Šport
31 ogledov

Krim stavi na "balkansko miselnost"

Sport 10.10.2012 trener Tone Tiselj, novinarska konferenca RK Krim Mercator pred Saša Despot
Rokometašice Krima Mercatorja so danes dopotovale na jug Norveške, kjer jih v soboto ob 15.15 čaka prva polfinalna tekma lige prvakinj proti Larviku.

Med potnicami je bila tudi Barbara Lazović. Zanjo bo to sploh prvi polfinale tega elitnega tekmovanja, zato se tekme veseli in računa, da bo mogoče Krimu pomagalo tudi nekaj "balkanske miselnosti".

Krim je v svoji zgodovini že petkrat igral v polfinalu evropske lige prvakinj (vsakič nato tudi v finalu), nazadnje pa v sezoni 2005/06, ko so Krimove barve branile takratne vzornice Lazovićeve, ki si je v tistih letih še pod priimkom Varlec šele utirala pot na veliko rokometno sceno. Vedno je spremljala obračune Natalije Derepasko, Anje Frešer, Tanje Oder, Ljudmile Bodnjeve in drugih, ki so v tistem obdobju nosile Krimov dres.

Zato jo je prestop iz Brežic v ljubljanski klub zelo razveselil. "To je bila moja velika želja. Vedno, od malih nog sem bila navijačica Krima. Ko pa sem prišla v Krim, je bilo zame res neverjetno, da sem lahko vadila skupaj z Natalijo Derepasko, Tanjo Oder, Anjo Frešer ... To je bilo zame res ... uf," je povedala Lazovićeva in se ozrla na razlike med današnjim rokometom, in tistim, ki je v uvodnih letih 21. stoletja Krimu prinesel tudi dva naslova evropskih prvakinj.

Sedaj je poudarek na fizični pripravljenosti

"Gotovo se zdaj igra malo hitrejši rokomet. Predvsem je večji poudarek na fizični pripravljenosti. Vse ekipe igrajo bolj dinamično, močneje, so bolj čvrste v obrambi. To so glavne razlike v primerjavi s tistim obdobjem," meni 25-letna igralka, ki je po prihodu v Krim eno sezono igrala tudi pri Zaječarju.

Tudi ta izkušnja ji je pomagala igralsko dozoreti. Z meti od daleč je postala eno glavnih Krimovih orožij v zadnjem obdobju. Na desnem zunanjem položaju je že večkrat potrdila potencial 'bombarderke'. Krimu bi zato še kako prav prišlo, da bi se ji odprlo tudi na sobotnem obračunu, posebej ob odsotnosti Linnee Torstensson in težavah s poškodbami Andree Penezić in Susann Müller.

Njen delež bi bil še toliko bolj pomemben ob dejstvu, da je Larvik, evropski prvak izpred dveh let, odlična ekipa, ki jo krasijo uigranost, vzpostavljen sistem igre, izvrsten prehod v napad in disciplina v samem napadu.

"Larvik je uigran in igra brez pritiska"

Krim Mercator Oltchim Valcea Liga prvakinj Stožice | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Larvik je že veliko pred drugimi začel igrati ta hiter, moderen rokomet. Nevaren je z vseh položajev, igralke se lahko dobro razbremenijo. Plus njihovih igralk je ta, da se zelo dobro poznajo, že zelo dolgo igrajo skupaj in igrajo nekako brez pritiska. To je pač njihova mentaliteta. A mogoče pa bo pri nas plus ta, da imamo malo balkanske miselnosti in bomo z borbenostjo prišle do ugodnega rezultata," pred sobotno tekmo pravi Lazovićeva in dodaja: "Imele smo dovolj časa, da se dobro pripravimo, taktično vemo vse, kar moramo vedeti. Igrati pa moramo disciplinirano in poskušati ustaviti njihov hiter protinapad."

Na vprašanje, kakšen poraz bi še bil sprejemljiv za povratno tekmo - ta bo v soboto, 13. aprila v Stožicah - in ali je to prednost, da igrajo najprej v gosteh, je malce oklevala z odgovorom, zato pa ji je iz ozadja 'priskočil na pomoč' kar trener Tone Tiselj in poudaril, da to sploh ni pomembno, saj Larvik igra v gosteh povsem enako kot doma.

Krim in Larvik imata sicer bogato medsebojno zgodovino, doslej sta odigrala že 12 tekem, na sedmih so bile boljše Norvežanke, na petih pa Ljubljančanke. V minuli sezoni sta se ekipi srečali v skupinskem delu tekmovanja, obakrat pa so bile uspešnejše Skandinavke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.