifikacijah. Takoj je šlo bolje," je priznal Lanišek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.