Šport
69 ogledov

Legendarni Beara umrl v 86. letu starosti

Vladimir Beara 24sata
Po dolgi bolezni je umrl legendarni hrvaški vratar Vladimir Beara. V svoji karieri je bil kar sedemkrat prvak nekdanje Jugoslavije.

Vladimir Beara je velik del kariere igral za splitski Hajduk, v katerega je prišel leta 1946, za člansko moštvo pa je začel braniti leto pozneje in nato zbral 308 nastopov za splitsko ekipo.

S Hajdukom je osvojil tri naslove prvaka nekdanje skupne države. Leta 1955 se je preselil k Crveni zvezdi in z njo osvojil še štiri naslove jugoslovanskega prvaka. V sezoni 1959/60 je dobil tudi nagrado za najboljšega nogometaša sezone. Takrat je bilo prvič, da je vratar dobil to prestižno priznanje.

Osvojil afriško prvenstvo

Iz Beograda se je preselil v Nemčijo, kjer je igral še za Alemannio iz Aachna in Viktorio iz Kölna. Beara je za reprezentanco, s katero je sodeloval na SP 1950, 1954 in 1958, zbral 60 nastopov. Na OI 1952 je z izbrano vrsto osvojil srebro.

Po koncu nogometne kariere se je vrgel v trenerske vode, deloval je v Nemčiji, na Nizozemskem, na Hrvaškem in v Srbiji, bil pa je tudi selektor Kameruna, s katerim je osvojil afriško prvenstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.