Šport
18 ogledov

Lovše novi predsednik SZS

Lovše je izrazil podporo Kocijančiču. (Foto: Saša Despot)
1/21
Žurnal24 main
Tomaž Lovše (poslovnež in lastnik Diners Cluba Slovenija) je bil na skupščini v Ljubljani izvoljen za predsednika Smučarske zveze Slovenije za naslednje olimpijsko štiriletno obdobje do leta 2014.

Na volilni skupščini Smučarske zveze Slovenije (SZS) je bilo največ vsebinskih razlik med dosedanjim predsednikom Stanetom Valantom in novoizvoljenim Tomažem Lovšetom, Marko Jazbec, tretji kandidat, je bil v ozadju tega dvoboja, čeprav je na koncu dobil več glasov od Valanta.

"Nisem pričakoval, da bo v glasovanju razlika tako velika," je dejal Jure Košir, ki je Lovšeta nagovoril za kandidaturo. Očitno je Lovše prepričal z napovedjo, da spremembe na SZS so potrebne, zato je dobil 167 glasov, Jazbec 37, Valant pa 22.

Enainštiridesetletni Lovše se je zavzel za povrnitev v prvotno stanje pri deležu delnic SZS v Športni loteriji; SZS je deset odstotkov prodala prav omejeni loteriji. Obenem je napovedal korake, ki bi pripeljali Tino Maze pod okrilje reprezentance. Kot tistega, ki bo skrbel za stroko, je izrecno navedel sedanjega poslovneža Jureta Koširja, bronastega slalomista na olimpijskih igrah v Lillehammerju (1994).

Šestdesetletni Valant je Lovšetov progam posredno označil kot takega, ki temelji na nepoznavanju ustroja SZS. Zavrnil je trditve, da je bila prodaja delnic v športni loteriji nezakonita in neetična. Obenem je dejal, da ne podpira samostojnih ekip, "saj smučanje nista le Mazejeva in Majdičeva, drugače bomo imeli čez osem let velike težave". Zavzel se je za spremembe pri hitrosti odločanja v SZS, vendar pa le za manjše in postopne spremembe v ustroju in delovanju SZS, ki je "uspešna, ugledna in največja slovenska športna zveza".

Bolj radikalen je bil Lovše. Spregovoril je tudi o svojem premoženju na tujem in poslovnem delu pri nas. "Res je, da imam 90 odstotkov naložb v tujini, toda sem domoljub in v zadnjih letih sem vložil osem milijonov evrov in odprl 150 novih delovnih mest na Obali. Za kandidaturo sem se odločil po prigovarjanju nekaterih nekdanjih šampionov in potem, ko sem v Italiji prebral, da bi Mazejeva nastopala za drugo državo," je razloge za svojo kandidaturo povzel Lovše.

Lovše je najprej pohvalil svojega predhodnika Staneta Valanta. "Valant je v 17 letih naredil veliko dobrega, vendar se ne morem strinjati s prodajo delnic v Športni loteriji. Bilanca SZS za leto 2009 je sicer pozitivna, vendar zaradi prodaje deleža SZS v Športni loteriji in 150 tisoč evrov, ki jih je zveza dobila iz stečajne mase Elana. Drugače bi zveza poslovala negativno. Mislim, da moramo prodajo deleža v Športni loteriji razveljaviti in vzpostaviti prvotno stanje. Sam ne nameravam nič privatizirati, denarja imam dovolj, pripravljen pa sem ga posoditi. Upam tudi, da se bo Jure Košir aktiviral na strokovnem področju. Počaščen sem, da mi Tina Maze in Andrea Massi zaupata, čeprav smo se dobili le enkrat. Mazejevo bom skušal vrniti v reprezentanco, za to, kako na strokovni ravni to doseči, pa bo skrbel Košir. Toda nobenih sprememb ne bom uvajal na silo, ampak preudarno in v skladu s pravili," je navedel Lovše.

Prebral je tudi kodeks o etičnosti, ki mu ga je pripravil odvetnik in naj bi ga podpisali tudi drugi v vodstvu SZS. Med drugim je napovedal, da bo stroške za predsednikovanje poravnaval iz lastnih žepov, obenem pa bo vsaki dve leti na skupščini SZS preverjal zaupanje. Za krepitev otroškega smučanja je napovedal ustanovitev posebnega sklada.

Jazbec je bil prepričan, da mora biti v SZS kljub potrebi po množičnosti zagotovljena tudi vrhunska kvaliteta posameznikov in skupin na najvišji svetovni ravni. "Zato je treba zagotoviti spremljanje nadarjenih posameznikov od cicibanov naprej. Tekmovalcem, ki si to želijo, pa je v okviru možnosti potrebno zagotoviti delo v samostojnih ekipah," je zatrdil Jazbec, ki pa je v predstavitvi svojega programa navedel, da v prvih korakih v primeru izvolitve ne bo napravil večjih kadrovskih sprememb. "To je tek na dolge proge," je dejal Jazbec in bil v tem pogledu bolj podoben Valantu kot Lovšetu.

Ob koncu več kot triurne urne volilne skupščine so podelili priznanja za izjemne dosežke. Kipce bloškega smučarja SZS so namenili Petri Majdič (smučarski tek) kot najboljši slovenski smučarki sezone, Tini Maze za najboljšo alpsko smučarko in Teji Gregorin za najboljšo biatlonko.

Majdičeva, Mazejeva in Gregorinova so za dosežke v minuli sezoni dobile tudi plakete Bloškega smučarja, ki so jo prejeli še posamezniki in posameznice v posameznih športnih disciplinah: Andrej Jerman (alpsko smučanje), Janez Marič (biatlon), Marko Grilc in Cilka Sadar (oba deskanje na snegu), Mitja Oranič (nordijska kombinacija), Saša Farič in Simon Jecelj (smučanje prostega sloga), Robert Kranjec in Maja Vtič (oba smučarski skoki), Nejc Brodar (smučarski tek) in Luka Pintar (telemark smučanje). Najuspešnejši klub v alpskem smučanju je mariborski Branik, ki je dobil tudi priznanje za najuspešnejšo organizacijo tekem svetovnega pokala pri nas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.