Šport
18 ogledov

Marija skakala dobro, a ostala brez finala

marija šestak EPA
Četrti dan svetovnega prvenstva za Slovenijo ni tako uspešen kot tretji, ko je Primož Kozmus osvojil bronasto kolajno. Tako Marija Šestak kot Rožle Prezelj sta izpadla v kvalifikacijah.

Slovenska rekorderja Marija Šestak in Rožle Prezelj sta izpadla v kvalifikacijah na 13. atletskem svetovnem prvenstvu v Daeguju. Prezelj je v skoku v višino dosegel 21. izid (2,25 m), Šestakova pa v troskoku prav tako 21. (13,87 m). Četrti dan SP bodo razdelili šest kompletov medalj, končne odločitve pa bodo potekale brez Slovencev.

Dvaintridesetletna Šestakova je v prvi seriji prestopila za 3,6 centimetra, pri tem pa pristala okrog 14,50 m. V drugi seriji je odrinila kar 23,8 centimetra pred desko in imela edini veljavni poskus na tekmi, v tretji seriji pa je imela znova podoben poskus kot prvič. Krepko je presegla 14 m in prestopila za 3,2 cm. Neposredno v finale je vodila daljava 14,45 m, ki so jo zmogle le tri atletinje: Kubanki Yargeris Savigne (14,62 m) in Mabel Gay (14,53 m) ter Kolumbijka Caterine Ibargüen (14,52 m). Spremenljiv veter je povzročal veliko težav večini preostalih tekmovalk, ki so imele težave z določanjem začetka zaleta, tudi Šestakova. Med najboljšo dvanajsterico, ki se bo merila za odličja, je na koncu vodila daljava 14,15 m, kar je Šestakova letos že nekajkrat presegla.

"Na SP sem se zavedala, da nimam možnosti za preboj v finale, če bi preveč preračunavala. Morala sem iti na polno, na vse. Drugi skok je bil edini veljavni, vendar najslabši, pa tudi precejšnjo daljavo sem poklonila pred odrivom. Sicer pa sem skakala dobro in sem s tem zadovoljna. Imela sem dva prestopa z daljavama 14,50 m ali celo več. Sezono sem začela s 13,50 m, imela nekaj skokov sicer prek 14 m, vendar mi to ni puščalo veliko rezerv na tem SP, čeprav sem v dobri formi. Ker sem danes dobro skakala, kar me je celo presenetilo, mi to daje motivacijo za naprej. Poskušala bom ohraniti pozitivne stvari s te tekme in se usmeriti v prihodnjo olimpijsko sezono, ko bo tudi evropsko prvenstvo, na katerem veliko pričakujem," je pojasnila Šestakova, ki sicer še ni potrdila, da bo leto 2012 njeno zadnje tekmovalno.


Enaintridesetletni Prezelj je, kot je potrdil, na svojem zadnjem SP v karieri v prvem poskusu preskočil 2,16 m, 2,21 m pa v drugem. Letvico na 2,25 m je zrušil dvakrat, preden se je veselil po tretjem odločilnem poskusu. Sledili so skoki na 2,28 m, kar je višina njegovega najboljšega izida sezone. Iz poskusa v poskus je bil bližje uspehu, v tretjem pa je razočaran za las podrl letvico. Ta je bila še na stojalu, ko je priletel na blazino, ko pa je vstal, je padla. Tudi če bi preskočil to višino v prvem poskusu, to ne bi bilo dovolj za finale; trojica je imela le uspešne skoke na vseh višinah in se je z 2,28 uvrstila v finale, kjer bo skakalo 13 tekmovalcev.

Izidi četrtega dne 13. svetovnega prvenstva v atletiki:

Kvalifikacije s slovensko udeležbo:
- višina:
1. Dimitris Chondrokoukis (Grč)2,31
2. Mataz Essa Barshim (Kat) 2,31
3. Darvin Edvards (SLc) 2,31
...
21. Rožle Prezelj (Slo) 2,25

- troskok:
1. Yargeris Savigne (Kub) 14,62
2. Mabel Gay (Kub) 14,53
3. Caterine Ibargüen (Kol) 14,52
...
21. Marija Šestak (Slo) 13,87

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.