Šport
22 ogledov

"Liga NBA je še korak bližje"

Zoran Dragić Stephen Curry Slovenija ZDA Mundobasket četrtfinale EPA
Če je na lanskem EuroBasketu Zoran Dragić pomenil zgolj osvežitev v slovenski reprezentanci, je bil na letošnjem Mundobasketu že eden izmed nosilcev igre v četi Jureta Zdovca, ki se je iz Španije vrnila z osvojenim sedmim mestom.

O čem ste razmišljali na letalu med poletom proti Ljubljani?
Pred poletom iz Barcelone proti Ljubljani smo malce dlje časa čakali na letalo, tako da smo imeli kar precej časa za razmišljanje (smeh). Menim, da smo se upravičeno v domovino vrnili z visoko dvignjenimi glavami. Dosegli smo zastavljen cilj in se uvrstili med osem najboljših na svetu. Lani smo bili peti na evropskem prvenstvu in to je še en lep rezultat na velikih tekmovanjih.

Ste zadovoljni z uvrstitvijo med osem najboljših reprezentanc na svetu?
Kot sem že dejal smo lahko ponosni na naš dosežek, saj smo se uvrstili v četrtfinale. Mogoče imam še vedno slab občutek, ker nismo premagali Litve in se uvrstili na prvo mesto v skupini ter si olajšali pot do polfinala. Tisto četrtino bomo težko preboleli, vendar jo moramo čim prej pozabiti.

Kako se spominjate skupinskega dela na Kanarskih otokih?
Do zadnje četrtine na tekmi z Litvo je šlo vse po naših načrtih in željah. Zelo pomembna je bila prva tekma proti Avstralcem, ki smo jo odigrali na zelo visokem nivoju, nato pa smo nanizali še tri zmage, ki so nam odpirale pot do prvega mesta. Sledil je boleč udarec v končnici tekme proti Litovcem, ko smo dosegli le dve točki. Ni se nam izšlo, vendar nismo kalkulirali in smo Las Palmas zapustili s čisto vestjo.

Se je bilo težko pripraviti na dvoboj osmine finala proti Dominikanski republiki, pred katerim ste se morali seliti v Barcelono?
Zagotovo ni bilo enostavno, vendar smo se zmenili, da damo iz sebe vso tisto negativno energijo, ki se je nakopičila v nas po nesrečnem razpletu skupinskega dela. Strnili smo moči in se kljub ne ravno najboljši igri vrnili v zmagovalne tirnice ter se zasluženo prebili v četrtfinale, obenem pa se je zgradilo ogrodje moštva, ki bo na naslednjih velikih tekmovanjih lahko napadalo najvišja mesta.

Proti Američanom vendarle ni šlo. Vam je v drugem polčasu zmanjkalo moči?
Mogoče tekma proti Američanom ni povsem realen pokazatelj razmerij moči med dvema reprezentancama, vendar je o tem sedaj brezpredmetno razmišljati. Potrudili smo se, vendar nam je v drugem polčasu zmanjkalo moči in koncentracije. Mogoče me je malce začudilo, ker nismo v drugem polčasu poskusili s consko obrambo. Američani so bili proti nam izjemno motivirani in željni igre, poleg tega pa imajo v moštvu dvanajst košarkarjev, ki jih trener nenehno rotira in jim s tem ohranja svežino. Pri nas je glavno vlogo imelo šest ali sedem košarkarjev, ki so na prejšnjih tekmah igrali 25-30 minut in to se je poznalo v tretji in četrti četrtini četrtfinalne tekme. 

Je bilo sploh realno razmišljati o presenečenju proti reprezentanci ZDA?
Američani so izjemno fizično močni, vrhunski atleti, na vsak skok v napadu gredo trije ali štirje igralci in težko jim je parirati. Za enakovreden boj proti njimi imamo preprosto premalo mišične mase. To se je videlo že v prvem polčasu, ko smo kljub težavam v skoku držali priključek, v nadaljevanju pa so uveljavili vse svoje prednosti. Svetovnega prvenstva je za nas konec in sedaj so pred nami klubski izzivi, naslednje leto pa nas čaka nova reprezentančna zgodba.

Kakšno vlogo so pri uspehu reprezentance v Španiji imeli številni slovenski navijači?
Vsekakor so naši navijači veliko prispevali k našemu uspehu. Brez njih preprosto ne gre in vesel sem, da smo imeli bučno spodbudo s tribun tako na Kanarskih otokih kot v Barceloni. Sedaj že nestrpno pričakujem evropsko prvenstvo naslednje leto. Upam, da bomo igrali v skupini v Zagrebu in v tem primeru bi se zagotovo počutili kot doma. Vesel sem, da nas je tudi na Brniku pričakalo nekaj navijačev ter tudi televizijske kamere (smeh).

So vas med prvenstvom morda kontaktirali iz kluba?
Z vodilnimi možmi Unicaje se med svetovnim prvenstvom nismo pogovarjali o naslednji sezoni. Odpotoval bom v Malago in kmalu bomo sedli za mizo ter se pogovorili o moji prihodnosti v tem klubu.

Glede na zapise v ameriških medijih kaže, da ste blizu selitve onkraj luže?
Lahko potrdim, da je liga NBA po tem svetovnem prvenstvu zame še korak bližje. Določene aktivnosti potekajo, vendar ni še nič določenega. Ko bom sam vedel kaj več o tem, bom takoj obvestil tudi slovensko javnost (smeh). Seveda je lepo slišati vse pohvale, ki sem jih tudi iz ZDA prejel med prvenstvom. To je lepa popotnica za naprej.

Bi se lahko že v naslednjem tednu zgodba dokončno razpletla?
Trenutno tega še ne morem potrditi. Nekateri klubi so že kontaktirali mojega agenta. Uresničitev mojega velikega cilja je zelo blizu, v bistvu pa mi je vseeno v katerem klubu lige NBA bi zaigral. Po eni strani je neumestno na široko razglabljati o tem, saj nekaj šteje le podpisana pogodba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.