Šport
11 ogledov

Lochte drugič zlat, zmaga Jefimove

ryan lochte Reuters
Petkova junakinja svetovnega plavalnega prvenstva v Barceloni je Rusinja Julija Jefimova, ki je v velikem finalu na 200 prsno ugnala Danko Rikke Moller Pedersen.

Pedersenova in Jefimova sta bili v četrtek edini, ki sta razdaljo zmogli v manj kot 2:20 minute. V finalu je 150 metrov vodila Pedersenova, ki pa je bila počasnejša kot v polfinalu, na zadnjih 50 metrih pa je prepričljivo slavila Jefimova, ki je z 2:19,41 še enkrat popravila ruski rekord. Pedersenova je bila z 2:20,08 skoraj sekundo slabša kot v četrtek. Ostale tekmovalke so se pomerile za bron, ki je z 2:22,37 pripadel Američanki Michal Lawrence.

"Ne vem, kaj naj rečem. Včeraj je bilo res zelo dobro. Danes ni šlo, čeprav sem se na zadnjih 50 metrih res borila," je po tekmi dejala Pedersenova. "Bilo je težko. Najprej se mi je zdelo, da je Rikke zelo hitra, a na koncu je bilo drugače in jaz sem dosegla še en ruski rekord. Jutri me čaka še pomembna tekma na 50 prsno," pa je dodala Jefimova, ki je bila v mladih letih najprej navdušena nad akrobatskimi vrlinami, kasneje pa so jo starši preusmerili v plavanje.

Gyurta zlat v moški konkurenci

Podobno zanimiv je bil razplet moške tekme. Zmagal je olimpijski prvak in branilec naslova iz Šanghaja Madžar Daniel Gyurta, ki je ob tem z 2:07,23 popravil tudi lasten evropski rekord in postal prvak na 200 prsno že tretjič zapored. Na zadnjih 50 metrih je Nemčiji sploh prvo plavalno medaljo s srebrom priboril Marco Koch, bron je osvojil Finec Matti Mattsson.

Prvi naslov popoldneva je na prestižni razdalji na 100 prosto dobila tekmovalka z najboljšim izidom letos na svetu Avstralka Cate Campbell, ki je z 52,34 deklasirala tekmice za pol sekunde in več. Srebro je pripadlo Švedinji Sarah Sjöström, bron pa olimpijski prvakinji Ranomi Kromowidjojo z Nizozemske. "Kakšna super tekma. Vesela sem, da sem zdržala pritisk," je povedala Avstralka, ki je vedela, da so poznavalci od nje pričakovali zlato. Za pet stotink se je medalja izmuznila prvi zvezdnici prvenstva Američanki Missy Franklin. "Kljub temu nisem nezadovoljna, saj je bil to eden mojih najboljših dosežkov," je na kratko dodala Franklinova, nato pa se z zmago v polfinalu uvrstila v sobotni finale na 200 hrbtno.

Lochte drugi zlat, zmaga ameriške štafete

Prepričljiv je bil drugi ameriški zvezdnik Ryan Lochte, ki je na 200 hrbtno prepričljivo osvojil naslov, drugega na prvenstvu po zmagi na 200 mešano. Dan pred 29. rojstnim dnem se je Američan obdaroval še z enim zlatom, čeprav je imel v končnici obilico dela, da je ugnal Poljaka Radoslawa Kaweckija, ki je z 1:54,24 dosegel nov evropski rekord. Ameriško zastavo pa so na podelitvi izobesili tudi tretjeuvrščenemu olimpijskemu prvaku Tylerju Claryju. Lochte je nato dosegel še najboljši izid v polfinalu na 100 delfin.

Lochte je bil tudi del zmagovite ameriške štafete 4 x 200 prosto. Američani so imeli do cilja tesno borbo z Rusi, kjer je plavalec zadnje izmene popolnoma popustil, a vendarle prišel do srebra. Enako se je v boju za bron zgodilo predstavnikoma Francije in Japonske, ki ju je presenetil Kitajec in pripeljal svojo ekipo do tretjega mesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.