Šport
20 ogledov

Kranjec: "SP je trenutno največji cilj"

Kranjec Oberstdorf smučarski skoki poleti posamična tekma svetovni pokal EPA
Smučarski skoki. Prihodnji konec tedna bo v znamenju svetovnega prvenstva (SP) v poletih. V Vikersundu na Norveškem bo med favoriti za kolajno tudi Slovenec Robert Kranjec. Ljubitelji skokov, ki so sodelovali v anketi na uradni strani Fisskijumping.com, so mu pripisali celo največ možnosti za zlato odličje.

Robert, ta konec tedna ste bili na poletih v Oberstdorfu četrti, nato pa skupaj s kolegi zmagali na ekipni tekmi. Kakšni so občutki?
To je bil res super konec tedna. Z doseženim sem zelo zadovoljen. Vrhunec je bila zmaga na ekipni tekmi. Še toliko bolj sem vesel, ker se je poklopilo ekipi. Da je bil udeležen še Jurij (Tepeš, op. p.), ki mu prvi dan ni šlo po načrtih, zraven je bil še Jure (Šinkovec, op. p.) – super. Škoda za Petra (Prevca, op .p.), da se je zgodila ta poškodba. Upam, da bo čim prej okreval in se vrnil na skakalnico.

Kaj pomeni tak rezultat pred odhodom v Vikersund?
Tja bomo odpotovali z dobrim občutkom. Tak rezultat ti da nov elan. Če Petra ne bo, česa podobnega, kot je bilo v Oberstdorfu, ne moremo pričakovati. Ker za kaj takega potrebuješ dva, tri dobre polete.

Drugače bo na posamični tekmi, kjer ste med favoriti ...
Zagotovo je to trenutno moj največji cilj. Ampak iti tja, potegniti stvar iz predala in zmagati – tega se ne da. Te cilje moram pustiti ob strani in polete oddelati tako, kot je treba. Moram biti čim bolj osredotočen nase in na tehniko, uživati v vsem skupaj, potem pa čakati in biti pripravljen. Tu so še vremenske razmere, na katere se ne da vplivati. V Vikersundu pa je tako ekstremno velika letalnica, da se 20 metrov nič ne pozna.

Kako vam ustreza prenovljena norveška velikanka?
Lani je bila tam "test proba". Izkazalo se je, da je zelo zahtevna. Letos bo povsem drugače. Odskočno mizo so za 30 centimetrov podaljšali in dvignili za 0,7 stopinje. Profil bo povsem drugačen. Na splošno pa je letalnica res ogromna.

Konec sezone se hitro bliža. Vam misli že kaj uhajajo v Planico, ki bo znova gostila zadnje dejanje?
Če pomislim, so res že zelo blizu. A prej nas čaka še pet tekem, ki so zdaj v prednosti. Potem pa pride na vrsto praznik v Planici, kjer se bom bojeval za mali kristalni globus v poletih. To bo lep izziv.

V poletih ste trenutno drugi, za prvim, Japoncem Daikijem Itom, zaostajate zgolj 15 točk.
Razlika je majhna. Že 40 točk se da hitro nadoknaditi. Ti dvakrat dobro skočiš, on enkrat slabo, pa razlike ni več. Bo pa to zagotovo velik izziv, zlasti ker bom imel za seboj množico glasnih navijačev.

Koliko vam pomeni podpora domačih navijačev, ki vsako leto znova do zadnjega kotička napolnijo Planico?
To mi pomeni ogromno! Kadarkoli sem prišel v Planico, sem poletel zelo dobro, tudi če nisem bil v najboljši formi. Prepustiš se množici navijačev, čisto drugačen občutek je kot drugje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.