Šport
53 ogledov

Massi: "Nekateri delujejo le z denarjem"

Žurnal24 main
Potem ko je Tina Maze dobila 5000 evrov kazni Smučarske zveze Slovenije in se je njena ekipa na to že pritožila, smo se obširno pogovorili z Andreo Massijem. "Na sestanku smo se dogovorili, da bo Tina napravila reklamo za Citroën, ampak da ne bo lagala. Ko snemaš reklamo za sponzorja, imaš tudi svojo osebno podobo," pravi.

"Sploh si ne predstavljam več sodelovanja s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS). Smo avtonomna ekipa, to vedo že vsi. Kar zadeva sodelovanje, naj se držijo tega, kar imamo v pogodbi. Torej proračuna, ki nam ga je gospod Lovše slikovito ponudil pred televizijskimi kamerami. Za Tino Maze bomo poskrbeli mi, kot skrbimo že štiri leta. In to maksimalno – od ščitnikov, dresov, proge, prehrane, psihologije, terapije, treninga, kondicije … Verjetno nisem vsega naštel," je pogovor za zurnal24.si začel vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi, ki Tomažu Lovšetu, predsedniku Smučarske zveze Slovenije, ne zaupa več. Na smučarski zvezi pa poznajo drugačno zgodbo.

Dejali ste, da je zaupanje do Tomaža Lovšeta porušeno.
O tem, kaj se bo zgodilo, me je obvestila gospa Mojca Longar, in se ji tudi uradno opravičujem. Govoriva o zapletih z oglasi. Sem pa človek, ki zaupa. Mislim, da je v Sloveniji treba nekomu zaupati. Prisiljen sem bil nekomu zaupati. Ampak sem svoboden. Odločim se, komu zaupam ali ne. Kar zadeva Citroën, je bil dogovor v studiu gospoda Terpina jasen. Poskušali smo reševati stanje, bolj z moralnega in z vidika imidža Tine Maze, in ne toliko z denarnega. Na žalost nekateri delujejo le z denarjem. Na tem svetu ni le denar, je tudi odnos, ki ga imaš do sponzorjev, javnosti. Nikogar, ki bo to podobo Tine pokvaril, ne bom podpiral. Dogovor je bil jasen: da bo naredila skupno reklamo, individualne pa ne. Ampak šla je snemat, izgubila je dan treninga, kot je izgubila tudi dan za Petrol in druge sponzorje. Opravila je svoje stvari, jasno pa je bilo, da javnosti ne bo lagala, češ, vozim se s Citroënovim avtom, čeprav vsi veste, da se z nekim drugim od avta Jarc. Naša ekipa se z njim vozi že štiri leta in, kot sem rekel spomladi, do konca te zgodbe, dokler bo gospod Jarc želel podpirati našo ekipo, bom lojalen do njega, kot je bil on do mene. Od a do ž. Problemi, ki jih imajo določene zveze s sponzorji, nastanejo tudi, ker ni nikoli čiste igre. Pri nas pa so vedno čiste igre. Naši sponzorji vedo, kaj nudimo in lahko damo. Če nečesa ne moremo dati, ne obljubljamo. Dokler bom jaz vodil zadevo, ostaja zgodba čista. Prisežem, naj stane tudi 5.000 evrov, zgodba bo ostala čista, kot je.

Ste lahko bolj konkretni v definiciji nečistih iger?
Na sestanku smo se dogovorili, da bo Tina napravila reklamo za Citroën, ampak da ne bo lagala. Ko snemaš reklamo za sponzorja, imaš tudi svojo osebno podobo. Če ti kdo reče, da se vrzi nag z balkona, ni nujno, da se boš vrgel, in ni nujno, da je to prekršek glede pogodbe. Tina je menila, da bi bilo snemanje s Citroënom škodljivo. Da bi delala reklamo za enega pokrovitelja, vozila pa bi se z drugim. Tina ima zelo dobro, domačo vzgojo, kar se tega tiče: ne laže.

smučarska zveza szs lovše kürner čad | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Na zvezi pa pravijo, da se niste dogovorili, da ne bi snemali individualnih reklam.
(smeh) Bil sem na sestanku z Vladom Makucem, Barbaro Kürner Čad in Damijanom Terpinom. Imam ogromno napak, dober spomin pa imam vsekakor.

 

Če se vrneva k izhodiščnemu vprašanju. Kako bo zdaj potekalo vaše sodelovanje? S kakšnim kompromisom?
Kot me verjetno poznate, nisem človek kompromisov. Sem človek, ki zaupa. Ko gre zaupanje mimo, sem verjetno tudi zamerljiv. Ko nekomu ne zaupam več, grem težko nazaj. Odprt sem za vse, ampak zelo razočaran. Ne gre le za denar, ampak tudi za principe, zato je šport lepa zgodba.

Kar zadeva principe, vas torej najbolj boli, da ste se nekaj dogovorili, od vas pa se je pričakovalo drugo?
Ne le dogovoril, tudi zaupal. Imam občutek, da je Lovše od tedaj, ko ni dobil Tinine čelade (oglasa zveze na njej, op. a.), zelo spremenil odnos do nas. Jaz bom šel po svoji poti naprej. Nikomur nisem nič dolžen. Za te rezultate sem dal ogromno in bom še. Ni nujno, da sedim za mizo z določenimi ljudmi, ki jih ne cenim in jim ne zaupam.

Torej, če bo katerikoli sponzor odslej zahteval individualno snemanje, boste odklonili?
Ne, ne, ne. Tega nisem rekel. Tina se drži pogodbe s SZS in bo naredila, kar ji pripade. Po pogodbi od a do ž. Problem je v tem, ker smo naredili tudi nekaj dodatnega.

Torej bi naredili individualno snemanje, če Tini ne bi bilo treba lagati?
Seveda. Kot je naredila za Hervis, Petrol in vse ostale sponzorje. Sprašujem se, zakaj od vseh smučark le Tina dela reklamo. Ali le Tina smuča z opremo SZS? Pomembno in žalostno je, da moramo tekmovati na visoki ravni in se ukvarjati s stvarmi, ki bi jih lahko elegantno rešili. Da imamo več avtomobilov in sponzorjev, kar bi lahko lepo koordinirali, ampak ni bilo človeka za to. Problem je vedno komunikacija. Če ne bi bilo mene, tudi slučajno ne bi snemali spota z Ivico Kostelićem, ker se ne bi mogli dogovoriti do januarja.

V skrajnem primeru pride v poštev odhod iz reprezentance?
Sem človek besede in dal sem besedo, da bo Tina vozila za Slovenijo. In tako bo, dokler bom jaz zraven. Tina ima zasebno ekipo, svoj proračun, trenira individualno. Ima sicer podporo SZS, odhod iz reprezentance ne obstaja. Moja beseda je ne.

Komentarjev 3
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:53 09.november 2011.

    Tale Berlusconi laže,da se kar kadi,prekaša celo sam original!!

  • krtmen1 08:34 09.november 2011.

    Ne vem, zakaj dajete temu izsiljevalskemu laškemu kretenu medijski prostor...sicer pa-Tina je izgubila dan treninga za snemanje reklame, za potovanje k Armaniju v Milano pa ni izgubila nič???

  • zic 19:57 08.november 2011.

    mah, kako se mi ne da brat teh oslarij...najboljš bi blo vse razpustit, sploh pa mislim na mrhovinarje, ki služijo na račun športnikov in trenerjev...zame ni vreden nihče tolko kot dobr športnik in dobr trener pa mogoče rabimo še enga ...prikaži več menegerja, vsa ostala raja je za na borzo...dost nam je mrhovinarjev...delat nej se spravjo banda izkoriščevalska in to je v vseh športih isto....športnika z rezultati imajo tako kot npr. ta zadnga delavčka v proizvodnji...ne vem kdaj se bodo navadli, da je športnik edini in najbolj pomemben člen!!!