Šport
27 ogledov

"Lani je bil simbolično dež, letos sonce"

planica 2016 Saša Despot
"Ne vem, koliko športnikov doživi takšne reči," je po zadnjem dejanju sezone dejal Peter Prevc.

"Danes je treba opraviti še z vsem tem, čez kakšno uro upam, da bom že imel mir. Potem bo že šlo. Mislim, da se bom nekoliko spočil že na poti iz Planice v Kranjsko Goro. Potem bodo baterije že bolj polne," je o svojem fizičnem stanju po zadnji tekmi sezone dejal Peter Prevc.

"Danes je bila to prva tekma v štirih dneh, ki mi je uspela tako kot sem sposoben in sem pričakoval. Imel sem dva dolga poleta. Bila sta brez kakršnegakoli kriljenja. Bilo je fajn," je dejal prvi skakalec sezone, ki so ga po zadnjem skoku prijetno presenetili moštveni kolegi. Robert Kranjec je imel na glavi masko velikega orla.

"Vse to je organiziral Robi. On je vse zakuhal, takšne ideje si izmisli le on. Bili so res zelo čustveni trenutki. Še preden sem prišel iz izteka, se je zgodilo že največ čustvenega. Najprej me je Robi podrl, potem me je pošprical s šampanjcem, potem so ljudje brez glasbene podlage zapeli himno ... Ne vem, koliko športnikov je doživelo takšne reči. Lani je bil na podelitvi dež, morda tudi simbolično (smeh), letos pa je sijalo sonce," se je prvih trenutkov po drugem skoku spomnil zmagovalec četrtkove in nedeljske tekme.

planica 2016 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
O sezoni, v njej je zabeležil 15 zmag in se 22-krat uvrstil na stopničke, osvojil pa je tudi zlato v poletih, globus za polete in veliki kristalni globus za skupno zmago, še ni razmišljal. "Toliko dela je bilo s to Planico, da ni bilo veliko časa za razmišljanje, kaj se je in kaj se bo zgodilo. Hodil sem tam, kjer sem moral, smejal sem se takrat, ko sem se moral in ko je bilo zaželeno. Tako je šla ta Planica kar nekako mimo mene. Bila je zahtevna, a sem zdržal. Jutri bo dan brez treninga, z lahkoto bi se na to navadil."

V torek sledi sprejem za slovenske zimske športnike v Ljubljani. "Zame se vse skupaj začne v torek ob 7.30, konča pa v četrtek ob desetih zvečer. Tako bo zame izgledal naslednji teden." Kako dobrodošel bo mir pred novinarji? "Ne vem. Saj letos ni bilo ne vem kakšnega napadanja, vsi smo bili disciplinirani eden do drugega. Po tekmi sem dal izjavo in to je bilo to. Bo pa lažje, ker se bom nekoliko umaknil od vsega in bom lahko začel vaditi nove besede in razmišljal, kako naj povem stvari še nekako drugače."

Kot nekdo, ki mu uspeva na njegovem področju, je Prevc sicer navdih za številne Slovence, tudi takšne, ki imajo povsem drugačne vrednote v življenju: "Občutek je dober, je pa to velik izziv. Še več ljudi te opazuje, treba je držati nek vzor. Največ pokažeš z zgledom. Lahko je nekaj le govoriti, zato sem se odločil, da se bom lepo obnašal."

Bo pritisk v naslednji sezoni večji po vseh rekordih v tej? "Zagotovo bo, saj vas poznam (smeh). Če je nekdo rabil toliko časa, da je postavil vse te rekorde, je jasno, da se ti ne zgodijo vsako leto. Vsaka sezona je zelo težka. Šport se razvija, skoki se razvijajo, moral bom še napredovati. Tekme so vsako leto z nižjih zaletišč, kar pomeni, da se tehnika razvija."

Ob koncu sezone je bil Prevc sicer že na limitu tudi s kilogrami. "V bistvu je bila Planica že zelo na meji. Moral sem piti kar veliko vode pred samim skokom. Energijo kuriš, ampak bolj same možgane kot telo. Telo je navajeno naporov, glava pa nekoliko manj, sploh zaradi govorniških naporov."

Za koliko dni bo povsem odmislil skoke? "Bom videl, kakšne bom volje. Ne vem. Začel se bo neobvezni del mojega leta. Čas, ko delam kar se mi zahoče."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.