Šport > Zimski športi
1352 ogledov

Kako napeto! Slovenci na stopničkah, Avstrijci stopili vso našo prednost

Peter Prevc Epa
Slovenski skakalci drugi na ekipni tekmi v Zakopanah, prednost pred Avstrijci v seštevku poljske turneje le še 2,4 točke.

Slovenski smučarski skakalci v postavi Lovro Kos, Domen Prevc, Peter Prevc in Anže Lanišek so na ekipni tekmi za svetovni pokal smučarskih skakalcev v poljskih Zakopanah osvojili drugo mesto. Naši orli so z osmimi skoki zbrali 1095,5 točk in zaostali le za Avstrijo, ki je slavila z 51,1 točko prednosti. Tretji so bili Nemci s 1062,8 točkami.

Sprva je kazalo na dosti bolj dramatičen razplet, saj je imela Avstrija pred Slovenijo po prvi seriji le 13,6 točk prednosti, v igri za zmago pa so bili tudi še Nemci, ki so na tretjem mestu za Slovenijo zaostajali za vsega 2,3 točke. 

Slovenci sicer tekme niso najbolje začeli, saj so po nekoliko slabšem skoku Kosa (123,5 m, 127,4 točk) zasedali šele sedmo mesto, a so se že po zelo dobrem nastopu Domna Prevca (131,5 m, 134,3 točke) ponovno vpletli v boj za najvišja mesta ter se povzpeli na drugo mesto.

Svojo nalogo je v zahtevnih razmerah zelo dobro opravil tudi Peter Prevc (125 m, 129,1 točke) in Slovenija je po treh skakalcih za vodilno Avstrijo zaostajala za vsega tri desetinke. Prav tako pa se je v slabih razmerah izkazal Lanišek (131 m, 132,3 točke), a so se pred skokoma Andreasa Wellingerja in Stefana Krafta razmere močno izboljšale.

Nemec je tako z zelo dolgim skokom (138,5 m, 140,2 točk) svojo reprezentanco Sloveniji približal na vsega 2,3 točke zaostanka, Kraft pa s še boljšim skokom (141 m, 145,6 točk) Avstrijo utrdil na prvem mestu s prednostjo 13,6 točk pred Slovenijo. Norvežani so na četrtem mestu za Avstrijci zaostajali že za 28,4 točk. V finale so se uvrstili še skakalci Poljske, Japonske, Švice in Italije.

Lovro Kos | Avtor: Epa Epa

Kos je v drugo (136 m, 147 točk) popravil slab vtis iz prve serije ter Slovenijo utrdil na drugem mestu, proti Michaelu Hayböcku je izgubil vsega 1,6 točke, Nemčija pa je po krajšem skoku Piusa Paschkeja praktično izpadla iz boja za zmago, v katerem sta ostali le Slovenija in Nemčija.

Domen Prevc je tudi v drugo skočil odlično (138,5 m, 143,6 točk), Manuel Fettner pa je bil še za dobro točko boljši. Avstrija je tako pred nastopom Petra Prevca (137 m, 142,2 točke) imela približno enako prednost kot po prvi seriji, Jan Hörl pa je z izjemnim skokom poskrbel, da je bil drugi Kraftov nastop le še formalnost. Pred zadnjim skokom so Avstrijci vodili za kar 27,3 točke.

Lanišek je v zelo zahtevnih razmerah pristal pri 130 metrih ter Sloveniji priboril nove 139,3 točke, kar je bilo dovolj za prevzem vodstva z 32,7 točkami prednosti pred Nemčijo. Kraft je nato z novim izjemni skokom le še potrdil avstrijsko zmago s kar 51,1 točkami prednosti.

Je pa zato Slovenija v skupni razvrstitvi poljske turneje tudi po današnji tekmi zadržala prednost na vrhu pred Avstrijo, četudi ta zdaj znaša zgolj 2,4 točke. O zmagovalcu turneje bo tako odločala nedeljska posamična tekma na skakalnici Wielka Krokiew.

Zakopane so sicer zadnja postaja sezone pred svetovnim prvenstvom v smučarskih poletih prihodnji teden na Kulmu.

REZULTATI

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice