Šport
101 ogledov

Prevc operiran: "Nisem rekel zadnje!"

Kranjec Šinkovec Tepeš Oberstdorf smučarski skoki poleti ekipna tekma svetovni p
1/8
Reuters
V nemškem Oberstdorfu je Slovenija na ekipni tekmi v poletih prvič v zgodovini zmagala! Žal je zmago plačala s hudo poškodbo Petra Prevca, ki je s strganimi ramenskimi vezmi že končal sezono. Drugo mesto je osvojila Avstrija, tretje pa Norveška.

Boj za vrh je s prvim poletom napovedal Jurij Tepeš, ki je z 218 metri postavil nov osebni rekord. Z najdaljšo daljavo v skupini je Slovenijo popeljal v vodstvo pred Norveško in Avstrijo. Drugi od Slovencev je skočil Jure Šinkovec, ki je z nizkega zaletnega mesta, Japonci, Nemci in Norvežani so imeli drugi skok povsem ponesrečen, zmogel zelo dobrih 189,5 metra. Najdaljši skok v drugi skupini je uspel zmagovalcu sobotne tekme Martinu Kochu, ki je z 213 metri Avstrijo popeljal v vodstvo.

• Janus: "Žirija je vedela, kam lahko poleti Prevc"

Kot tretji je skočil Peter Prevc, ki je zaradi močnega vzgornika kar deset minut čakal na skok, nato pa poletel do 225,5 metra in doskočil z velike višine ter padel in celo zlomil smučko. Prevc je takoj vstal, a mu je po informacijah komentatorja na RTVSLO postalo slabo, zato so ga morali s stadiona odnesti celo na nosilih! Prevc naj bi si po informacijah nacionalne televizije poškodoval ključnico, zato so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je že dobil infuzijo fiziološke raztopine, dobil pa bo tudi opornico, tako da je zanj ta sezona verjetno končana. Kljub padcu Prevca je bila Slovenija tudi po tretji skupini tekmovalcev druga.

Četrti je od Slovencev nastopil Robert Kranjec, ki je v brezvetrju poletel do odličnih 209 metrov! Kot zadnji v prvi seriji je skočil Avstrijec Gregor Schlierenzauer, a je pristal pri vsega 170 metrih in s tem omogočil, da se Slovenija veseli prve ekipne zmago v zgodovini! Žirija je namreč drugo serijo zaradi težkih vetrovnih razmer odpovedala.

Prevc: "Nisem še rekel zadnje besede"

Uspeh Slovenije, ki je dosegla prvo ekipno zmago na tekmah svetovnega pokala, je zasenčila poškodba Prevca. Mladi skakalec je ves konec tedna kazal dobro formo, že v petkovih kvalifikacijah poletel 220 metrov, danes pa mu je uspel izreden skok, saj je potegnil kar do 225,5 metra. Če bi ostal na nogah, bi bil to izenačen rekord skakalnice, toda Prevc je padel in se pri tem tudi poškodoval. Že pred koncem prve serije so ga zato na nosilih odnesli iz arene, pozneje pa odpeljali na pregled v bolnišnico. Pregled je pokazal, da je si Prevc strgal ramenske vezi.

Zvečer po tekmi Prevc kljub bolečinam in diagnozi še ni povsem izgubil upanja, da bi morda lahko še skakal tudi v tej sezoni: "Bomo še videli. Jaz še nisem rekel zadnje besede." Slabe štiri ure po tekmi je še čakal na operacijski poseg, povedal pa je, da se dobro počuti: "Počutje je dobro. Imam sicer bolečine v levi rami, ker so pač strgane vezi in bo potrebna operacija. A jutri naj bi šel že domov."

O svojem skoku oziroma o tem, zakaj je nato padel, pa je pa je Prevc povedal: "Nisem se ustrašil. Imel sem veliko višine, spodaj je malo luknje in veter ne vleče več. Kaže, da me je malo pobralo in sem se reševal. Če bi prej pristal, bi šel v 'hokej', tako pa sem naredil preval in zgodilo se je, kar se je. A vseeno, rad bi čestital fantom, ker nam je uspelo pokazati dobre skoke in končno ugnati vso konkurenco."

"Že Jurij je skočil osebni rekord z 218 metri, Jure je dodal svoje, Peter, Robi, vsi so naredili odlične nastope. To je tudi edini način, da res prideš visoko. Peter je naredil odličen skok. Napak, ki jih je delal včeraj, danes ni bilo. Razmere so bile ugodne, tako da rabiš samo en trenutek in ga je začelo peljati. Ko je pristajal, po mojem ni več vedel, kje je, se pa žal dogajajo tudi takšni padci," je zmagovalno popoldne z nesrečnim dodatkom podoživel trener Goran Janus. Kljub prvotni napovedi, da je sezona za Prevca že končana, je še pustil priprta vrata tudi za hitrejšo vrnitev na skakalnice: "Počakali bomo operacijo. Mogoče obstaja kakšna majhna možnost ... Bomo videli, za zdaj še pustimo. Možnosti so minimalne, a počakajmo na zdravnike."

Na zmagovalnih stopničkah so bili po tekmi na podelitvi nagrad samo trije Slovenci, tako da je bilo slavje nekoliko okrnjeno, reprezentančni sotekmovalci pa so se spomnili Prevca z napisom Bravo Pero, mi smo s tabo. Moštveni sotekmovalci so nato po podelitvi priznanj tudi odšli k Prevcu v bolnišnico. "Seveda, zmaga je veliko zadovoljstvo. Upam pa, da se bo peter čim prej pozdravil in gre z nami v Vikersund. Kdaj gre pa tekma lahko tudi v našo korist, dovolj velika škoda je že poškodba Petra. Dovolj dobro smo odskakali, oziroma bili smo prvi celo s padcem. Jaz sam pa sem danes naredil prvi dober skok tukaj. Včeraj na tekmi ni šlo, danes pa sem naredil tako, kot je treba in sem zelo zadovoljen," pa je tekmo podoživel Jurij Tepeš.

V tolažbo je poraženim Avstrijcem Morgensternu, Kochu, Koflerju in Schlierenzauerju ostala vsaj zmaga na seriji tekme v Nemčiji, kar jim je prineslo tudi denarno nagrado v višini 100.000 evrov. Avstrijci so skupno zbrali 3055,9 točke, 25,9 več kot Norvežani, Slovenci pa so z današnjo odlično predstavo in zmago prehiteli Nemce in končali na tretjem mestu. Sezona smučarjev skakalcev se bo nadaljevala v Vikersundu, kjer se bodo v četrtek začele kvalifikacije za svetovno prvenstvo v poletih.

Svetovni pokal, ekipna tekma, rezultati:

1. Slovenija 732,5 točke (Jurij Tepeš 218,0 m, Jure Šinkovec 189,5 m, Peter Prevc 225,5 m, Robert Kranjec 209,0 m)
2. Avstrija 731,8 (Thomas Morgenstern 203,5 m, Martin Koch 213,0 m, Andreas Kofler 208,5 m, Gregor Schlierenzauer 170,5 m)
3. Norveška 715,9 (Anders Fannemel 216,0 m, Rune Velta 169,0 m, Tom Hilde 206,0 m, Anders Bardal 201,5 m)
4. Nemčija 702,4
5. Češka 668,0
6. Poljska 659,7
7. Japonska 581,2
8. Rusija 532,3
9. Francija 486,2
10. Finska 481,2
...

Skupni seštevek ekipne turneje v Nemčiji:

1. Avstrija 3055,9 točke
2. Norveška 3030,0
3. Slovenija 2994,9
4. Nemčija 2966,0
5. Češka 2892,4
...

Komentarjev 5
  • jaki 15:54 19.februar 2012.

    Spoštovani tovariš križar! Mal te moramjebnt. Tvoj stavek bi se lepše glasil takole: "Samo da se Peter ni poškodoval, drugo bo že! "(konec citata). Glede obvladovanja slovenskega jezika, bi človek mislil, da je trenirka tvoje nedeljsko oblačilo. Pa prijetno popoldne ti želim...

  • zihahima 15:53 19.februar 2012.

    http://www.youtube.com/watch?v=B3PBy312YFwposnetek padca za tiste, ki si ga še niste ogledali.

  • punca05 15:35 19.februar 2012.

    nič panike, dokler ne bo uradno. Mogoče pa ne bo hudega