Šport
7 ogledov

Rossi do zmage pred svojimi navijači

Valentino Rossi EPA
Valentino Rossi (Yamaha) je zmagovalec 13. dirke sezone motociklističnega svetovnega prvenstva.

Na preizkušnji za VN San Marina v domačem Misanu je Valentino Rossi za prvo letošnjo zmago premagal moštvenega sotekmovalca Španca Jorgeja Lorenza, vodilni v skupnem seštevku motoGP, še en Španec Marc Marquez, pa je sredi dirke padel in nato osvojil eno točko za 15. mesto. Omenjena trojica je v prvih krogih navduševala z medsebojnimi prehitevanji, po padcu Marqueza pa se je Rossi hitro oddaljil od Lorenza in nato prepričljivo slavil zmago.

"Zmaga pred domačimi navijači, družino in prijatelji je nekaj posebnega. Res si nisem mogel želeti več, zmagal sem prvič po več kot letu dni. Že na treningih je bila Yamaha zelo hitra, zato sem se še toliko bolj trudil za ta uspeh," je bil po dirki presrečen devetkratni svetovni prvak, ki se lahko pohvali tudi s sedmimi lovorikami v najmočnejšem razredu.  

Do tokratnega uspeha je prišel zelo prepričljivo, morda tudi zaradi napake, ki jo je z izbiro pnevmatik naredil Lorenzo. Ta se je odločil za tršo različico. "S tem sem poskusil že v kvalifikacijah, ob izbiri sem se dobro počutil na motorju, a na dirki sem že od prvega kroga vedel, da odločitev ni bila prava. Sem kar razočaran. Nisem sicer računal na zmago, a sem pričakoval, da bom vseeno v resnem boju za vrh stopničk," je dejal Španec. Tretji je bil njegov rojak Dani Pedrosa, ki je menill, da je bila tokrat tovarniška  Yamaha premočna za Hondo.  

Kljub današnjemu neuspehu je Marquez, zmagovalec 11 dirk v sezoni 2014, ohranil trdno skupno vodstvo v SP, njegovi tekmeci so le nekoliko zmanjšali razliko.

V šibkejših razredih sta zmagala Španca. V moto2 Esteve Rabat, ki je ugnal Finca Miko Kallia in Francoza Johanna Zarca. Rabat je z novo zmago, že sedmo v sezoni, še povečal prednost v SP, zdaj ima že 258 točk. Kallio jih je zbral 236.

V najšibkejšem razredu moto3 je bil najhitrejši Alex Rins. Ta je le za štiri stotinke ugnal rojaka Alexa Marqueza, tretji je bil Avstralec Jack Miller. Skupno je po 13 dirkah sezone še vedno v vodstvu Miller s 195 točkami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.