Šport
60 ogledov

Landa še enkrat najboljši

Mikel Landa EPA
Današnja zahtevna gorska etapa po Dolomitih je pripadla Mikelu Landi (Astana), ki je tako dobil že drugo etapo zapored. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) je končal na tretjem mestu ter se še utrdil v vodstvu skupnega seštevka.

Današnja gorska etapa je veljala za eno izmed najtežje pričakovanih, saj je vsebovala kar pet kategoriziranih vzponov, med drugim tudi na legendarni Mortirolo. Na 12,8 kilometrov dolgem vzponu so se kolesarji povzpeli kar za 1300 metrov nadmorske višine. Povprečni naklon je znašal 10,1%, na nekaterih delih pa tudi 18%.

Prvi vzpon se je pojavil že po trinajstih kilometrih etape. Napadi kolesarjev so si kar sledili, a 
nobenemu ni uspelo pobegniti. Z vzponom na drugi kategorizirani klanec pa se je izoblikovala ubežna skupina 11 kolesarjev. Sestavljali so jo Brent Bookwalter, Fabio Felline, David de la Cruz, Franco Pellizotti, Edoardo Zardini, Rubén FerrnándezPrzemyslaw Niemiec, Ryder Hesjedal, Nikolay Mihajlov, Sander Armée ter Simon Clarke. Ustvarili so si prednost dobre minute. Pri prvem vzponu na Aprico je močno pospešil Hesjedal, ki je preostale ubežnike pustil za seboj za minuto.

Pri spustu z omenjenega klanca je Albertu Contadorju počila zračnica. Potreboval je kar nekaj časa za menjavo kolesa, kar so poizkusili izkoristiti pri Astani ter Katjuši, kateri so močno pospešili tempo, kar je pomenilo konec zgodbe za vse ubežnike.

Pri vznožju legendarnega Mortirola je Contador za glavnino zaostajal približno minuto, ostal pa je tudi brez vseh moštvenih kolegov. Glavnina se je pri tem zahtevnem vzponu razpadla, tako da je vodilni Španec prehiteval kolesarja za kolesarjem. Po petih kilometrih vzpona je dohitel tudi Fabia Aruja, drugega v skupnem seštevku. Brez težav ga je pustil za seboj ter se priključil vodilni dvojici Mikelu Landi ter Stevenu Kruijswijku. Omenjena trojica je tudi prva prečkala zahtevni vzpon, z minuto prednosti pred Jurijem Trofimovim ter Hesjedalom. Z dvema minutama zaostanka sta sledila Aru ter Andrey Amador. Pri spustu pa je počila zračnica tudi Aruju, tako da se je njegov zaostanek še stopnjeval.

Zadnje dejanje dneva je bil še drugi vzpon na Aprico, kjer je štiri kilometre pred ciljem svojo moč dokazal Landa, ki se je brez težav odpeljal do svoje druge zaporedne zmage ter tudi drugega mesta v skupnem seštevku. Kruijswijk (LottoNL – Jumbo) je končal na drugem mestu, a zaradi težav na začetku dirke ni nevaren v skupnem seštevku. Contador je s tretjim mestom svojo prednost povečal na 4:20. Aru (Astana), ki je končal na sedmem mestu, pa je padel v skupnem seštevku na tretje mesto z zaostankom 4:52.

Od slovenskih kolesarjev je bil 19. Grega Bole, ki je zaostal dobrih deset minut. Luka Mezgec je bil 129., Jan Polanc pa 134. Skupno je najvišje Bole na 36. mestu, za vodilnim zaostaja 1:30:45, Polanc je 61. (+2:04:42), Mezgec pa 141. (+3:41:52).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.