Šport > Zimski športi
68831 ogledov

Velika afera pri Poljakih, skakalec izključen iz reprezentance

Jakub Wolny Profimedia
Poljskega smučarskega skakalca so zaradi predolgega jezika začasno izključili iz državne reprezentance.

Poljski smučarski skakalec Jakub Wolny (28) je do nadaljnjega izljučen iz državne B-reprezentance, ker je po koncu kvalifikacij v Wisli kritiziral metode dela in pod vprašaj postavil kompetence trenerja Davida Jirouteka, je odločila Poljska smučarska zveza (PZN).

"Kuba se je že opravičil. Besede so bile izrečene pod vplivom močnih čustev. O tem se bomo še pogovorili. Za zdaj je izključen z reprezentance, zapravil je svojo priložnost," je komentiral glavni trener A-reprezentance Thomas Thurnbichler.

David Jiroutek | Avtor: Profimedia Profimedia
Wolny bi se moral kot 50. najboljši tekmovalec petkovih kvalifikacij udeležiti nedeljske posamične tekme v Wisli, a se zaradi ostrih besed na račun češkega skakalnega strokovnjaka, ki se je reprezentanci pridružil pred začetkom letošnje sezone, ne bo pojavil na startu. 

Poljak je v letošnji sezoni tekmoval izključno v celinskem pokalu, priložnost pred domačimi gledalci v Wisli pa je dobil zavoljo nacionalnega paketa. Kljub relativno uspešnemu nastopu v kvalifikacijah je zaradi kasnejših izjav ostal brez nastopa med svetovno elito.

"Poskušam skakati po svoje, ker če sledim navodilom trenerja, mi gre vedno slabše," je bil v prvem odzivu za Eurosport kritičen Poljak. "Trenutno je pri nas preveč kaotično. Ni lahko tekmovati na takšen način. Moramo se znajti po svoje. Težko komuniciramo s trenerji. Ne govorim o trenerjih iz A, temveč iz B-reprezentance," je dodal 28-letnik.

Jakub Wolny | Avtor: Profimedia Profimedia

Poljska smučarska zveza je v neposrednem odzivu na kritike izrazila popolno zaupanje v strokovnost svojega kadra in skakalca nemudoma izključila iz tekmovalnega ustroja. Kljub začasnem umiku iz reprezentance bo Wolny obdržal status tekmovalca in bo do nadaljnjega treniral po prilagojenem programu.

Podporo napadenemu Jirouteku je izrekel tudi Thurnbichler. "Davidova filozofija dela je zelo podobna moji. Tekmovalci morajo pokazati iniciativo in pravi odnos ter tudi prevzemati določeno mero odgovornosti. Tega niso vajeni, ker jim je bilo v preteklosti vse prinešeno na pladnju. Prav tako je treba reprezentančne zadeve reševati interno."

"V zadnjih letih so imeli naši tekmovalci v celinskem pokalu na razpolago čisto vse. To je bila edina ekipa v tekmovanju, ki je imela svojega serviserja in fizioterapevta. Takole kazati s prstom na druge in iskati napake drugje se mi zdi neprimerno. Delovati bomo morali kot ekipa. Najprej se želim pogovoriti z vsemi trenerji. Čeprav se naša mnenja morda razlikujejejo, bo potrebno oblikovati konstruktiven dialog in poiskati pravo pot naprej," je povedal Thurnbichler.

Kvalifikacije za nedeljsko tekmo v Wisli je dobil Anže Lanišek, s tretjim mestom pa je za dvig slovenskih apetitov poskrbel tudi Lovro Kos.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Idioti 09:09 15.januar 2024.

    Se nima kaj bati , kajti Poljaki skačejo s starčki in je on s svojimi leti , njihova absolutno edina možna zamenjava . In kaj ima Češki trener s Poljaki ? Kaj a nimajo dnarja ?

Sorodne novice