Šport
10 ogledov

Lochte s prvim rekordom do zlata

Ryan Lochte EPA
Američan Ryan Lochte je na svetovnem prvenstvu v plavanju v Šanghaju v disciplini 200 metrov mešano postavil prvi svetovni rekord. V finalu je slavil s časom 1:54,00.

Ryan Lochte je v finalu premagal rojaka in velikega tekmeca Michaela Phelpsa, bronasto kolajno pa je osvojil Madžar Laszlo Cseh. "Želel sem storiti nekaj, za kar so vsi mislili, da je nemogoče. Odkar so prepovedali prejšnje kopalke so vsi trdili, da rekordov ne bo več. Vsem sem želel dokazati, da se to lahko zgodi. Rekorde imamo prav zato, da jih podiramo," je po nastopu povedal Američan.

Na prejšnjem SP je padlo 43 rekordov, razlog, da je Lochte v Šanghaju postavil šele prvega, pa je dejstvo, da tekmovalci ne plavajo več z visoko tehnološkimi kopalkami.


Američani so drugo zlato kolajno osvojili še v zadnji disciplini dneva, ko je ameriška ženska štafeta 4 x 200 m prosto zanesljivo osvojila zlato pred olimpijskimi prvakinjami Avstralkami in kitajskimi branilkami naslova. Novega zlata so se veselili tudi Kitajci. Na 200 delfin je Kitajski zlato priplavala Jiao Liuyang, ki je v napetem finišu za vsega štiri stotinke sekunde ugnala Britanko Ellen Gandy, z bronom pa je kitajski uspeh dopolnila Liu Zige, ki je bila v drugem tesnem dvoboju za stotinko sekunde uspešnejša od Japonke Natsumi Hoši.

Zlato sta osvojila še Rusinja Anastazija Zujeva na 50 hrbtno in Avstralec James Magnussen na 100 prosto. Prav ta tekma je kot vselej veljala tudi za eno od prestižnih tekem prvenstva, a je imel Avstralec na koncu z dosežkom 47,63 več kot tri desetinke naskoka pred Kanadčanom Brentom Haydnom in že skoraj štiri pred Francozom Williamom Meynardom. Tudi za Avstralca je bila to po štafetnem uspehu že druga zlata medalja na tekmovanju.

Isakovičeva zadovoljna s prvenstvom

Sara Isaković je tudi v tretjem nastopu na prvenstvu dosegla najboljši izid sezone, s 55,81 na 100 prosto pa se je na koncu uvrstila na 31. mesto. Radovljičanka je bila od 14. mesta oddaljena natančno sekundo, kar še potrjuje zgoščenost izidov na letošnjem tekmovanju.

"Izid je najboljši letos, soliden ... Morda sem pričakovala še nekaj več, a ne smem biti razočarana, saj sem danes šla na start le z dobro voljo in da tako končam to prvenstvo," je po tekmi povedala aktualna olimpijska podprvakinja na 200 prosto.

O prvenstvu pa je Isakovićeva menila: "Z dosežkom 1:58,01 na 200 prosto in uvrstitvijo med najboljših 16 še vedno spadam v svetovni vrh. Najbolj pa sem vesela olimpijske norme, saj sem si že zagotovila nastop v Londonu in zdaj se bom lahko v miru pripravila na igre."

Natančnega načrta priprav še ne pozna, a do decembra bo Isakovićeva zanesljivo ostala na univerzi Berkeley: "Za naprej točno ne vem. Rada bi nastopila tudi na finalu NCAA marca in končala ta del plavalne kariere, kar bi pomenilo, da se vrnem marca, maja je evropsko prvenstvo ... Vsega natančno še ne vem, a mislim, da se bodo zadeve odvile tako, kot se bodo morale."

Slabše se je odrezala triglavanka Tanja Šmid, ki je bila na 200 prsno z 2:32,26 pet sekund oddaljena od osebnega rekorda in bila 26.

V petek Slovenijo čakajo trije nastopi. V paradnih disciplinah na 200 hrbtno oziroma 100 delfin bosta nastopila triglavanka Anja Čarman in ilirijan Peter Mankoč, mladinka kranjskega Triglava Špela Bohinc pa se bo predstavila v svoji edini disciplini na 800 prosto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.