Šport
52 ogledov

Landi domača zmaga, Špilak blizu najboljših

Mikel Landa EPA
Mikel Landa (Sky) je zmagovalec druge etape Dirke po Baskiji. Z Wilcom Keldermanom (LottoNL-Jumbo) sta uprizorila silovit napad na zadnjem vzponu, nato pa v zadnjih stotih metrih obračunala za zmago.

Bask Mikel Landa je svojo prvo zmago za novo ekipo dosegel ravno pred domačimi navijači. Wilco Kelderman je končal na drugem mestu z zaostankom sekunde, izjemen uspeh ekipe Sky pa je s tretjim mestom dopolnil Sergio Henao. Landa je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Prvi beg tokratne etape se je zgodil že na samem začetku, a sta bila vanj udeležena tudi dva
kolesarja ekipe Lampre-Merida, ki sta bila prenevarna za skupni seštevek, da bi beg lahko bil
uspešen. Nekoliko uspešnejši je bil nato pobeg Stefana Denifila ter Angela Madraza, ki sta
še 30 kilometrov pred ciljem imela prednost večjo od treh minut. Ta pa je nato na predzadnjem vzponu začela drastično padati in 8 kilometrov pred ciljem sta bila na začetku poslednjega vzpona oba ubežnika ujeta.

Narekovanje tempa je prevzela ekipa Sky in nasprotniki so na izjemno zahtevnem vzponu, katerega naklon je ponekod presegel tudi 20%, začeli po vrsti odpadati. Prvi je nato z napadom poizkusil Blel Kadri, kateremu sta se v ospredju pridružila Landa in Kelderman. Kilometer in pol pred ciljem je odpadel Kadri, omenjeni dvojec pa si je pred zasledovalci privozil že skoraj 15 sekund prednosti.

Sledil je napad Ruia Coste, kateremu so se v lovu na oba ubežnika pridružili še Henao, Alberto Contador, Samuel Sanchez ter Joaquim Rodriguez, a je bilo prepozno. Landa je v zadnjem ovinku prehitel Keldermana ter se tako veselil vnovične etapne zmage na domačih tleh. Najbolj se jima še približal Henao, ki je zaostal 5 sekund. Prvi favorit dirke Contador je končal na 5. mestu z 11 sekundami zaostanka.

Zelo uspešno je nastopil tudi Slovenec Simon Špilak (Katjuša), ki je sledil najboljšim do samega zaključka ter končal na 14. mestu z 20 sekundami zaostanka. Jan Polanc (Lampre) je bil 44., zaostal je 1:31 minute. V skupni razvrstitvi je vrstni red na prvih treh mestih enak kot v tej etapi, Špilak je 13. z 20 sekundami zaostanka, Polanc pa 46. z 2:44 minute zamude.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.