Šport
79 ogledov

Lovše še enkrat zanikal in se opravičil

smučarska zveza slovenije logotip napis živko podpredsednik Boštjan Tacol
Izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije (IO SZS) se je seznanil z nepreklicnim odstopom Tomaža Lovšeta z mesta predsednika. Nadomeščal ga bo Enzo Smrekar. Lovše še enkrat poudaril, da ni grozil nikomur. "Če nekdo grozi, ga verjetno ne vabiš na kavo."

Na seji je Tomaž Lovše izjavil, da ne želi opravljati funkcije predsednika v odstopu, s tem pa mu prenehajo vsa pooblastila na SZS ter se tudi opravičil za svoje obnašanje v Južni Koreji. S polnimi pooblastili ga bo tako v času do izvolitve novega nadomeščal podpredsednik Enzo Smrekar. SZS se distancira od ravnanja Lovšeta na kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Južni Koreji. Po mnenju IO SZS njegovo ravnanje ni imelo podlage v predhodnih sklepih IO.

O slonu in porcelanu

"Mi smo odkrito povedali, da lobiranje, funkcioniranje v takšnih mednarodnih organizacijah zahteva neko kilometrino in previdnost. V šali rečeno – v neki meri se je zgodil slon v porcelanu. Milo rečeno, ugotovili smo, da je šlo za neroden pristop v razgovorih. Koliko so bili ustrezni, ne bi želeli soditi. Dejstvo je, da smo bili neuspešni pri kandidaturi, ni pa nobenega jamstva, da bi jo dobili, če teh dogodkov ne bi bilo. Glede na ves odziv je bil način komuniciranja za ljudi, ki so odločitev sprejemali, nesprejemljiv," je zbranim novinarjem med drugim dejal podpredsednik SZS Janez Živko in poudaril, da se izvršilni odbor ni postavljal na Lovšetovo ali Kocijančičevo stran, ker se za to niso čutili usposobljene: "Gospod Lovše se je opravičil vsem, ki so bili v Južni Koreji, in jih je morebiti s svojim razburjenjem spravil v nezavidljiv in neroden položaj. Pri tem pa praktično ostane." Volilna skupščina zveze bo 3. julija, Živko pa se v tej vlogi ne vidi.

"Napaka v prevodu"

Tomaž Lovše naj bi na tiskovni konferenci podrobno razložil nekatere podrobnosti z zloglasnega dogajanja v Južni Koreji, kjer Planica ni dobila kandidature za organizacijo svetovnega prvenstva 2017. To se ni zgodilo, saj je SZS zapustil že slabi dve uri pred začetkom konference.

Še vedno trdi, da ni grozil nikomur. Še isti dan, ko je v javnost prišla novica o domnevnih grožnjah predsedniku FIS Gianfrancu Kasperju, naj bi ga Kasperjev tesen sodelavec povabil na kavo. "Če nekdo grozi tebi ali tvojemu tesnemu sodelavcu, ga verjetno ne vabiš na kavo," je za portal 24ur dejal Lovše.

Poudaril je, da so bili SMS-i, ki jih je pred dnevi objavilo Delo, prirejeni. "Obstaja film, ki se imenuje Napaka v prevodu. Moji SMS-i, pa ne tisti, ki jih je objavilo Delo, ampak ti, ki so tukaj, so namreč verodostojni in označeni. Kakšna beseda je prirejena za Vedrana Pavleka, na primer, če boš glasoval za nas, boš nagrajen. Original pa se glasi: če boš glasoval za nas, ti bom večno hvaležen, te bom podpiral in bom koristen."

Delo objavilo SMS-e

Delo je namreč pred dnevi objavilo celo serijo SMS-sporočil, ki naj bi jih Lovše pošiljal hrvaškemu članu predsedstva FIS Vedranu Pavleku in v katerih se pojavlja tudi ime Gianfranca Kasperja, dolgoletnega prvega moža FIS.

Lovše je v elektronskem sporočilu medijem zavrnil poročanja o domnevno spornih SMS-sporočilih. Kot pravi odhajajoči predsednik SZS, gre za "zasebno komunikacijo" med njim in Vedranom Pavlekom, da pa lahko zagotovi, da je objavljena vsebina "netočna in zavajajoča" in da "prikazuje popolnoma napačno sliko".

Komentarjev 3
  • d 07:02 06.junij 2012.

    sem opazil da se desno usmerjenim pojavljajo psihicne motnje, naklucje ali zarota levice ?

  • Darko 22:55 05.junij 2012.

    kocjančič in ljubo jasnić sta prisesana na državne in sponzorske seske celo življenje.Mislita pa da bi se brez njiju vse ustavilo, zabloda popolna.Čas je da se postrgata, zajedalca

  • 1111 19:38 05.junij 2012.

    ...samo za denar jim gre....a ni že čas, da Kocjančič spoka kufre in gre...baraba že leta služi dobre denarce za ne delo...