Šport
42 ogledov

212.500 € za Mazejevo poravnanih

Matija Vojsk SZS Bobo
Direktor Smučarske zveze Slovenije (SZS) Matija Vojsk pričakuje, da bodo z najboljšo slovensko alpsko smučarko Tino Maze dosegli rešitev, ki ne bo škodljiva za ostale reprezentance. Po upokojitvi Petre Majdič edina tekmovalka s šampionskim statusom se je znova znašla v središču dogajanja zaradi pokrovitelja.

"S Tino Maze oziroma njenim pravnim zastopnikom se neposredno pogovarja predsednik zveze Tomaž Lovše oziroma njegova pooblaščenka. Gre za pogovor dveh pravnikov. Lanska pogodba je temeljila na vrhunskih rezultatih Tine Maze v predlanski sezoni, merila za to je sprejel alpski odbor, ki je predvidel možnost, da dobi poseben status. S tem namenom je bila sklenjena individualna pogodba s finančnimi obveznostmi zveze na eni strani in z obveznostmi Tine Maze na drugi strani. Finančne obveznosti zveze iz individualne pogodbe v višini 212.500 evrov so bile poravnane, kot tudi nekateri dodatni stroški, del sicer z zamikom, ker so bile takšne likvidnostne okoliščine, a bile so poravnane že pred časom," je pojasnil direktor Smučarske zveze Slovenije Matija Vojsk.

"Pogodba za naslednje leto je bila v minulih dneh še v usklajevanju, Tina Maze je potem odpotovala na treninge v tujino. Gre za več stvari. Kot veste, smo uspeli pridobiti tudi dodatne pokrovitelje. Šlo je za nekaj izjem, ki izhajajo ravno iz statusa, ki ga je imela Tina Maze v preteklosti. Imela je status, ki ni bil – tako kot je to zdaj šampionski, ampak je bila izven sistema, zato je sklepala svoje pogodbe. In zdaj gre bolj kot ne za reševanje stvari, ki so povezane z njenim predhodnim statusom in z obveznostmi, ki jih je sprejela prej. Zaradi novih poslov, ki jih je uspela skleniti zveza in proračun za alpince glede na lanskega povečati za 37 odstotkov na prek 2,4 milijona evrov, se moramo dogovoriti, da bomo lahko uresničili novosti, ki smo jih dosegli v korist celotne alpske reprezentance. Skratka, želimo doseči razumno ravnovesje za tisto, ki je bila na svojem, zdaj pa ima tudi dodatno financiranje SZS in vseh drugih reprezentantov, ki seveda tudi upravičeno pričakujejo podporo," je dejal Vojsk.

Tina Maze | Avtor: Reuters Reuters
Nova pogodba z ekipo Tine Maze je v usklajevanju. "Bistveni elementi ostajajo taki, kot so bili, oziroma na ravni, kot so bili. Pogodba predvideva tudi zagotavljanje opreme in kritje drugih stroškov. To ni zgolj plačilo in konec, temveč gre za status zagotavljanja storitev in drugega s strani SZS. Jasno pa je, da vsaka pogodba zajema tudi kritje obveznosti druge strani. To pa je tudi sodelovanje v promocijskih aktivnostih v opredeljenem obsegu z upoštevanjem programov tekmovanj in treningov. Tukaj je potrebnih tudi nekaj usklajevanj in verjamem, da bi bilo v prihodnje to lahko bolje."

Na vprašanje, ali bo kot direktor zveze vztrajal pri tem, da Mazejeva razdre pogodbo z osebnim pokroviteljem – gre konkretno za Avto Jarc –, ki naj bi bil konkurenčen novemu pokrovitelju zveze, je Vojsk odgovoril: "Kot direktor bom spoštoval to, kar se v tem primeru pogovarja predsednik zveze jaz mu v tem primeru povem svoje mnenje. Podpisujem vse pogodbe za SZS, nisem pa podpisal pogodbe s Tino Maze in seveda bom spoštoval tisto, kar bo naredil on. Jasno, da računam, da bo to v okviru pravnega reda. Računam na dobro voljo obeh strani. Glede vozil pa je jasno: po nekaj letih je SZS z razumevanjem novega pokrovitelja spet prišla do kakovostnega, obsežnega in dolgoročnega avtomobilskega aranžmaja. Seveda tega ne bi želeli ogroziti in verjamem, da se bo tukaj dalo poiskati skupen jezik. Vrhunski športniki imajo tudi posebnosti in pomembno je, da jih sistem v čim večji meri upošteva, ne pa vkalupi obenem pa je vsak sistem uspešen le, če sistem tudi ostane in se kot tak razvija. Verjamem, da bo z dobro voljo obeh strani možno doseči ravnotežje tako, da zaradi še tako uspešnega posameznika ne bo okrnjena celota in perspektivnost prihodnjih rodov."

Kar nekaj nezadovoljstva in nerazumevanja javnosti je povzročilo tudi vprašanje trženja smučarskih čelad in pokrival. Direktor zveze nikakor ne meni, da je projekt propadel, potem ko se jim poleti ni uspelo dogovoriti z enotnim, velikim pokroviteljem, ki bi ga tržili na čeladah in pokrivalih. "Za letos velja dogovor, kot je že bil prej, sicer pa še vedno obstaja možnost, da se preide na enotno trženje, če pridemo do dobrega in finančno zanimivega ter za vse sprejemljivega dogovora," je dejal Vojsk, ki je prepričan, da je tudi vprašanje (samo)prispevka tekmovalcev za priprave na južni polobli treba postaviti v pravo luč. "Pristojni organi panoge vključno s klubi so sprejeli sklepe o dodatnem financiranju, ki predstavlja približno pet odstotkov celotnega proračuna alpincev, da bi sledili razvoju in rasti stroškov opreme, priprav, potovanj in namestitev, tekmovanj in tudi dela ..."

Prav tako se ne bo ponovila zgodba izpred dveh sezon z nesrečnim strganim tekmovalnim dresom Mitja Valenčiča: "Kljub zaostritvam zaradi racionalizacije poslovanja pri dobaviteljih, tako domačih kot tujih, za katere Slovenija ni najpomembnejše tržišče, v sodelovanju s strokovnimi štabi pripravljamo nekatere novosti. Računam, da bomo za novo sezono alpskim, a tudi drugim reprezentantom zagotovili konkurenčno tekmovalno in drugo opremo, pa čeprav se bomo za to odpovedali delu finančnih prispevkov dobaviteljev," je zagotovil Vojsk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.