Šport
104 ogledov

Kvitova in Osaka za lovoriko in prvo mesto na lestvici WTA

naomi osaka Epa Naomi Osaka
V finalu OP Avstralije se bosta pomerili Naomi Osaka in Petra Kvitova.

Japonka Naomi Osaka je druga finalistka prvega grand turnirja za veliki slam v Avstraliji. Zmagovalka zadnjega grand slama v New Yorku je premagala Čehinjo Karolino Pliškovo s 6:2, 4:6 in 6:4 in se bo v finalu pomerila s Čehinjo Petro Kvitovo.

Enaindvajsetletna Japonka, ki je v drugem krogu turnirja premagala Slovenko Tamaro Zidanšek, se je polfinala lotila izjemno napadalno. V malo manj kot dveh urah dvoboja je dosegla kar 56 "winnerjev" ob le 30 neizsiljenih napakah.

Po gladko dobljenem prvem nizu, ko je Pliškovi odvzela servis v tretji in sedmi igri, je nato od visokorasle Čehinje v drugem doživela večji odpor, storila pa tudi nekoliko več neizsiljenih napak, predvsem pa je v igrišče spravila manj prvih začetnih udarcev.

Tudi v tretjem njen začetni udarec ni bil tako zanesljiv kot v prvem nizu, a ji je uspelo Čehinji ubraniti vse štiri točke za odvzem servisa, sama pa je izkoristila prvo priložnost v tretji igri in nato vodstvo obdržala do konca.

Ob zadnjem servisu na dvoboju pri rezultatu 40:30 je Japonka mislila, da je dosegla as, a so sodniki dosodili žogo izven igrišča. Osaka je zahtevala "challenge" in držala skupaj roke v upanju, da se ji bo ogled posnetka obrestoval. Sokolje oko je pokazalo, da se je žoga dotaknila črte in Japonka se je uvrstila v finale.

"Pričakovala sem trd boj proti Karolini in sem si rekla, da se bom morala osredotočiti v tretjem nizu," je po zmagi dejala četrta igralka sveta. Pri tem je ocenila, da so ji izkušnje z igranjem v finalu odprtega prvenstva ZDA prišle zelo prav: "Te izkušnje naredijo vse lažje, čeprav sem na drugih servisih še vedno bila prestrašena."

Dejstvo, da so se organizatorji odločili zaradi vročine zapreti streho, ji ni bila najbolj po godu. "Rada imam vročino, zato bi raje videla, da bi bila streha odprta," je dejala, na vprašanje o tem, kako se bo pripravila na finale, pa dejala: "Zdaj grem spat."

Osaka na prvih desetih grand slam turnirjih nikoli ni prišla dlje od četrtega kroga, zdaj pa je nanizala 13 zaporednih zmag in je na pragu druge zaporedne zmage na turnirjih velike četverice. Z današnjo zmago je prekinila odlični začetek sezone Pliškove, ki je na začetku leta nanizala deset zaporednih zmag.

Japonka je postala prva igralka po Američanki Jennifer Capriati in letu 2001, ki se ji je uspelo po prvi zmagi na grand slamu uvrstiti v finale naslednjega turnirja velike četverice. Če pa ji v soboto uspe zmagati, bo postala prva ženska po Sereni Williams in letu 2015, ki bi ji uspelo zaporedoma zmagati na OP ZDA in Avstralije.

Osaka in Kvitova se bosta v sobotnem finalu prvič pomerili med seboj, zmagovalko pa poleg denarne nagrade čaka še ena nagrada, in sicer prvo mesto na lestvici WTA, ki ga bo prevzela Romunki Simoni Halep.

V svojem drugem finalu grand slama se bo pomerila proti 28-letni Kvitovi, zmagovalki Wimbledona leta 2011 in 2014, ki je pred tem s 7:6 (2) in 6:0 premagala nepostavljeno Američanko Danielle Collins.

"Bolj sem bila vesela kot navijači, da so zaprli streho. Rada igram notri. To mi je malo pomagalo," pa je bila zaprtja strehe zaradi visokih temperatur pri rezultatu 4:4 v prvem nizu po dvoboju vesela Kvitova.

petra kvitova | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice