Šport
15 ogledov

Marc in Honda se pobirata

Marc Marquez EPA
Svetovni prvak Marc Marquez (Honda) je zmagovalec dirke svetovnega motociklističnega prvenstva v elitnem razredu motoGP v nemškem Sachsenringu.

Na deveti dirki sezone je uspeh Honde dopolnil Španec Dani Pedrosa, tretji pa je bil vodilni v skupnem seštevku Italijan Valentino Rossi (Yamaha). Za Marca Marqueza je to sicer druga letošnja zmaga, z njo pa je prekinil tudi dolgo sušo na najvišji stopnički zmagovalnega odra, saj je brez zmage ostal na šestih dirkah v nizu.

Skupno je Rossi povečal naskok pred tekmeci, zdaj ima 179 točk, drugi je njegov moštveni sotekmovalec Španec Jorge Lorenzo, ki je bil danes četrti, s 166 točkami. Marquez ima po današnji zmagi na četrtem mestu zdaj 114 točk.

Rossi zadovoljen s tretjim mestom

Hondina voznika sta z zmago v kvalifikacijah napovedala, da bosta tokrat spet resna tekmeca Yamahama. Rossi je, potem ko je na prejšnji dirki presenetil s "pole positionom", tokrat spet imel zanj bolj običajno izhodišče, šesto.

Začetek dirke je obetal spektakel, ki ni razočaral številnih ljubiteljev dirk v Nemčiji - prireditelji so sporočili, da se jih je celoten konec tedna zbralo rekordnih 211.000, samo na današnji dirki pa več kot 92.000 -, saj so lahko videli številna prehitevanja in tesne akcije med vodilno četverico.

Potem ko je najprej potegnil Lorenzo, je po nekaj krogih stvari na svoje mesto postavil Marquez. Odločil se je za nekoliko trše pnevmatike, kar se mu je obrestovalo do konca, saj si je privozil dovolj prednosti, da si je lahko v zadnjem delu celo privoščil nekoliko lagodnejši ritem.

Za največ akcije sredi dirke sta skrbela Rossi in Pedrosa; Španec se je s precej truda prebil pred Italijana in nato na drugem mestu tudi vztrajal, kljub nekaj nevarnim poskusom vodilnega v skupnem seštevku. Rossi se je nazadnje zadovoljil s tretjim mestom in ni poskušal na silo priti do drugega, saj se je zavedal, da ob zanj ugodnem razpletu dirke, moštveni sotekmovalec in tekmec v boju za naslov Lorenzo je bil za njim na četrtem mestu, nima smisla tvegati preveč. Na petem mestu je dirko končal najboljši Ducatijev dirkač Andrea Iannone, šesti pa je bil Britanec Bradley Smith (Yamaha).

"Dobro sem se počutil vse od starta. Na ogrevanju sem videl, kakšne gume moram izbrati. Ko sem videl priložnost za preboj naprej, sem jo takoj izkoristil. Odličen konec tedna, bil sem najhitrejši na vseh treningih in dirkah, kar mi že dolgo ni uspelo. Dobra popotnica pred počitnicami, seveda pa bo treba še trdo delati," je bil zadovoljen Marquez.

"Z napol praznim tankom za gorivo je šlo precej lažje in sem kar padel mimo Jorgeja. Nato sem se lotil Valentina, kar pa ni bilo prav lahko. Bil je zanimiv boj in moral sem se kar potruditi, da sem ostal pred njim," je dejal Pedrosa. Vodilni v SP Rossi je tekmeca na Hondi v šali obtožil, da je nekaj "skrival v žepu", ker ga nikakor ni mogel prehiteti, toda resno je dodal, da je kljub tretjemu mestu zadovoljen: "Bil sem povsem na meji, ko sem ga lovil, pa je vseeno dvakrat pobegnil. A vseeno, to so nove stopničke, pred Lorenzom sem in to je pomembno za SP. Poleg tega pa nam tole dirkališče ne ustreza najbolj."

V razredu moto2 je slavil Belgijec Xavier Simeon. Drugo mesto je zasedel vodilni v skupni razvrstitvi, Francoz Johann Zarco, tretje pa Španec Alex Rins (vsi Kalex). Simeon je dosegel prvo zmago na preizkušnjah za svetovno prvenstvo.

V najšibkejšem razredu pa je ciljno črto prvi prečkal Britanec Danny Kent, za njim sta se uvrstila Španec Efren Vazquez in Italijan Enea Bastianini (vsi Honda). Enaindvajsetletni Kent je v tej sezoni slavil že na petih dirkah in zanesljivo vodi v skupni razvrstitvi.

Sezona se bo po poletnem premoru nadaljevala v ameriškem Indianapolisu 9. avgusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.