Šport
51 ogledov

Maribor tokrat zanesljivo

maribor Anže Petkovšek
Mariborčani so v gosteh premagali Krko (3:1), Domžalčani so ugnali Kalcer Radomlje (3:0). Celjski nogometaši ne popuščajo, tokrat so na domači zelenici v zadnjih minutah tekme strli odpor Gorice 2:0). Olimpija je v gosteh premagala Zavrč (2:0) .

Organizatorji sosedskega derbija domžalske občine so po sobotnih težavah, zaradi katerih so morali obračun prvo- in zadnjeuvrščenega moštva prvenstva za dan prestaviti, odlično pripravili zelenico. 

nogomet | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prvo priložnost na tekmi je imel Joshua Parker, a v osmi minuti ni zadel vrat, dvakrat se v ugodnem položaju ni najbolje znašel niti Nemanja Maksimović. To, kar ni uspelo kolegoma, je v 16. minuti uspelo Benjaminu Morelu. Parker je prodrl po levi strani, poslal žogo v sredino, kjer je Morel zadel v padcu in jo s "škarjicami" poslal v mrežo. Parker bi kmalu zatem vodstvo lahko povišal, to pa je po še nekaj zgrešenih priložnostih Domžalčanov, med drugim je Morel z glavo žogo poslal v vratnico, storil Sasha Aneff. Urugvajec je po podaji Morela sam prišel pred vratarja, ga preigral in postavil izid prvega polčasa.

V nadaljevanju se slika na igrišču ni spremenila. Gostitelji so nizali priložnosti, po protinapadu so lepo zapravili tudi gosti (Luka Vrhunc), do spremembe izida pa je prišlo v 61. minuti, ko se je Morel spet izkazal s podajo, Maksimović je sam prišel pred vratarja Vjekoslava Andrića ter ga z močnim strelom tudi premagal. Po tretjem zadetku Domžalčanov se je igra umirila, pravih priložnosti ni bilo več.

Razprodaje točk je konec

Krka v dvoboju z državnimi prvaki ni prekinila neugodne tradicije. Doslej v devetih prvoligaških obračunih Maribora še ni premagala, tokrat ji ni uspelo iztržiti niti neodločenega izida kot v treh prejšnjih primerih. 

Navijači domače ekipe so upali, da bo menjava trenerja - Miloša Rusa je zamenjal Andrej Kastrevec - prinesla pozitiven šok. A njihovo realno upanje proti evropskemu Mariboru, katerega igralci so pred tekmo zatrjevali, da je razprodaje točk v državnem prvenstvu konec, je trajalo le 32 minut. Takrat so po dolgočasnem obdobju igre, v katerem je edino pravo priložnost v 29. minuti zapravil Izraelec David Biton, prvaki povedli.

Dare Vršič je izvedel prosti strel z desne strani, v gneči in prerivanju pa se je v kazenskem prostoru najbolje znašel gostujoči kapetan Marcos Tavares in z glavo zatresel mrežo. Le nekaj minut pozneje so gostje povečali vodstvo. Veliko zaslug za to ima Petar Stojanović, ki je prodrl po desni strani, zavrnil žogo v sredino, kjer je do nje pritekel še en Izraelec v mariborski postavi Sintayehu Sallalich, domači vratar Tomislav Pelin je bil po njegovem strelu nemočen.

Gostje so bili tudi v začetku drugega dela nevarnejši, toda prvega gola so se veselili Dolenjci. Tavares je nespretno igral z roko v svojem kazenskem prostoru, enajstmetrovko pa je uspešno izvedel Antun Palić. Takoj po golu so imeli domači še eno priložnost, po kotu je Nikola Žižić za las zgrešil cilj. Kazen za zgrešeno priložnost je sledila v 78. minuti, ko je Jean-Philippe Mendy - v igro je prišel sedem minut prej - izkoristil žogo v prazen prostor in z močnim strelom postavil končni izid.

Celje nadaljuje fantastični niz

Celjani še naprej nadaljujejo izjemen niz tekem brez poraza, zdaj so že pri številki 19. Še več, po več kot treh letih jim je uspelo prvič premagati Gorico, za kar je najbolj zaslužen Anej Lovrečič, ki je v končnici tekme z dvema zadetkoma Celjane obdržal na drugem mestu prvenstvene lestvice.

NK Celje | Avtor: Jure Veber Jure Veber
Celjani so tekmo odločneje začeli, prvič pa resneje zagrozili v 18. minuti, ko je po kotu do strela prišel Igor Jugović, a za malo zgrešil cilj. V 26. minuti je po celjskem protinapadu in podaji Benjamina Verbiča akcijo s strelom končal Mislav Oršić, toda Vasja Simčič je dobro posredoval. To sta bili tudi edini nevarnejši akciji v prvem polčasu.

V uvodu drugega polčasa so bili odločnejši gosti, ki so štirikrat poskusili prek Dejana Žigona, Amela Džuzdanovića, Ezekiela Hentyja in Sandija Arčona, a se izid ni spremenil. V 62. minuti je Simone Napoli sprožil z velike razdalje, a je žoga zletela malo mimo gola.

Čeprav so imeli Novogoričani še nekaj poskusov, pa so vse bolj začeli nase opozarjati tudi Celjani, imeli pobudo, a brez pravega zaključka. Tega pa so le dočakali v 85. minuti, ko je Lovrečič močno sprožil s 25 metrov in matiral Simčiča. Vsega dve minuti pozneje je isti igralec po Verbičevi podaji zadel še z desne strani kazenskega prostora in odločil zmagovalca.

Olimpija do treh točk na zanjo neugodnem gostovanju

Po petih medsebojnih prvenstvenih tekmah teh dveh tekmecev se je prvič zgodilo, da so zmagali gosti. Olimpija tako nadaljuje enega najboljših začetkov sezone v prvi ligi, po 16 tekmah ima 32 točk in se vsaj začasno prebila na drugo mesto. Junaka tekme sta bila Andraž Šporar in Matija Škarabot, ki sta prispevala zadetka za Ljubljančane. Zavrč po šestem porazu zdaj za Olimpijo zaostaja tri točke ob tekmi več.

Šporar Kalcer Radomlje Olimpija Ljubljana | Avtor: SPS/NkOlimpija SPS/NkOlimpija
Ljubljanski nogometaši so bili v prvem polčasu boljši tekmec, kar so dokazali tudi z vodilnim zadetkom. Tega je v 26. minuti prispeval Šporar, ko se je po visoki podaji prebil pred svojega čuvaja Tonija Datkovića in zadel s 15 metrov. Šporar je imel priložnost tudi v osmi minuti, ko je dobil še en dvoboj z Datkovićem, obšel Marka Ranilovića, a se je slednji nato dovolj hitro vrnil na golovo črto, da je strel obranil. Šporar je Ranilovića preizkusil tudi v 29. minuti, Nik Omladič pa je v 39. minuti s slabih desetih metrov zadel vratnico. Pri domačih je bil najaktivnejši Dario Jertec, a je trikrat sprožil preslabo za Aleksandra Šeligo.

Ljubljanski vratar je bil na resni preizkušnji v 51. minuti, ko je pred njega prišel Dino Kresniger, a je slednji izgubil dvoboj. V uvodu drugega dela sta sicer obe ekipi kar nekajkrat prišli do zaključnih strelov, ki pa so bili večinoma premalo natančni. Pred vrati domačih pa je bilo znova vroče v 60. minuti, ko je Šporar spet premešal domačo obrambo in podal pred gol do Marka Vukčevića, ta pa je s petih metrov zadel prečko. 

Zato pa je v 90. minuti zmago Olimpije potrdil Škarabot, ko je iz bližine zadel za 2:0, potem ko sta domačo obrambo z dvojno podajo iz igre vrgla Miran Burgić in Enis Đurković.

Rudar z igralcem več do zmage

Velenjčani so po več kot petih letih zmagali na Bonifiki. Do treh točk so prišli v drugem polčasu, ko so obro unovčili izključitev Damirja Hadžiča v 65. minuti. 

Gostitelji so sicer v tekmo krenili zelo ambiciozno. Že v četrti minuti je po podaji Nenada Srečkovića Jaka Štromajer s petih metrov streljal naravnost v Matjaža Rozmana. V 21. minuti je Srečković izvedel kot, visoko podajo na drugo vratnico pa je izkoristil Hadžić. Velenjčani so do sape prišli šele v zadnjih desetih minutah. V 39. minuti se je Nemanja Stjepanović po visoki podaji znašel sam pred Erminom Hasićem, a s sedmih metrov meril točno v vratarja domačih.

Drugi polčas so bolje začeli gosti. V 52. minuti je Ivan Firer pobegnil po desni strani, podal na drugo vratnico, kjer je bil najspretnejši Klemen Bolha in iz bližine izenačil na 1:1. Zadnjo pravo priložnost za domače so gledalci videli deset minut pozneje. Mitja Lotrič je zaposlil Mateja Pučka, ki pa je iz dokaj ugodnega položaja streljal v zunanji del mreže. Minuto pozneje so domači ostali na igrišču le z deseterico. Denisa Klinarja je preostro zaustavil Hadžić, ki je že imel rumeni karton.

V 73. minuti je nato sledila zelo domiselna akcija igralcev iz Velenja. Rusmin Dedić je z desne strani poslal žogo do Maria Babića, ki jo je samo še podaljšal na levo stran do Aljaža Krefla, ta pa je brez oklevanja streljal in zadel za 2:1. Koprčani so potem poskusili nekoliko bolj aktivno napadati, kar pa je puščalo več prostora v obrambi. To je v 89. minuti unovčil Damjan Trifković. Žogo je lepo sprejel na robu kazenskega prostora in z natančnim diagonalnim strelom premagal Hasića za končno zmago s 3:1.

Prva liga TS, 17. kolo:

Zavrč : Olimpija  0:2 (0:1)
Šporar 25., Škarabot 91.

Celje : Gorica  2:0 (0.0)
Lovrečič 84., 87.

Luka Koper : Rudar  1:3 (1:0)
Hadžić 22.; Bolha 53., Krefl 75., Trifković 90. 
RK: Hadžić 65.

Domžale : Kalcer  3:0 (2:0)
Morel 17., Aneff 38., Maksimović 62.

Krka : Maribor  1:3 (0:2)
Palić 65./11-m; Tavares 31., Sallalich 37., Mendy 78.

Lestvica:
1. Domžale 41
2. Celje 33
3. Olimpija 32 (-1)
4. Maribor 32 (-1)
5. Zavrč 29
6. Rudar 22
7. Luka Koper 22
8. Gorica 12
9. Krka 9
10. Radomlje 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.