Šport
50 ogledov

Kristoffersen izkoristil napako Pinturaulta

Henrik Kristoffersen slalom EPA
Smučarji so se v Val d'Iseru pomerili v slalomu. Oba Slovenca sta ostala brez finala.

Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagal na slalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v Val d'Iseru. Tretji po prvi vožnji je slavil po veliki napaki najhitrejšega na prvi progi Francoza Alexisa Pinturaulta, ki je v finalu odstopil. Drugi je bil Avstrijec Marcel Hirscher (+0,75), tretje mesto je pripadlo Rusu Aleksandru Horošilovu (+1,92).

Najboljši smučar zadnjih petih zim, lastnik petih velikih kristalnih globusov Avstrijec Marcel Hirscher je bil po prvi vožnji četrti, nato pa se je zavihtel na stopničke in zaostal le za Norvežanom. Hirscher je dobil uvodni slalom, ob odsotnosti Kristoffersna, ki je Levi izpustil zaradi spora z domačo norveško zvezo zaradi osebnega sponzorja na čeladi.

Hirscher (440 točk) tudi po zadnjem vikendu v Savojskih Alpah ostaja trdno na mestu vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pinturault (284) na drugem mestu skupno zaostaja 156 točk, Kristoffersen (224) na tretjem pa 216 točk. Hirscher (180 točk) po dveh slalomih vodi tudi v posebnem seštevku discipline, njegov rojak Michael Matt ima 60 točk manj, Kristoffersen pa 80 točk zaostanka.

Kranjcu zmanjkalo sedem stotink

Na startu prve vožnje sta bila dva Slovenca, Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ki pa sta bila prepočasna za finale. Kranjec je z visoko startno številko 68 le za vsega sedem stotink sekunde zgrešil nastop v finalu. Hadalin je bil nekoliko počasnejši in je zasedel 38. mesto. Slovenca sta brez finalne vožnje ostala tudi na prvem slalomu sezone v Leviju.

Kranjec je odlično odprl novo sezono s četrtim mestom na veleslalomu v Söldnu, najboljšim dosežkom v karieri, a je nato na naslednjih štirih tekmah, na obeh veleslalomih in slalomu v Val d'Iseru ter slalomu v Leviju, ostal praznih rok. Na veleslalomih v Val d'Iseru mu je uvrstitev in točke po preboju v finale vzela napaka tik pred ciljem.

Glavni trener moške ekipe za tehnične discipline Klemen Bergant, ki je bil precej jezen po sobotnem veleslalomu, je bil tokrat s slalomskima nastopoma Kranjca in Hadalin nekoliko bolj zadovoljen: "V bistvu sta dobro smučala. Žan je v drugi strmini naredil takšno napako, zaradi katere je potem zgrešil finale, oziroma je bila napaka večja. Štefan je pa že takoj po prvem vmesnem času, preden se smučišče obrne navzdol proti cilju, to je po desetih sekundah, naredil kar veliko napako. Lahko bi rekel, da je tam izgubil tisto, kar mu je zmanjkalo. Drugače sem pa zelo zadovoljen z obema, s pristopom in smučanjem. Je pa tako, da je z njunima startnima številkama samo napad tista prava stvar, ki lahko prinese rezultat. Je pa tako, kot sem rekel včeraj, treba je sestaviti vožnjo brez napake in potem se lahko prebijeta naprej. Je bilo kar malo odstopov, tako da je bilo treba veliko večino pred sabo prehiteti. Žal se je tako pokazalo, kot se je, sta pa dobro tekmovala in škoda je za te napakice, ki so obema odnesle finale."

Hadalin bo ostal v Val d'Iseru, kjer bo treniral slalom s francosko ekipo, potem pa bo tekmoval na preizkušnjah evropskega pokala. Kranjec se odpravlja domov, v sredo pa bo že treniral v italijanski Alti Badii, kjer bosta s Hadalinom zastopala Slovenijo na veleslalomski preizkušnji svetovnega pokala prihodnjo nedeljo. Pred tem bodo v Val Gardeni na svoj račun prišli ljubitelji hitrih disciplin, ko bosta v petek in soboto na sporedu superveleslalom in smuk.

Slalom, Val d'Isere:

1. Henrik Kristoffersen (Nor) 1:44,54
2. Marcel Hirscher (Avt) +00,75
3. Aleksander Horošilov (Rus) +01,92
4. Marc Digruber (Avt) +02,35
5. Stefano Gross (Ita) +02,47
6. Michael Matt (Avt) +02,58
7. Manfred Mölgg (Ita) +02,67
8. Andre Myhrer (Šve) +02,71
9. Mattias Hargin (Šve) +03,00
10. Naoki Yuasa (Jap) +03,03
...
32. Žan Kranjec (Slo)
38. Štefan Hadalin (Slo)
...

Slalom skupno (2): 

1. Marcel Hirscher (Avt) 180 točk
2. Michael Matt (Avt) 120
3. Henrik Kristoffersen (Nor) 100
4. Manfred Mölgg (Ita) 96
5. Mattias Hargin (Šve) 69
... 

SP skupno (7):  

1. Marcel Hirscher (Avt) 440 točk
2. Alexis Pinturault (Fra) 284
3. Henrik Kristoffersen (Nor) 224
4. Kjetil Jansrud (Nor) 200
5. Felix Neureuther (Nem) 175
...
13. Boštjan Kline (Slo) 95
34. Žan Kranjec (Slo) 50
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.