Šport > Zimski športi
67280 ogledov

Poljaki niso pozabili, kaj je Anže naredil za Kubackega! Noro, kaj ga je čakalo

Anže Lanišek Youtube
Poljaki v Zakopanah so se zahvalili Anžetu Lanišku, za vse, kar je napravil za njihovega skakalca Dawida Kubackega.

Anže Lanišek se svetovni športni javnosti v zadnjem času ni vtisnil v spomin samo z dobrimi rezultati na skakalnicah, temveč tudi s čudovito gesto, s katero je ob zaključku lanske sezone spomnil na odsotnega poljskega skakalca Dawida Kubackega. Lanišek je namreč na podelitev priznanj najboljšim skakalcem sezone prinesel kartonast izrez Poljaka, ki je moral zaradi hudih zdravstvenih težav žene Marte predčasno končati sezono.

Kubacki je s tem izpadel iz boja za veliki kristalni globus, ki bi ga glede na takratno formo bržkone v vsakem primeru osvojil Norvežan Halvor Egner Granerud. Poljak bi sezono po vsej verjetnosti končal kot drugi skakalec sveta, a sta ga v času njegove odsotnosti v prehitela Avstrijec Stefan Kraft in naš Lanišek.

Slednji je tako sezono končal med najboljšo trojico, kar je pred njim uspelo samo trem slovenskim skakalcem. Ker je bil njegov karierni uspeh posredno povezan s Kubackijevo družinsko krizo, se mu je zdelo prav, da podelitvi - četudi zgolj simbolično - prisostvuje tudi poljski kolega.

Anže Lanišek | Avtor: Profimedia Profimedia

Čudovita gesta je močno odmevala širom sveta, nadvse ganjena nad prizori iz Planice pa sta bila tudi Kubacki in njegova soproga, ki ob pomoči prijateljev in družine še naprej odločno stopa po poti okrevanja.

Dawid se je Lanišku za vse (skupaj z ženo naj bi jima namreč ves čas bila v oporo in na voljo tudi s številnimi zasebnimi pogovori) zahvalil s posebno video izjavo, katero so predvajali, ko je Anže na slavnostni prireditvi Športnik leta 2023 prejel nagrado za fair play.

Zdaj pa se je Lanišku zahvalila tudi poljska športna javnost, ki se je slovenskemu junaku poklonila v izteku skakalnice Wielka Krokiew v Zakopanah po današnji ekipni tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih.

Poljski navijači so se na vzpodbudo javnega napovedovalca kar v slovenščini zahvalili našemu junaku. Iz tisoče grl je tako po skakalnici odmevalo skandiranje "Anže, Anže, hvala ti!", kar je več kot očitno ganilo našega skakalca.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 14:14 21.januar 2024.

    Naši pa ta odziv poljski ljubiteljev skokov zamenjajo z oglasi ! Sramota !

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 13:44 21.januar 2024.

    Lepa beseda , lepo dejanje vedno najde svoje mesto , tule kot vidimo v zahvali A.Lanišku za izjemno lepo gesto lani v Planici. Hvala tudi vam Poljaki.

Sorodne novice