Šport
92973 ogledov

Kubacki po zahvali Lanišku opisal ženin boj za preživetje: "Če bi ...

Dawid Marta Kubacki Instagram
Dawid Kubacki je spregovoril o najtežji preizkušnji v svojem življenju. Dnevu, ko je njegovi ženi Marti zastalo srce. Tedaj je splet okoliščin poskrbel, da je Marta dobila pomoč pravočasno.

Potem ko se je poljski skakalec Dawid Kubacki prek prireditve Športnik leta javno zahvalil za vso podporo slovenksemu orlu Anžetu Lanišku – ta je bil s svojo ženo velika podpora poljskemu skakalcu in njegovi ženi ob zaključku lanske sezone, ko je družino Kubacki prizadela huda bolezen –, so Poljaki v Zakopanah Lanišku pripravili še veliko javno zahvalo. Kaj so mu pripravili, si lahko ogledate tukaj

Zdaj pa se je o dnevu, ko je ženi Marti zastalo srce – bilo je lani marca –, razgovoril še Dawid Kubacki. "Tega dni bi z Marto in otroki morala biti moja mama, a so se tedaj napovedali Martini sorodniki, saj da so uredili vse in imajo čas, da obiščejo Marto in otroke. Martino srce se je ustavilo ob 9.05 zjutraj. In če bi tisti dan bila z Marto mama, bi v ravno tem času (ob 9. uri zjutraj, op. p.) zelo verjetno odšla k maši. Vrnila bi se šele čez eno uro in veste, kaj bi se tedaj zgodilo," je iskren pogovor z novinarjem poljskega portala Sport.pl začel Kubacki. Dodal je, da so zaradi narave dela in na podlagi izkušenj njeni sorodniki vedeli, kako ravnati v takšni situaciji. "Če ne bi bilo njih, potem ...," se je s cmokom v grlu ustavil Kubacki in dodal, da se je zelo hitro odzvala tudi nujna medicinska pomoč, za kar ji je zelo hvaležen.

Spomnimo: marca lani je Kubackovi ženi zaradi prirojenih napak, ki so do izraza prišle po drugi nosečnosti, Marti srce zastalo kar štirikrat. "V takšnih trenutkih spoznaš, kako krhko je življenje. Takšnih trenutkov ne privoščim nikomur," je v omenjenem pogovoru dejal poljski skakalec. Ta je tedaj nemudoma zapustil skandinavsko turnejo in se odpravil v domovino. Izpustil je boj za veliki globus in se za nekaj mesecev osredotočil zgolj na družino. "Na to težko situacijo vsakdo gleda drugače. Vesel sem, da sem poleti lahko nadaljeval s treningi in da še naprej lahko skačem, saj to obožujem. Hvaležen sem, da sem še lahko tu. Situacija bi namreč bila lahko povsem drugačna in morda bi se moral odpovedati športu," je v čustvenem intervjuju še izpostavil Kubacki. 

Pojasnil je, da Marta po srčnih zastojih in po operacijah živi relativno normalno življenje, pa vendarle z nekaterimi omejitvami. "Marta se mora izogibati napravam z močnim elektromagnetnim poljem. A na splošno lahko in mora živeti normalno življenje. In tako živimo. Jasno je, da mora Marta občasno na preglede. In vedno bo tako. Ampak s tem res nimamo težav," je poudaril in dodal, da Marta lahko leti tudi z letali, le da ne more skozi kontrolne točke. "Toda ima potrdilo, ki to dokazuje, in gre skozi običajna vrata," je zaključil Kubacki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri_ 20:16 21.januar 2024.

    Na oder za zmagovalce je prinesel maketo Kubackega!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:08 21.januar 2024.

    Kaj pa je naredil Lanišek, da si je zaslužil tako pohvalo?