Šport
64 ogledov

Grda košarka za najlepšo zmago

Goran Dragić Derrick Rose prijateljska tekma Slovenija ZDA Las Palmas EPA
V košarki obstaja kliše, da dobra visoka ekipa vedno premaga dobro manjše moštvo. Proti Sloveniji prav višina in moč govorita v prid Američanov. "Za morebiten uspeh moramo igrati grdo košarko," pravi nekdanji reprezentant.

Ob 21. uri se bo za marsikaterega Slovenca začel vrhunec dneva. Slovenski košarkarji se bodo v četrtfinalu svetovnega prvenstva pomerili z branilci naslovi in znova glavnimi favoriti za zlato – Američani. Le malokdo četi Jureta Zdovca pripisuje resnejše možnosti za uspeh.

"Zakaj pa ne? Seveda lahko Slovenija preseneti. Drugače nima niti smisla tekmovati. Dvoboj se začne z 0:0, na parketu je na vsaki strani pet košarkarjev. Res je, da so po zdaj videnem Američani morda najmočnejši na tem SP, a to bodo morali dokazati tudi na tekmi proti Sloveniji. Naše možnosti vidim v tem, da bi zamorili njihovo igro. Fantje morajo igrati grdo košarko,  imeti zelo dolge napade in če nam bo stekel tudi napad, če bomo imeli dober odstotek meta, smo lahko enakovredni. Je pa res, da se mora kar veliko reči poklopiti," je bolj optimistično naravnan nekdanji slovenski reprezentant Dušan Hauptman.

"Ne," je sicer na vprašanje, ali ve kje je Slovenija, odgovoril ameriški košarkar DeMarcus Cousins in dodal: "Ali vi veste kje je Alabama?" Za ameriške košarkarje je Slovenija morda res neznanka na zemljevidu, a na parketu Američani dobro vedo, kje je pravo mesto za njih. Njihova igra bo usmerjena pod sam koš tekmeca. Tudi tokrat bodo namreč poskušali vnovčiti svojo višino in moč.

"Kar se tiče same hitrosti, se jim lahko zoperstavimo, smo pa šibkejši v igri na kontakt, v skoku ... So enostavno močnejši. Z bratoma Dragić, Jako Klobučarjem se lahko z njimi kosamo v hitrosti, a tu ni še tiste eksplozivnosti v zraku, ki jo imajo Američani," meni Hauptman in dodaja: "Igrati moramo grdo košarko, počasno, neatraktivno, z veliko prekrški, igrati moramo na meji dovoljenega. Američani se preprosto ne smejo razleteti po parketu, ker jih je potem nemogoče ustaviti. Če nam jih uspe zaustaviti na takšen način, smo lahko v igri."

reprezentanca ZDA Mundobasket | Avtor: EPA EPA
Hrabro in brez spoštovanja

Pred štirimi leti se je na svetovnem prvenstvu v Turčiji z Američani meril tudi Goran Jagodnik. Proti ekipi polni zvezdnikov kot so Kevin Durant, Kevin Love, Lamar Odom, Russel Westbrook, Chauncey Billups je Slovenija klonila s 77:99. V prvi četrtini so si Američani takrat priigrali 12 točk naskoka, kasneje pa so Slovenci, Boštjan Nachbar je zbral 13 točk, dokaj uspešno držali korak z NBA igralci. Drugo četrtino so izgubili za dve točki, zadnjo za eno. "Po imenih je bila ameriška reprezentanca pred štirimi leti precej močnejša. Je pa ta ekipa zdaj morda bolj željna dokazovanja," pravi Jagodnik. Slovenci so se z Američani pomerili tudi leta 2006, ko so na Japonskem klonili z razliko 19 točk. Na obeh prvenstvih je bil sicer v kadru tudi Goran Dragić.

"Ravno optimistični pred dvobojem z ZDA ne moremo biti. Američani so veliki favoriti, težko se bomo lahko postavli po robu njihovi igri. Kar nam najbolj odgovarja, odgovarja tudi njim – hitra igra. V neko divjanje se proti njim ne moremo spuščati, v tem so pač boljši. Na kakšen način se da zaigrati proti njim so pokazali Turki. S počasnim in organiziranim napadom jih je treba nekako uspavati, treba je kontrolirati skok, vendar nam to ne ustreza. Nisem ravno optimist pred dvobojem. Po drugi strani morajo fantje v tekmo kreniti zelo hrabro, brez spoštovanja, treba bo narediti tudi kakšen nameren prekršek. Če bomo dolgo ostali v igri, bodo Američani postali nervozni in v tem primeru bi lahko tudi kaj iztržili," je še menil Jagodnik.

"Slovenija je neugodna"

Pri Američanih ne želijo ničesar prepustiti naključju. Zadnji trening so tako kar nekoliko podaljšali in vadili met za tri točke, saj pričakujejo, da bo Slovenija zaigrala tudi s consko obrambo, za razbijanje te pa je še kako pomemben met iz razdalje. "Njihovi visoki igralci v obrambi ne igrajo tako kot naši. Izkoristiti moramo vse naše prednosti, predvsem v napadalnem skoku," je pred nocojšnjim spektaklom dejal selektor Mike Krzyzewski. Ta je Slovencem popihal na dušo in slovensko zunanjo linijo označil za celo drugo najboljšo na tem SP. Boljši naj bi bili le Španci.

Klay Thompson Jaka Blažič prijateljska tekma Slovenija ZDA Las Palmas  | Avtor: EPA EPA
Američani pričakujejo drugačen dvoboj kot v pripravljalnem obdobju, ko so slavili za 30 točk. "Že res, da je imel takrat Goran Dragić manjšo minutažo in bo tokrat preživel bistveno več časa na parketu, vendar smo tudi mi bistveno napredovali v primerjavi s tistim srečanjem," je dodal Krzyzewski, ki tako kot večina poznavalcev pričakuje prevlado svojega moštva pod obema oborčema. Kljub vsemu 'Coach K' svojih košarkarjev pričakuje maksimalno zbranost, med glavnimi aduti v njegovi centrski liniji pa bo že omenjeni Cousins, ki je v diplomatskem slogu napovedal srečanje: "Slovenija je zelo neugodno moštvo. Pomanjkanje višine pri njihovem slogu ne igra pomembne vloge. Igrajo na svoj način, vendar sem prepričan, da jih lahko zaustavimo. V vsaki tekmi želimo igrati boljše in to bo naše vodilo tudi v četrtfinalu."

So pa Slovenci en dvoboj proti ZDA dobili že pred prvim sodnikovim žvižgom. V Barceloni si naj bi četrtfinalni obračun ogledalo okoli 3.000 slovenskih ljubiteljev košarke. Kot povsem košarkarski narod se s slovenskimi navijači lahko kosajo le Litovci, na zadnjem EP v Sloveniji  in tokratnem SP pa je imela izjemno dobro podporo na tribunah presenetljivo tudi Finska.

Komentarjev 3
  • d 17:57 09.september 2014.

    Tudi če pokažejo najbolje kar lahko ... je kvaliteta na strani ZDA enostavno prevelika, da bi se naši petelinčki lahko kosali.

  • markus 13:40 09.september 2014.

    Se strinjam s spodnjim komentarjem. Če naši ne bodo pokazali najboljše predstave, odkar smo samostojni, potem se ne moremo kosati z Američani.

  • mijaliza 11:11 09.september 2014.

    Ponavlja se zgodba iz pred 4 let...tudi v Turčiji so igrali proti Američanom, pa so jih ti nadigrali v vseh pogledih igre.....naši so pogosto na igrišču delovali kot da so jim noge zacementiral med tem, ko so ameriške kobilice skakale ...prikaži več vsepovsod po igrišču, da jim je bilo že kar težko sledit. Da danes premagajo Američane se more zgodit kakšen čudež, ali pa pa le ti morajo igrat res slabo slabo.