Šport
11 ogledov

Krzyewski: "Nismo nepremagljivi"

Mike Krzyewski Slovenija ZDA Mundobasket četrtfinale EPA
Američani na letošnjem zboru najboljših košarkarskih reprezentanc meljejo vse pred seboj, vendar njihov selektor trdi, da še zdaleč niso nepremagljivi.

Reprezentanco ZDA v polfinalu čaka najtežji nasprotnik do sedaj, izbrana vrsta Litve. Slovenci so bili za varovance Mika Krzyewskega dostojen tekmec le v prvem polčasu, ki so ga aktualni svetovni prvaki dobili za sedem točk (49:42). V drugih 20 minutah je igrala praktično le še ena ekipa, ko je Slovencem zmanjkalo moči in so doživeli svoj najvišji poraz na svetovnih prvenstvih (119:76).

Proti Litovcem so Američani od leta 2000 igrali sedemkrat in šestkrat slavili, a le enkrat z dvomestno razliko. "Ne, ne, nismo nepremagljivi. O tem ni dvoma, mi nismo tako močna ekipa. Imamo igralce z dobrimi atletskimi sposobnostmi in igramo dobro v obrambi, vendar je zmagovati težko," je po zmagi nad izbranci Jureta Zdovca dejal Krzyewski.

Mladi, a igrajo zrelo

Moštvo ZDA na letošnjem Mundobasketu zmaguje s povprečno razliko 35 točk. Ob tem gre poudariti, da so Američani v povprečju najmlajša ekipa na prvenstvu. "Imamo mlado ekipo in zato sem zelo zadovoljen z igro, ki jo kažemo. Mlade ekipe ponavadi postanejo živčne, ko žoga noče v koš in igra nato postane preveč fizična, preveč se igra na silo. Med polčasom sem jim dejal, da naj igrajo zrelo in to so tudi storili," je po drugem slavju v dvorani Sant Jordi povedal 'Coach K'.

ZDA in Litva se bosta v katalonski prestolnici srečali v četrtek ob 21. uri. Ob uspehu proti baltski reprezentanci Američane v finalu najbrž čakajo domačini Španci, ki pa morajo pred tem uspešno prestati še dve preizkušnji. Danes se bodo v Madridu pomerili s Francijo v četrtfinalu, v primeru zmage pa jih v polfinalu čaka boljši iz dvoboja med Brazilijo in Srbijo.

Proti Špancem ne bo šlo na enak način

Ameriški košarkarski strokovnjaki, ki spremljajo Mundobasket, so precej enotni v mnenju, da na začetku prvenstva njihova reprezentanca ni bila na enakem nivoju kot Španci. Večina jih trdi, da če bi bil finale med najbolj favoriziranima ekipama na sporedu preteklo nedeljo, bi slavila Furia. A prednost Američanov je v tem, da se moštvo vse bolj in bolj uigrava z vsakim dnem, tako so najboljšo predstavo pokazali prav v torek proti Sloveniji.

Vendar pa ZDA proti Špancem nikakor ne bodo mogle na enak način dominirati pod košem, kot proti ostalim reprezentancam. Že Gašper Vidmar in Erazem Lorbek v centrski liniji bi proti Anthonyju Davisu in Kennethu Fariedu igrala precej lažje, kot Uroš Slokar in Alen Omić.    

Komentarjev 1
  • markus 12:00 10.september 2014.

    Obžalujemo lahko vsako prvenstvo, ki se konča "zgolj" s 5. ali 6. mestom, saj slovenska košarka prihodnosti nima več. V mladih selekcijah se dela zelo slabo, zato so slovenski navijači, predvsem pa košarkarji, lahko upravičeno razočarani ob zamujenih priložnostih. <br ...prikaži več />Glede sinočnje igre pa lahko rečem le to, da smo se v drugem polčasu blamirali. Za tak pristop, kot so ga imeli v drugem polčasu, bi jim jaz še zaračunal. Nič od nič. Sramota.