Šport
5365 ogledov

Drama v Wimbledonu, po dvoboju pa šok: "Nalašč sem ga!"

Print Screen
Kontroverzni Avstralec Nick Kyrgios postaja sramotni madež na obličju gosposkega športa.

Po objavi moškega posamičnega žreba na letošnjem Wimbledonu so se teniški sladokusci nadejali zanimivega obračuna drugega kroga med Rafaelom Nadalom in Nickom Kyrgiosom.

Tenisača imata pestro zgodovino, v zadnjih mesecih pa sta napet odnos popestrila še z medijsko vojno.

novak đoković Polemika Šport Hrvat podprl Nadala: "To je bila voda na mlin Đokoviću."

Praviloma zelo zadržani Nadal je po porazu na letošnjem turnirju v Acapulcu, kjer je zapravil tri zaključne žogice, Kyrgiosu očital, da nima spoštovanja do sebe, nasprotnika in občinstva, Avstralec pa mu je zabrusil, da se požvižga na njegove nasvete. Dejal je še, da Nadal slabo prenaša poraz.

Kyrgios, 24, je nedvomno najbolj težaven tenisač od časov slovitega Johna McEnroeja, razlika je le v tem, da je Američan krojil svetovni teniški vrh in osvajal največje turnirje, medtem ko je Avstralčeva kariera zgodba o neizkoriščenem potencialu. 

24-letnik je znan po neprimernem vedenju, nenehnih sporih s sodniki, prepuščanju dvobojev ("tanking") in verbalnih napadih na svoje konkurente. Nedavno sta se na seznamu njegovih žrtev znašla tudi Nadal ter prvi igralec sveta Novak Đoković.

novak đoković Na nož Šport Še ostrejši napad na Đokovića: "Ali ne vidite, kaj počne?"

Nadal pred težko pričakovanim dvobojem ni želel prilivati olja na ogenj. "Prestar sem za takšne stvari. Tukaj sem zato, da uživam v turnirju. Z nikomer se ne mislim prepirati," je dejal po uvrstitvi v drugi krog.

Že po nekaj odigranih točkah je bilo jasno, da to ni zgolj teniški obračun, ampak je rivalstvo prešlo na osebni nivo. To je Avstralec napovedal že pred dvobojem, ko je izjavil, da se je ob pogledu na žreb razveselil možnosti za nov obračun z drugim igralcem sveta.

Tenisača sta se na Wimbledonu prvič pomerila leta 2014, zmaga takrat komaj 19-letnega in neznanega Kyrgiosa pa je bila prvovrstno presenečenje.

Polona Hercog Ugnala 16. igralko sveta Šport Hercog: Sposobna sem še veliko več

"Povratni" obračun je že uvodoma upravičil visoka pričakovanja, napetost pred razprodanimi tribunami osrednjega stadiona All England Cluba pa je bila tako visoka, da bi jo lahko rezali z nožem.

Kyrgios, ki je nekoč celo izjavil, da že ob pogledu na Nadala zavoha kri, je med dvobojem poskušal na vse načine zmotiti nasprotnikovo koncentracijo in ga vreči iz tira.

Pritoževal se je, da Španec porabi preveč časa med točkama in namerno še pohitril svojo servisno rutino. Izkoristil je vsako priložnost za prepir s sodnikom, poslužil pa se je tudi servisa izpod roke ("underarm serve") in bil pri tem celo dvakrat uspešen. 

Servis izpod roke je sicer legitimna taktika, a med teniškimi navijači velja za nespoštljivega. Začetni udarec, pri katerem je ključen element presenečenja, je še zlasti učinkovit proti igralcem, ki returnirajo daleč za osnovno črto, kar je zaščitni znak španskega tenisača.

Nadal se kljub izgubljenima točkama ni pustil zmesti in se enkrat celo nasmehnil.

Margarita Gasparian Drama v Wimbledonu Šport Tenisačica se na pragu senzacije zrušila na tla ter pred ključno žogico obležala

Kyrgios je provociral še z glasnimi vzkliki na Nadalove neizsiljene napake, kar tudi ni najbolj v skladu s športnim duhom. Španec je deloval povsem mirno, a je tekom dvoboja postajalo očitno, da mu gredo provokacije na živce.

Na trenutke se je zdelo, da namerno servira še počasneje kot običajno, po koncu prvega niza pa si je privoščil tudi premor za obisk stranišča, kar je Kyrgiosa še bolj podžgalo.

"Zakaj bi se opravičil?"

Eden od vrhuncev izredno napetega obračuna se je zgodil v tretjem nizu, ko je Kyrgios žogico poslal naravnost v Nadala, vendar se za to ni opravičil. Španec mu je namenil jezen pogled, vendar na tiskovni konferenci tega ni želel polemizirati. Dejal je le, da so takšne poteze lahko nevarne za linijske sodnike, pobiralce žog in gledalce. "Jaz sem tega vajen in se bom že umaknil. Pri takšnih udarcih nihče ne ve, kam bo letela žogica."

Kyrgios je po dvoboju priznal, da je to storil nalašč. "Zakaj bi se opravičil? Nisem zadel njega, ampak njegov lopar. Zakaj bi se opravičil? Osvojil sem točko. Tip je osvojil nešteto grand slamov in ima ne vem koliko milijonov na bančnem računu. Pomoje je sposoben prenesti eno žogico v prsni koš. Ne, ne bom se mu opravičil. Ciljal sem ga. Želel sem ga zadeti," je dejal.

naomi osaka Ni zdržala Šport Zlom šampionke: "Mislim, da se bom zjokala."

Da je odnos med njima vse prej kot dober, je bilo očitno tudi po zadnji točki obračuna, ki ga je s 6-3, 3-6, 7-6, 7-6 dobil Španec. Kyrgios je Nadala potrepljal po hrbtu, a se je 33-letni veteran hitro obrnil stran.

Španec je kljub vsemu po zmagi spet pohvalil nasprotnikov talent in ponovno izrazil mnenje, da bi lahko Kyrgios osvojil tudi kakšen grand slam, a mu je "poredni deček" spet hitel oporekati.

"Vem, česa sem sposoben. Sem odličen tenisač, vendar nisem najbolj profesionalen. Ne bom treniral vsak dan. Veliko stvari bi moral izboljšati. Odvisno od tega, kako močno si tega želim. V tem trenutku nisem zrel za grand slam," je dejal.

Nadal in Kyrgios sta doslej odigrala sedem medsebojnih obračunov, izid pa je 4:3 v korist drugega igralca sveta.

Komentarjev 2
  • Avatar Zueliansa
    Zueliansa 01:45 06.julij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

  • perhan63 11:42 05.julij 2019.

    govedo tak nima kaj iskat v športu