Šport
23 ogledov

Ligetyju uvod, Jazbec brez točk

Janez Jazbec Boštjan Tacol
Slovenci v moškem veleslalomu niso osvojili točk že vse od decembra 2009. Tradicija se je nadaljevala tudi na otvoritvi sezone v Söldnu. Janez Jazbec je bil s startno številko 63 prepočasen za najboljšo trideseterico. Uvod v sezono je pripadel Američanu Tedu Ligetyju.

Po sobotnem začetku nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju, v veleslalomu je zmagala Američanka Lindsey Vonn, Tina Maze pa je bila razočarana na 23. mestu, so se na ledeniku Rettenbach nad Söldnom pomerili še smučarji.

Svetovni veleslalomski prvak Ted Ligety je zmagovalec uvodne tekme. Američan je bil v vodstvu že po prvi vožnji uvodnega veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev. Največje presenečenje je pripravil Francoz Alexis Pinturault (+0,31), ki se je s štartno številko 20 po prvi vožnji zavihtel na četrto mesto, v drugi pa še napredoval in na koncu za 29 stotink zaostal le za Ligetyjem. Tretje mesto je pripadlo Avstrijcu Philippu Schörghoferju. Velik skok v drugi vožnji je uspel Hrvatu Ivici Kosteliću, ki je z 18. napredoval na peto mesto.

"Seveda, da sem z zmago v Söldnu dosegel svoj prvi veliki cilj. Tukaj sem bil na stopničkah, vendar pa mi je zmaga doslej ostala izven dosega rok. Mogoče je zdaj tisto odločilno razliko prispevalo dejstvo, da smo pred uvodno tekmo opravili nekaj treningov na tej progi, kar se je danes izkazalo za odločilno prednost," je bil zmage vesel Ligety, ki je dobro znan tudi slovenskim ljubiteljem belega cirkusa, saj je trikrat zmagal na veleslalomu za pokal Vitranc v Kranjski Gori.

Edini slovenski predstavnik na tekmi Janez Jazbec je na ledeniku Rettenbach nad Söldnom zapravil vse možnosti za preboj v trideseterico. Za finalom, torej tridesetim mestom, je zaostal skoraj dve sekundi. Z visoko startno številko 63 si je ob prihodu v cilj na zahtevni progi namreč nabral 4,43 sekunde zaostanka za vodilnim Ligetyjem, kar je zadostovalo za 57. mesto.

Slovenci v moškem veleslalomu niso osvojili točk že vse od decembra 2009. Zadnje točke svetovnega pokala v veleslalomu sta osvojila Jazbec in Aleš Gorza. Zaradi veleslalomske suše ima slovenska moška vrsta le eno mesto na startni listi.

Slovenska ekipa je na uvodu v sezono razočarala. Najboljše je bilo tako 23. mesto Tina Maze, kar pa je bilo daleč od pričakovanj in napovedi. Ana Drev je prve točke osvojila z 28. mestom. Mateja Robnik pa je odstopila v prvi vožnji.

Smučarji imajo zdaj na voljo tri tedne, da se pripravijo na naslednjo tekmo svetovnega pokala, ko bo finski Levi gostil slalomsko preizkušnjo. Naslednja veleslaloma bosta za ženske konec novembra v Aspnu, za moške pa v Beaver Creeku na začetku decembra.

Veleslalom (M), Izidi:
1. T. Ligety (ZDA) 2:22,00
2. A. Pinturault (Fra) +0,29
3. P. Schörghofer (Avt) +0,51
4. C. Janka (Švi) +0,58
5. I. Kostelić (Hrv) +1,16
6. T. Fanara (Fra) +1,23
. M. Hirscher (Avt) +1,23
8. S. Missillier (Fra) +1,26
...
Janez Jazbec (Slo) se ni uvrstil v drugo vožnjo

Skupno, veleslalom:
1. T. Ligety (ZDA) 100 točk
2. A. Pinturault (Fra) 80
3. P. Schörghofer (Avt) 60
4. C. Janka (Švi) 50
5. I. Kostelić (Hrv) 45

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.