Šport
57 ogledov

Slovenci zdržali le en polčas

Anthony Davis Miha Zupan Slovenija ZDA Mundobasket četrtfinale
1/12
EPA
Slovenski košarkarji se v dvoboju za polfinale merijo z močno favorizirani Američani.

Slovenija in ZDA sta na svetovnih prvenstvih doslej odigrali dve tekmi, obakrat sta se izbrani vrsti pomerili v skupinskem delu tekmovanja. Na Japonskem leta 2006 so Američani slavili za 19 točk, štiri leta kasneje v Turčiji pa za 22. Tik pred tokratnim tekmovanjem so igralci iz lige NBA v pripravljalni tekmi Slovenijo nadigrali s 101:71.

"Prijateljska tekma, ki smo jo odigrali na Kanarskih otokih, nam služi kot pokazatelj, kako se ne sme igrati proti ZDA. Vsakič, ko smo se z Američani spustili v divjo, hitro igro, smo pogoreli, če pa smo se držali navodil, se je vse dobro izteklo. Treba je biti potrpežljiv in zbran vseh 40 minut," je sicer pred četrtfinalnim obračunom z ZDA razmišljal selektor Slovenije Jure Zdovc, tudi igralci pa so zagotavljali, da v tekmo ne bodo krenili z belo zastavo. 

Dvoboja zlahka ne jemlejo tudi v ameriškem taboru. "Vem kje je Slovenija. Vzhodno od Španije. Če bi imeli zemljevid sveta, bi vam jo znal pokazati," je pred četrtfinalom dejal košarkar ekipe Golden State Warriors Stephen Curry, eden izmed njegovih trenerjev je bil v minuli sezoni tudi Chris Thomas, ki je zdaj pomočnik Zdovca. Curry sicer pri Slovencih razumljivo najbolj ceni Gorana Dragića: "Proti njemu stalno igram, je zelo agresiven. V igri lahko vsak čas eksplodira. Tudi njegov brat Zoran je izjemen košarkar. A samo brata Dragić nista slovenska reprezentanca, pripraviti se moramo na prav vse igralce. Morali se bomo držati dogovorjenih reči."  

Ob polčasu na minus sedem

Samo tekmo so Slovenci odlično začeli. Čeprav so že na začetku četrtine Američani dominirali v skoku, pa jim ni stekel met. Odlični strelec Curry je tako že v prvih petih minutah trikrat zgrešil met za tri točke, slovenski košarkarji pa so predvsem po zaslugi dveh košev Domna Lorbka povedli z 8:4. A to tekmeca ni zmedlo. Uroš Slokar je še izenačil na 10:10, potem pa so Američani povedli s 15:10, sledila pa sta še dva hitra protinapada. Kasneje je Lorbek zadel za tri točke, pri rezultatu 15:19 pa je nato zgrešil še eno trojko, ki bi lahko Zdovčeve izbrance pripeljala tik ob bok Američanov. V zaključku prve četrtine so Slovenci s petimi zaporednimi točkami prišli do 20:26, po prvih desetih minutah pa so zaostajali za sedem točk. 

Domen Lorbek James Harden Slovenija ZDA Mundobasket četrtfinale | Avtor: EPA EPA
Klemen Prepelič je v 11. minuti zadel za 24:29, a so le dve minuti kasneje po dveh izgubljenih žogah Jake Blažiča in hitrih protinapadih, ki jih je izkoristil Kenneth Faried, Američani znova izenačili najvišjo ameriško prednost na tekmi (26:37). Kasneje je podobno razliko ohranjal predvsem Lorbek, ki je nanizal pet točk in asistiral za koš Mihe Zupana. Ta je nato pri 34:43 zgrešil oba prosta meta. Slabi dve minuti do polčasa je po hitrem protinapadu Zoran Dragić zaostanek Slovencev znova spustil pod deset točk (37:46), kasneje pa je zadel še trojko za 42:49. S tem rezultatom se je tudi zaključila druga četrtina.

Slovenci so v prvih 20 minutah izgubili tri žoge več (7:10), največja razlika pa je bila pri ulovljenih odbitih žogah. Američani so tako zbrali 32 skokov (16 v napadu), Slovenci pa 21 (5). Slovenski košarkarji tekmecu niso uspeli ukrasti žoge, Američanom pa je to uspelo petkrat. Zaradi tega so v hitrih protinapadih zbrali 17 točk, Slovenija pa le štiri.

Američani v drugem delu stopili na plin

Prvi koš v drugem polčasu je dosegel starejši od bratov Dragić in tako poskrbel za najmanši zaostanek po prvi četrtini (44:49). Sledil je delni izid 8:0 v korist Američanov, po Slokarjevi trojki pa je bil na semaforju izpisan rezultat 47:57. A vse bolj so na parketu gospodarili NBA igralci, sredi četrtine pa se je njihova prednost povzpela na 17 točk. Ko je Zdovc moral nekaj minut počitka nameniti tudi bratoma Dragić je narastla na 23 točk, za nekoliko manjšo razliko pa sta s trojkama poskrbela Jaka Klobučar in Prepelič. Z enako mero je v zadnjem napadu tretje četrtine odgovoril James Harden. Američani so zadnjo četrtino po nekaj izgubljenih žogah Slovencev odprli z 10:0 in tako prišli na +32. Tekma je bila odločena.

"Trudili smo se, 23 minut smo bili relativno blizu, nato pa so Američani prestavili na višje obrate in nam ušli. Medtem ko so se oni dvignili, smo mi začeli padati. Dokazali smo, da smo lahko enakovredni Američanom na zunanjih položajih, pod košema pa so enostavno premočni. Nimamo ekipe, ki bi lahko z njimi 40 minut igrala enakovredno košarko. Kaznujejo vsako napako in tudi v zadnji četrtini, ko sem priložnost ponudil mlajšim, so oni še naprej igrali v istem ritmu," je po tekmi dejal selektor Zdovc.

Četrtfinale SP:

Slovenija : ZDA  76:119 (22:29, 42:49, 64:86)

Slovenija: Balažić 9 (2:4), Slokar 7, Prepelič 9 (4:4), Murić 6 (2:2), Zupan 2 (0:2), G. Dragić 13, Z. Dragić 11 (1:2), Lorbek 12 (1:3), Klobučar 3, Omić 4
ZDA: Curry 6 (2:2), Thompson 20 (2:4), Rose 12, Faried 14 (4:5), Gay 7 (1:2), DeRozan 6, Irving 12 (1:1), Plumlee 4 (0:1), Cousins 9 (1:3), Harden 14 (4:5), Davis 13 (3:4), Drummond 2
* Prosti meti: Slovenija 10:17, ZDA 18:27
* Met za dve točki: Slovenija 21:39, ZDA 37:73
* Met za tri točke: Slovenija 8:27 (Z. Dragić 2, Balažić, Slokar, Prepelič, G. Dragić, Lorbek, Klobučar), ZDA 9:19 (Thompson 4, Gay 2, Harden 2, Irving)
* Skoki: Slovenija 38 (26 + 12), ZDA 53 (30 + 23)
* Osebne napake: Slovenija 26, ZDA 22
* Pet osebnih: Cousins (36.)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.