Šport
13 ogledov

Maribor s Schalkejem za EL

Sporting, Maribor
1/9
EPA
Slovenski prvaki so Lizboni gostovali pri Sportingu in izgubili z 1:3. V zadnjem kolu se bodo tako s Schalkejem pomerili za tretje mesto v skupini G, ki prinaša igranje v Evropski ligi.

Trener Mariborčanov Ante Šimundža v prvo enajsterico za dvoboj z Lizbončani ni uvrstil junaka remija proti Chelseaju Agima Ibraimija, prednost pred njim je dobil Luka Zahović. Slednji je vijoličastim prinesel točko na prvem dvoboju obeh nasprotnikov, ob koncu tekme je poskrbel za remi 1:1.

Že v 2. minuti je imel prvo priložnost po prodoru Nanija Carlos Mané, ki pa se je namesto za strel nekoliko z desne strani kazenskega prostora odločil za podajo, ki pa ni našla naslovnika. Že v naslednjem napadu je Brazilec Jefferson poskušal izsiliti enajstmetovko, vendar zaman. Gostitelji so v uvodnih minutah prevladovali, Nani pa je iz prostega strela le lažje ogrel dobro postavljenega Jasmina Handanovića.

Hitro vodstvo domačih

A obramba vijoličastih ni dolgo zdržala. Jefferson se je v 10. minuti na levi strani najprej otresel Sintayehuja Sallalicha, nato pa mimo Petra Stojanovića poslal žogo na drugo vratnico, kjer je sprva kazalo, da je Mané le še podstavil nogo in žogo poslal v mrežo gostov. Le štiri minute kasneje je Jefferonovo nalogo opravil Nani, njegovo podajo pa je zadnji trenutek pred Adrienom Silvo preprečil Željko Filipović. Handanović se je kasneje izkazal še z obrambo ob nevarnem strelu Cédrica, Dare Vršič pa je v 20. minuti prvič sprožil na gol Portugalcev.

V 22. minuti je že kazalo, da škotski sodnik Craig Thomson ne bo ob trku Handanovića in Islama Slimanija ne bo dosodil ničesar, a se je naposled le odločil za prekršek Alžirca. Sporting je bil v nadaljevanju še vedno več pri žogi, vendar so se gostitelji na videz zadovoljili z minimalnim vodstvom. A nato je v 35. minuti Mané ostal sam na robu kazenskega prostora, vendar nesebično podal do Nanija, ki se je spustil v dribling, njegov prvi strel so gostje zaustavili, po še nekaj potezah pa je zvezdnik Sportinga le našel pot mimo kopice branilcev.

Gol upanja za vijoličaste

Slovenski prvaki v večjem delu prvih 45 minut niso ponudili veliko, a jim je vseeno ob koncu polčasa uspelo izenačiti. Aleš Mejač je potegnil po levi strani, prodrl v domači kazenski prostor in poslal ostro podajo pred gol, kjer je nespretno reagiral Jefferson in poslal žogo v svojo mrežo.

Na drugi polčas se je dolgo čakalo, saj je prišlo do težav z razsvetljavo. Škotski sodniki so nato le sprejeli odločitev, da se bo dvoboj nadaljeval. Pri vijoličastih je prišlo do prve menjave, Vršiča je zamenjal Ibraimi.

Slimani za končnih 3:1

Vijoličasti so precej bolj odločno zaigrali v prvih minutah drugega dela, pravih priložnosti pa kljub pobudi ni bilo. V 65. minuti pa je sledil nov zadetek Sportinga. Na sredini igrišča je prišlo do nesporazuma med Mejačem in Alešem Mertljem. Sledil je predložek v peterec Maribora, Nani je žogo še dosegel in jo spustil na nogo Slimanija, ki je iz bližine zadel za 3:1. Alžirec in slovenski vratar sta se pomerila že dve minuti kasneja, slednji pa je preprečil še večje vodstvo gostiteljev.

V 76. minuti je Handanović iz oči v oči zaustavil še Joãa Mária, v 80. minuti pa so imeli gostje protinapad v razmerju moči 4:3, vendar so ga nespretno zapravili. Na drugi strani je fenomenalni Handanović refleksno zaustavil še Andréja Carrilla, ki je imel izjemno priložnost. Takšno je v 83. minuti z glavo zapravil tudi Nani, ki je z glavo diagonalno streljal mimo vrat. Maribor je še poskušal napadati, do lepih priložnosti pa so v protinapadih prihajali nogometaši iz Lizbone. V sodnikovem podaljšku je sredi kazenskega prostora domačih do žoge prišel Jean Philippe Mendy, se zavrtel, a slabo zadel žogo, ki je zgrešila cilj. Zadnjo priložnost za spremembo rezultata so sicer imeli Portugalci, a se je še enkrat več izkazal mariborski čuvaj mreže.

Izbranci Šimundže so tako ostali brez možnosti za uvrstitev v osmino finala Lige prvakov, še vedno pa lahko prezimijo v Evropi. Če bodo v naslednjem kolu doma premagali Schalke bodo namreč tretji, s tem pa bi nadaljevali evropske nastope v Evropski ligi. Odločilna tekma na stadionu Ljudski vrt bo na sporedu čez 14 dni.

Liga prvakov, skupina G:

Sporting Lizbona : Maribor  3:1 (2:1)
Mané 10., Nani 35., Slimani 65.; Jefferson 42./ag

Schalke : Chelsea  0:5 (0:3)
Terry 2., Willian 29., Kirchhoff 44./ag, Drogba 76., Ramires 78.

Vrstni red: Chelsea 11, Sporting 7, Schalke 5, Maribor 3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.