Šport
90 ogledov

Marczynski ponovil uspeh, Froome dvakrat na tleh

Tomasz Marczynski EPA Tomasz Marczynski
Tomasz Marczynski je zmagal na 12. etapi dirke po Španiji. V skupnem seštevku še vedno vodi Chris Froome, ki se je dvakrat znašel na tleh.

Poljski kolesar Tomasz Marczynski je na kolesarski dirki po Španiji ponovil etapni uspeh izpred tedna dni, ko je zmagal šesto etapo, saj je danes prvi prekolesaril 160,1 kilometra od Motrila do Antequera Los Dolomones. Skupno vodstvo je zadržal Britanec Christopher Froome, ki je do cilja prikolesaril s številnimi težavami, saj je dvakrat padel.

Marczynski je bil v 12. etapi član ubežne skupine, v kateri je bil tudi Slovenec Jan Polanc, ki pa je brez možnosti za morebitno etapno zmago dokončno ostal na zadnjem spustu. Polanc je imel v zadnjih 30 kilometrov precej težav. Dvakrat je ostal s prazno zračnico, ko se mu je to zgodilo prvič, je ujel kolesarje pred seboj, nato pa se mu je enako zgodilo še enkrat. Na koncu je zaostal dve minuti in 50 sekund ter je končal na osmem mestu.

Poljak se je sam spredaj znašel 22 kilometrov od ciljne črte, ko njegovemu pospeševanju ni mogel slediti nihče. Drugo mesto v etapi je osvojil Španec Omar Fraile, tretji je bil še en Španec Jose Joaquin Rojas, oba z 52-sekundnim zaostankom.

"Etapa je bila neverjetna. Po prvi zmagi sem se pripravljal na danes. Od začetka sem bil malo prestrašen. Porabil sem veliko energije, 100-krat sem zasprintal, da sem prišel v beg. Ko pa sem bil v njem, sem si rekel, da je lahko danes moj dan. Počutil sem se dobro, vzpenjal sem se z lahkoto, bil sem miren do zadnjega vzpona, ko sem želel preveriti, kako dobri so ostali. Ko sem videl, da imam dobre noge, sem skušal zbežati. Neverjetno je, kot otrok sem sanjal o tem, da bi zmagal v samostojni vožnji," je bil navdušen Marczynski, kolesar ekipe Lotto-Soudal.

Froome je na zadnjem spustu dvakrat padel, a je s pomočjo moštvenih kolegov izgubil le nekaj sekund v boju za skupno zmago. Težave zmagovalca letošnje dirke po Franciji so skušali izkoristiti njegovi najhujši tekmeci, ki so pedala obračali na vso moč, a so mu "vzeli" le 20 sekund. Italijan Vincenzo Nibali tako na drugem mestu zdaj zaostaja 59 sekund, Kolumbijec Esteban Chaves na tretjem pa dve minuti in 13 sekund.

Še pred težavami Frooma se je za pogumen napad odločil Španec Alberto Contador, ki je 23 kilometrov od ciljne črte napadel skupaj z Ircem Nicolasom Rochom, kmalu pa je ostal sam. Čez vrh zadnjega vzpona je še prikolesaril sam, nato je dobil družbo in pomoč moštvenega kolega, Belgijca Edwarda Theunsa, ki je bil med ubežniki. Zadnje kilometre je moral El Pistolero vseeno premagati sam, do konca etape je prišel do 13. mesta, 7:25 minute za zmagovalcem. V skupnem seštevku je zadržal deveto mesto, pridobil pa je nekaj sekund v boju v skupnem seštevku.

Matej Mohorič, moštveni kolega Polanca pri UAE Emirates, je bil v etapi 75., 15:23 minute počasnejši od Marczynskega. Domen Novak iz Bahrain-Meride je prišel do 138. mesta, zaostal je 21:49 minute. Skupno je Polanc 26., Mohorič 44. in Novak 88.

Dirka po Franciji, 12. etapa:

1. Tomasz Marczynski (Pol/Lotto Soudal) 3:56:45
2. Omar Fraile (Špa/Dimension Data) + 0:52
3. Jose Joaquin Rojas (Špa/Movistar)
4. Pawel Poljanski (Pol/Bora-Hansgrohe)
5. Stef Clement (Niz/LottoNL-Jumbo) vsi isti čas
6. Brendan Canty (Avs/Cannondale-Drapac) 1:42
7. Anthony Perez (Fra/Cofidis) 2:50
8. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)
9. Andreas Schillinger (Nem/Bora-Hansgrohe) isti čas
10. David Arroyo Duran (Špa/Caja Rural) 3:00
...
75. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 15:23
138. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 21:49

Skupno:

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 49:22:53
2. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) + 0:59
3. Esteban Chaves (Kol/Orica-Scott) 2:13
4. David de la Cruz (Špa/Quick-Step Floors) 2:16
5. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb) 2:17
6. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin) 2:18
7. Fabio Aru (Ita/Astana) 2:37
8. Michael Woods (Kan/Cannondale-Drapac) 2:41
9. Alberto Contador (Špa/Trek-Segafredo) 3:13
10. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) 3:51
...
26. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 29:39
44. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 58:10
88. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 1:43:51

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.