Šport
18 ogledov

Lorenzo še tretjič zapored

Jorge Lorenzo EPA
Španec Jorge Lorenzo (Yamaha) je zmagovalec šeste dirke svetovnega motociklističnega prvenstva v elitnem razredu motoGP.

V italijanskem Mugellu je za tretji zaporedni uspeh Jorge Lorenzo premagal domačina Andreo Iannoneja (Ducati), tretji pa je bil še en domači junak, veteran Valentino Rossi (Yamaha). V skupnem seštevku je po šestih dirkah v vodstvu ostal Rossi, ki ima 118 točk, drugi pa je današnji zmagovalec Lorenzo, ki pa se je moštvenemu sotekmovalcu že močno približal, saj ima zdaj 112 točk.

Pred šesto dirko sezone se je sicer odpiralo predvsem eno vprašanje: kako visoko lahko pride branilec naslova Marc Marquez, ki v kvalifikacijah ni bil najbolj razpoložen, ostal je celo brez zaključnega dela deseterice in se je v dirko pognal šele s 13. mesta.

Odgovor je bil jasen: lahko pride zelo visoko, ni pa zdržal do konca. Španec je namreč hitro pokazal, da se ne bo zadovoljil z drobtinicami iz ozadja, napadal je in se prebijal naprej. Vse do drugega mesta, nekaj časa je nato vozil na tretjem, šest krogov pred koncem pa v bitki za preboj na drugo proti Iannoneju naredil napako in zdrsnil ter tako končal dirko ob stezi.

Ni pa bil edini, ki je na šesti postaji sezone zabeležil ničlo. Tudi drugi Ducatijev voznik Andrea Dovizioso, ki je v tej sezoni že pokazal zelo stalne predstave, je tokrat končal predčasno in ni povečal izkupička v SP, kjer pa vseeno ostaja tretji, a se mu je Iannone močno približal.

V ospredju na koncu ni bilo prav veliko dvomov o zmagi. Lorenzo se je z drugega startnega izhodišča že v uvodnem krogu prebil v vodstvo, do konca dirke pa je trdno nadzoroval položaj in tekmecem prepustil le boj za preostali stopnički. "V sezoni sem imel nekaj težav, zdaj pa mi gre super. Začel sem odlično in lahko sem takoj vzpostavil svoj ritem, imel pa sem tudi dovolj prednosti, da ni bilo nobenih težav. Tri zmage v nizu so lep dosežek, a to mi je v preteklosti že uspevalo, zdaj bi rad dosegel še četrto," je bil po koncu zadovoljen zmagovalec.

Na drugo stopničko je nazadnje stopil Iannone, potem ko se je Rossi odločil, da ne bo tvegal preveč in se bo raje zadovoljil z zanesljivim tretjim mestom. Četrti je bil edini preostali Hondin tovarniški voznik Španec Dani Pedrosa, za njim sta končala še Britanec Bradley Smith in Španec Pol Espargaro.

"Super je, da sem na stopničkah, zmaga pa je bila danes precej daleč. Boril sem se, a ni šlo. Vseeno pa sem zadovoljen, motor je deloval odlično. Mogoče pa mi uspe naslednjič," je bil kljub drugemu mestu zelo zadovoljen Iannone, pa tudi ljubljenec italijanskih navijačev Rossi se ni pritoževal nad tretjo stopničko: "Vesel sem, ker sem na zmagovalnem odru. Dirka je bila težka, nisem pa bil dovolj močan za zmago. Vseeno pa je lepo priti na prvenstvo, še posebej pred takšnimi navijači, kot so moji v Mugellu."

Uspeh Špancev je v razredu moto2 dopolnil Esteve Rabat. V tesnem obračunu je bil lanski prvak hitrejši od vodilnega v skupnem seštevku Francoza Johanna Zarca, tretji pa je bil Švicar Dominique Aegerter.

Portugalec Miguel Olivera pa je poskrbel za prvo svojo zmago in tudi prvi uspeh dirkača iz te države v svetovnem prvenstvu. Zmagal je v najšibkejšem razredu moto3, drugo mesto je osvojil Britanec Danny Kent, ki je tako še povečal prednost v skupnem seštevku. Do tretjega mesta je prišel Italijan Romano Fenati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.