Šport
14 ogledov

Lorenzo izkoristil padca Hondinih dirkačev

Jorge Lorenzo EPA
Španec Jorge Lorenzo (Yamaha) je zmagovalec dirke za VN Aragonije v domačem Alcanizu, 14. preizkušnje sezone motociklističnega svetovnega prvenstva.

V elitnem razredu motoGP sta v kaotični dirki, ki jo je ob koncu začinil naliv, oba Hondina dirkača padla in končala v ozadju, Marc Marquez pa je kljub temu obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je bil na koncu dirka Španec Aleix Espargaro (Yamaha), ki je za las premagal tretjega Britanca Cala Crutchlowa (Ducati).

Za razliko do večine dirk v sezoni, ko je Marquez prevladoval, je imel tokrat mladi domači zvezdnik povsem enakovredna tekmeca najprej v Jorgeju Lorenzu, nato pa še v moštvenem sotekmovalcu Daniju Pedrosi. Nekaj krogov je bil sredi dirke v vodstvu tudi Lorenzo, potem pa sta ga Hondina dirkača v enem zavoju prehitela in potisnila na tretje mesto.

Sedem krogov pred koncem je dež, ki je pred tem dolgo grozil, tudi zares namočil stezo. Dirkači so začeli prihajati v bokse po motocikle z gumami za mokro stezo, a ne vsi - prav Hondina dirkača sta najdlje vztrajala na gumah za suho stezo, kar pa se jima ni obrestovalo.

Tvegano vožnjo je prvi ob stezi končal Pedrosa, krog za njim pa se je v pesek zvrnil še Marquez. Oba sta nato ob pomoči varnostnikov sicer pobrala svoja motocikla in se privlekla do boksov, kjer sta skočila na rezervna z ustreznimi pnevmatikami. A za kakšno vrhunsko uvrstitev je bila menjava seveda prepozna, oba sta končala v ozadju, Marquez na 13. in Pedrosa na 14. mestu.

Napaka dveh favoritov je nepričakovano odprla možnost boja za stopničke tekmovalcem, ki jih tam ni prav pogosto. Priložnost je najbolje izkoristil Aleix Espargaro, ki je sicer začel slabo in bil v tretjem krogu celo zadnji, a se je prebijal v ospredje. Tudi po menjavi je bil na pravem mestu, do konca pa je tudi uspešno odbijal napade Crutchlowa. Pod stopničkami pa so končali še Nemec Stefan Bradl, Britanec Bradley Smith in Pol Espargaro.

"Start ni bil najboljši, a sem imel svoj ritem. Vozil sem bolj previdno, saj nisem želel, da bi padel. Mislil sem, da bom končal na tretjem mestu, ko pa sem videl oba Hondina dirkača ob stezi, sem si rekel 'zdaj pa gremo'. V zadnjem krogu se je bilo kar težko osredotočiti na vožnjo, a mi je uspelo," je bil po zanimivi dirki zadovoljen Lorenzo. Vesel pa je bil tudi Aleix Espargaro: "V tretjem krogu sem bil še zadnji, a nisem obupal. Nadaljevanje sem dobro odpeljal, tudi menjava motociklov je bila ob pravem času. Zadnjih pet krogov pa je bilo najdaljših v moji karieri. Super, da mi je uspelo obdržati drugo mesto."

Že na začetku dirke je grdo padel italijanski veteran Valentino Rossi, Yamahinega voznika so morali na nosilih odnesti v ambulanto, po prvih informacijah pa ni huje poškodovan. Vseeno so ga odpeljali še na podrobnejši preventivni zdravniški pregled v bolnišnico. V skupnem seštevku ima Marquez zdaj 292 točk, Pedrosa 217, Rossi je ostal pri 214, Lorenzo pa ima zdaj 202 točki.

Maverick Vinales je slavil v razredu moto2. Domači uspeh je dopolnil še Esteve Rabat, tretji pa je bil Francoz Johann Zarco. Skupno še vedno vodi Rabat z 278 točkami, drugi je Finec Mika Kallio (245), tretji pa današnji zmagovalec Vinales z 204.

Popoln španski uspeh v Alcanizu je v najšibkejšem razredu preprečil Italijan Romano Fenati, ki je za 57 tisočink ugnal mlajšega od bratov Marquez, Alexa. Tretji je bil Britanec Danny Kent. Skupno pa je Alex Marquez zdaj prvi z 206 točkami, Avstralec Jack Miller jih ima 195, Španec Alex Rins pa 188.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.