Šport
18 ogledov

Kruijswijk ostal rožnat, Roglič rezervirano

Steven Kruijswijk Giro d'Italia EPA
Na kolesarski dirki po Italiji je bil danes spet kronometer, ne sicer klasičen, ampak 10,4 kilometra dolg gorski s ciljem na skoraj 2000 metrih nadmorske višine v Alpe di Siusiju.

Slovenski junak letošnjega Gira Primož Roglič se je na prvih dveh vožnjah na čas senzacionalno izkazal, tokrat pa ga tako kot drugih Slovencev ni bilo med najboljšimi. 

Z zaostankom treh minut in štirih sekund je v 15. etapi, v kateri so kolesarji premagali skoraj 600 metrov višinske razlike, vpisal 44. mesto.

"Nisem šel na polno, nisem imel nobenih rezultatskih pričakovanj. Poskušal sem se regenerirati, tudi zadnja dva padca v prejšnjih etapah sta pustila posledice, saj imam nekaj bolečin, ki mi ne dovoljujejo maksimalnega kolesarjenja. Tako sta mi današnji in jutrišnji dan prišla prav za celjenje ran," je po 15. etapi dejal kolesar iz Kisovca.

Dobra volja v ekipi

Pričakovanj do njega ni imela niti njegova ekipa LottoNL Jumbo, ki je bila na cilju prešerne volje. Etapno zmago v uri resnice so Nizozemci sicer spet izgubili le za nekaj stotink, Steven Kruijswijk je za toliko zaostal za presenetljivim zmagovalcem Rusom Aleksandrom Foliforovom (Gazprom-Rusvelo), a je zadržal rožnato majico vodilnega, prednost pred najbližjimi zasledovalci je samo še povečal, pred drugouvrščenim Kolumbijcem Estebanom Chavesom, ki je bil tokrat šesti, ima zdaj dve minuti in 12 sekund prednosti.

"Stevnu je uspelo nekaj fantastičnega, česa takega nismo pričakovali. Zmago je sicer izgubil, a na to bomo hitro pozabili. Komaj že čakam naslednje etape, ko mu bom spet v pomoč pri branjenju majice. Na kakšno dobro etapno uvrstitev pa lahko sam kar pozabim, prav vse moči bom porabil za pomoč moštvenemu kolegu," še naprej ostaja zvest moštvenemu kolegu Roglič.

Sam Kruijswijk nad dosežkom ni bil presenečen: "Imel sem dober občutek, dobre noge. Želel sem zmagati, drugi sem bil že v prejšnji etapi. Malo mi je zmanjkalo, a nimam si česa očitati, na zahtevni progi sem dal od sebe, vse, kar je bilo v moji moči. Najbolj pomembno pa je, da sem še povečal vodstvo v skupnem seštevku. Zdaj ga gremo branit, smo v dobrem položaju, verjamem, da na koncu lahko zmagam."

Nizozemcu se je na kronometru od favoritov najbolj približal Španec Alejandro Valverde, ki je z zaostankom 23 sekund zasedel tretje mesto. Polom je doživel Italijan Vincenzo Nibali, ki je imel nekaj smole, saj je moral zaradi okvare menjalnika zamenjati kolo. Zaostal je dve minuti in deset sekund, v skupnem seštevku padel na tretje mesto, za vodilnim zdaj zaostaja dve minuti in 51 sekund.

Foliforov uresničil sanje

Tako kot Roglič tudi drugi Slovenci niso imeli motiva, da bi "streljali naboje v prazno", zato njihove slabše uvrstitve ne presenečajo. Do konca Gira je še en teden, še zdaleč pa niso storili vsega, kar želijo. Še več, kot si je želel, pa je tokrat dosegel 24-letni Rus Aleksander Foliforov, ki je na zahtevnem vzponu tako kot Roglič prejšnjo nedeljo prišel do prve zmage v profesionalni karieri.

"Neverjetno. Na svojo prvo veliko dirko sem prišel z željo po odmevnem rezultatu in ta mi je uspel. Že od začetka sem imel v mislih to etapo, saj so vzponi moja specialnost. Dal sem vse od sebe, imel tudi nekaj sreče in zdaj se lahko veselim. Prepričan sem, da to ni moja zadnja zmaga v profesionalnem kolesarstvu," je bil zadovoljen Rus.

Giro d'Italia, 15. etapa:

1. Alexander Foliforov (Rus/Gazprom-Rusvelo) 28:39
2. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNl-Jumbo) isti čas
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 0:23
4. Sergej Firsanov (Rus/Gazprom-Rusvelo) 0:30
5. Michele Scarponi (Ita/Astana) 0:36
6. Esteban Chaves (Col/Orica-GreenEdge) 0:40
7. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša) 0:47
8. Joe Dombrowski (ZDA/Cannondale) 0:52
9. Bob Jungels (Luk/Etixx-Quick-Step) 01:04
10. Rafal Majka (Pol/Tinkoff) 01:09
...
44. Primož Roglič (Slo/LottoNL_Jumbo) 3:041
47. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida) 6:03
156. Luka Mezgec (Slo/Orica GreenEdge) 6:25
178. Grega Bole (Slo/Nippo Vini Fantini) isti čas

Skupni vrstni red:  

1. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNl-Jumbo) 60:41:22
2. Esteban Chaves (Kol/Orica-GreenEdge) +02:12
3. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 02:51
4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 03:29
5. Rafal Majka (Pol/Tinkoff) 04:38
...
64. Primož Roglič (Slo/Lotto NL-Jumbo) 1:47:12
108. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida) 2:25:18
134. Grega Bočle (Slo/Nippo Vini Fantini) 2:50:58
141. Luka Mezgec (Slo/Orica GreenEdge) 2:55:21
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.