Šport
32 ogledov

Liverpool stežka do treh točk

Daniel Sturridge EPA
Liverpool je na domačem stadionu stežka odpravil Southampton z 2:1. Z 2:0 je sezono v Premier League odprl Manchester City, velik šok pa je v soboto ob debiju na klopi Manchester Uniteda doživel Louis van Gaal.

Manchester City je obrambo naslova začel z zmago 2:0 na neugodnem gostovanju v Newcastlu. Meščani so bili na začetku tekme boljši, a so domače srake nato vzpostavile ravnotežje na igrišču. Vseeno so ob koncu prvega polčasa povedli gostje. Edin Džeko je na robu kazenskega prostora s peto fantastično podal do Davida Silve, Španec pa je žogo nato poslal še mino vratarja Tima Krula. V drugem polčasu ni bilo veliko priložnosti, Newcastle pa je bil ob koncu dvoboja nekajkrat blizu izenačenja. A neučinkovitost domačih je nato kaznoval rezervist Sergio Agüero. Ta je po hitrem protinapadu prišel v kazenski prostor Newcastla, streljal, njegov poizkus je Krul zaustavil, vendar se je žoga nato odbila nazaj do Argentinca, ki je bil v drugo le natančen. 

Southampton blizu presenečenja

Za vse tri točke Liverpoola je v 79. minuti tekme na Anfieldu poskrbel Daniel Sturridge, ki se je le rahlo dotaknil žoge, ki jo je pred sam gol z glavo poslal Raheem Sterling. Kasneje je imel sijajno priložnost za izenačenje na 2:2 Francoz Morgan Schneiderlin, a je Liverpoolov čuvaj mreže Simon Mignolet z refleksno obrambo žogo potisnil v prečko, Shane Long pa jo nato ni uspel spraviti v skoraj povsem prazen gol.

Southampton, ki je pred sezono izgubil kopico igralcev, kar trije - Adam Lallana, Rickie Lambert in Dejan Lovren - so odšli prav k Liverpoolu, je bil sicer boljši tekmec v drugem polčasu. V prvem so prevladovali domačini, po dolgi podaji Conorja Hendersona pa je za veselje domačih navijačev v 23. minuti poskrbel Sterling. Po lepi kombinaciji so svetniki izenačili v 56. minuti, žogo je po podaji novinca Dušana Tadića v gol poslal Nathaniel Clyne.  

Ki, Swansea | Avtor: EPA EPA
Islandec razžalostil Old Trafford

Sezona v angleškem prvenstvu se je začela s tekmo med Manchester Unitedom in Swanseajem. Rdeči vragi so v prvem polčasu imeli precej večjo posest žoge, a si prave priložnosti niso priigrali. Bolj učinkoviti so bili Valižani. Gylfy Sigurdsson, ki se je k Swansea Cityju vrnil pred sezono, je sredi prvega polčasa lepo odložil žogo do Sung-Yueng Kija, Južnokorejec pa je s približno dvajset metrov diagonalno streljal na vrata gostiteljev in zatresel njihovo mrežo. Izbranci Louisa van Gaala tudi v nadaljevanju prvega dela igre niso pokazali veliko.

Bolje se je za domačine začelo drugi 45 minut, že v 53. minuti je namreč izenačil novi kapetan rdečih vragov Wayne Rooney. Angleški reprezentant se je najbolje znašel v kazenskem prostoru po podaji iz kota ter z akrobatskim volejem poskrbel za 1:1. Rooney je bil kasneje blizu zadetka tudi po poizkusu iz prostega strela, ko je zadel stičišče vratnice in prečke, žoga pa se je odbila v gol avt. A v 72. minuti je Old Trafford znova onemel. Wayne Routledge je prišel do žoge v kazenskem prostoru in jo nekoliko srečno poslal v sredino, kjer je pritekel Sigurdsson in s sedmih metrov zadel za novo vodstvo gostov. Domačini so nato pritisnili na gol Swanseaja, a se rezultat ni več spreminjal.

Ramsey za zmago topničarjev

Aaron Ramsey | Avtor: EPA EPA
Veliko težav so imeli na svoji zelenici tudi nogometaši Arsenala, a so z zadetkom Aarona Ramseyja v sodnikovem podaljšku drugega polčasa le prišli do vseh treh točk. Izbranci Arsena Wengerja so na dvoboju sicer dominirali, Crystal Palace pa je povedel iz edine prave priložnosti na tekmi. Po podaji iz kota je bil najvišji v kazenskem prostoru domačih norveški branilec Brede Hangeland. Gostitelji so izenačili tik pred odhodom na glavni odmor. Po prekršku na sredini igrišča je v peterec gostov podajal Alexis Sanchez, Laurent Koscielny pa je pobegnil Hangelandu in prav tako zadel z glavo. Arsenal je bil v drugem polčasu veliko pri žogi, vendar si pravih priložnosti ob dobri obrambni igri gostov ni pripravljal. Ko je že vse kazalo na remi, je v gostujočem kazenskem prostoru najvišje skočil Olivier Giroud in spravil žogo pred sam gol, z neposredne bližine pa je Mathieu Debuchy streljal v vratarja Juliána Speroni. A na srečo domačih nogometašev se je žoga odbila naravnost na nogo Ramseyju, ki mu ni bilo težko zadeti v prazen gol. To je bila stota ligaška zmaga Arsenala na stadionu Emirates.

Izjemen debi mladega branilca

Še nekoliko kasneje v sodnikovem podaljšku drugega polčasa si je zmago priigral Tottenham, ki je gostoval pri mestnem tekmecu West Hamu. Komaj dvajsetletni branilec Eric Dier, ki se je Spursom pridružil šele na začetku tega meseca, je pobegnil domači obrambi in svoj debi v angleški ligi okronal z zmagovitim zadetkom. Gostitelji so bili morda celo boljši tekmec, Tottenham je od 29. pa do 63. minute, ko je bil izključen še domači James Collins, igral z nogometašem manj, saj je Kyle Naughton z roko preprečil gol West Hama. Sledil je še enajstmetrovka, ki pa jo je Mark Noble zapravil. Mauricio Pochettino je tako svojo trenersko pot na klopi Tottenhama začel z zmago.

Premier League, 1. kolo

Manchester United : Swansea 1:2 (0:1)
Rooney 53.; Ki 28., Sigurdsson 73.

Leicester : Everton  2:2 (1:2)
Ulloa 22., Wood 86.; McGeady 20., Naismith 45. 

QPR : Hull City  0:1 (0:0)
Chester 52. 

Stoke City : Aston Villa  0:1 (0:0)
Weimann 50. 

WBA : Sunderland  2:2 (1:1)
Berahino 42., 74.; Cattermole 5., Larsson 85. 

West Ham : Tottenham 0:1 (0:0)
Dier 93. 

Arsenal : Crystal Palace  2:1 (1:1)
Koscielny 45., Ramsey 91.; Hangeland 35.

Liverpool : Southampton  2:1 (1:0)
Sterling 23., Sturridge 79.; Clyne 56.

Newcastle : Manchester City  0:2 (0:1)
Silva 38., Agüero 90

Burnley : Chelsea  1:3 (1:3)
Arfield 14.; Diego Costa 17., Schürrle 21., Ivanović 34.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.