Šport
20 ogledov

Majka še enkrat najboljši

Rafal Majka EPA
Poljski kolesar Rafal Majka je na dirki po Franciji dobil tudi 17. etapo in si skoraj že zagotovil osvojitev pikčaste majice.

Poljak Rafal Majka, ki je slavil že na 14. etapi, je bil najboljši tudi v 17. Do zmage je tokrat prišel po napadu v zadnjih dveh kilometrih zadnjega vzpona in sam prišel v cilj. S tem je storil še en velik korak k osvojiti pikčaste majice najboljšega na gorskih ciljih, za katero se bori s Špancem Joaquimom Rodriguezom.

Njun dvoboj je bil najbrž tudi odločilen za etapni razplet predzadnje pirenejske etape. Oba sta bila namreč zraven skoraj pri vseh napadih že od samega začetka, prve tri gorske cilje je v samem zaključku dobil Španec, na najpomembnejšem vzponu, zaključnem ekstra-kategorije, pa je bil mnogo močnejši Poljak, ki je tako povrnil začasno izgubljeno vodstvo v točkovanju gorskih ciljev.

Pred zadnjim vzponom je najprej z napadom poskusil Romain Bardet, za njim so se na začetku vzpenjanja podali rojaka Amael Moinard in Pierre Roland, Italijan Giovanni Visconti, ter Irec Stephen Roche, sicer Majkin moštveni kolega pri ekipi Tinkoff-Saxo. Kmalu je v ospredju sam ostal Visconti, toda iz ozadja ga je Majka dohitel (pred tem se je Poljak otresel izčrpanega Rodrigueza), dva kilometra pred ciljem pa ga tudi pustil za sabo.

"Zmago smo načrtovali. Ekipa je v fantastični formi, tudi sam se počutim močan. Taktično smo bili brez napake, vse je potekalo, kot smo si zamislili," je na cilju dejal zmagovalec, ki je v ekipo za Tour prišel v zadnjem trenutku, ko je zamenjal Čeha Romana Kreuzigerja. Načrtovan je bil za pomoč Albertu Contadorju, a po njegovi poškodbi dobil proste roke in pokazal svojo kakovost.

Vodilni v skupnem seštevku Vincenzo Nibali je nadzoroval položaj, posebno aktiven ni bil. Etapna zmaga ga očitno ni zanimala, na koncu pa se vendarle otresel svojih zasledovalcev, zasedel tretje mesto (pred njim je bil še Visconti) in štiri etape pred končnim ciljem dirke še povečal svojo prednost. Pred Špancem Alejandrom Valverdejem ima zdaj že pet minut in 26 sekund prednosti.

"Ni bilo nobene panike. Menim, da sem nalogo opravil rutinsko, imam dovolj izkušenj za to. Mislim, da sem danes opravil dodatno delo, še povečal prednost, zdaj že lahko trdim, da sem blizu končni zmagi. A moram ostati previden," je bil dobre volje Nibali.

Za Slovenca dan ni bil najbolj uspešen. Simon Špilak (Katjuša) je zaradi želodčnih težav odstopil že v prvi polovici etape, Kristijan Koren (Cannondale) pa je v cilj prišel daleč za najboljšimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.