Šport
126 ogledov

Legendi grozi doživljenjska prepoved

ilie nastase EPA
Nekdanji romunski tenisač Ilie Nastase se, kot kaže, ne namerava opravičiti za svoja dejanja.

Ilie Nastase je že v času aktivne kariere veljal za trdoglavega in občasno problematičnega tenisača, pred nekaj dnevi pa se je spozabil na obračunu pokala Fed in zabredel globje kot kdajkoli prej. 

Williamsova obsodila izjavo, podprla ITF

Najprej je poskrbel za ogorčenje na tiskovni konferenci, ko je ugibal, kakšne barve bo otrok temnopolte Serene Williams in belopoltega Alexisa Ohaniana.

Nato si je med poziranjem pred fotografskimi objektivi privoščil seksistično opazko na račun kapetanke teniške reprezentance Velike Britanijo in jo javno vprašal, katera je njena soba. ''Kar naprej se privlačiva,'' je dodal.

Mednarodna teniška zveza (ITF) je že na podlagi tega sprožila preiskavo, a 70-letni kapetan romunske reprezentance še zdaleč ni končal. Dan pozneje se je v medijskem prostoru verbalno znesel nad novinarko, kasneje pa na obračunu žalil glavno sodnico ter ozmerjal dve članici britanske odprave. Zaradi tega je moral zapustiti prizorišče, ITF pa mu je izrekla začasni suspenz.

Čeprav mu grozi celo doživljenjska prepoved delovanja v profesionalnem tenisu, pa Nastase ne popušča. ''Rad bi vedel, katera moja beseda je bila rasistična?'' je izjavil v telefonskem intervjuju za Associated Press.

serena williams | Avtor: EPA EPA
Dodal je, da se z Williamsovo zelo dobro razumeta, toda teniška zvezdnica je bila v svojem zapisu na Instagramu vse prej kot prijateljska. ''Žalosti me, da živimo v družbi, v kateri  ljudje, kakršen je Ilie Nastase, lahko podajajo rasistične izjave o meni in mojem otroku in seksistične izjave o mojih vrstnicah,'' je zapisala Američanka in izrekla podporo krovni zvezi. 

''Da, izgubil sem živce,'' je odgovornost za incident na igrišču vsaj delno prevzel Nastase, o kazni pa je dejal: ''Norost.''

Odzivi iz Romunije so mešani. Nastasejevo vedenje je obsodila nekdanja telovadka Nadia Comaneci, v bran pa sta mu stopila predsednik romunske teniške zveze George Cosac in nekdanji partner v dvojicah Ion Tiriac.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.