Šport
12 ogledov

Srbi z Američani v finalu

Aleksandar Đorđević
1/11
EPA
V finalu svetovnega prvenstva v Španiji se bodo z Američani pomerili s srbskimi košarkarji. Ti so v zadnji četrtini polfinala zdržali nalet Francozov in zmagali z 90:85.

V prvem polčasu polfinalnega obračuna med Srbijo in Francijo so dominirali prvi. Evropski prvaki, ki so v predtekmovalni skupini že premagali tokratnega tekmeca, so korak s Srbi držali nekako do začetka druge četrtine (15:21), nato pa sta Miloš Teodosić s petimi in Miroslav Raduljica s štirimi točkami poskrbela za visoko vodstvo čete Aleksandra Đorđevića (30:15). 

Galski petelini so se z nekoliko boljšo obrambo in nekaj skoki še uspeli približati na minus devet, kaj več pa jim srbski košarkarji niso dovolili. Minuto in pol pred polčasom je tako Bogdan Bogdanović z metom za tri točke poskrbel za rezultat 46:30, Francozi pa so pred glavnim odmorom nato dosegli le še dve točki iz prostih metov.

V prvem polčasu je bil sicer nezaustavljiv Teodosić, ki je dosegel kar 18 točk. Srbi so ukradli dve žogi več kot tekmeci (5:3), napravili pa so tudi manj napak (5:10). Iz protinapadov so dosegli osem točk, Francozi pa se na takšen način niso uspeli vpisati med strelce. Evropski prvaki so bili sicer boljši v skoku (18:14).

Batum skoraj poskrbel za preobrat

Razmerje moči se v tretji četrtini ni veliko spremenilo, pred zadnjimi desetimi minutami pa je bil na semaforju izpisan rezultat 61:46. Nato pa so Francozi le zaigrali podobno kot v četrtfinalu proti Španiji, srbska prednost pa se je hitro zmanjšala na deset točk, ob polovici zadnje četrtine pa so galski petelini prišli že do izida 61:65. Kljub izjemni predstavi Nicolasa Batuma, ki je samo v drugem polčasu zbral 25 točk, so Srbi ostajali korak pred tekmecem.

Zadnja priložnost za preobrat se je Francozom, ki so v zadnji četrtini zadeli kar devet trojk, ponudila ob zaostanku z 81:84, a je njihov napad z osebno napako prekinil Teodosić. Thomas Heurtel je 17 sekund do konca tekme zadel le en prosti met, na drugi strani pa je bil najprej dvakrat uspešen Nikola Kalinić, po zapravljenem francoskem napadu pa še Nemanja Bjelica. Dve sekundi pred zadnjim piskom sirene je Batum z novo trojko zadel za 85:88, končni rezultat pa je z novima metoma s črte za proste mete postavil Marko Simonović

Zaslužili smo si finale. Mislim, da smo odigrali odlično prvenstvo, ne glede na zelo težko predtekmovalno skupino. Odigrali smo dve izjemni tekmi po prihodu v Madrid, dojeli smo koliko moči imamo kot ekipa. Ti fantje so veliki košarkarji, zgradili so moštveni duh, postali so prava ekipa. To nam je dalo dodatne moči," je takoj po zmagoslavju povedal Đorđević, ki je tako že ob svojem prvem sedenju na selektorskem stolčku Srbijo popeljal do finala. 

Teodosić je dosegel 24 točk, Batum pa 35. Francozi so ujeli več odbitih žog (32:28), imeli pa so tri izgubljene žoge več (12:9), tehtnico pa je v srbsko korist ob pametni igri v napadu nagnil boljši izkoristek metov iz igre. Za dve točki so Srbi metali kar 59-odstotno (Francozi 47), za tri točke pa 53-odstotno (45).

SP, polfinale:

Francija : Srbija 85:90 (15:21, 32:46, 46:61)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.