Šport
13 ogledov

SZS o ekipi Mazejeve: "Interpretirajo, kot jim ustreza"

smučarska zveza szs lovše kürner čad Boštjan Tacol
Med Smučarsko zvezo Slovenije in ekipo Tine Maze se znova iskri. Najboljša slovenska smučarka je bila kaznovana s 5000 evri zaradi domnevnega neizpolnjevanja obveznosti do sponzorja, njena ekipa pa je na to že vložila pritožbo.

Glede na to, da odvetnik ekipe Tine Maze Damijan Terpin trdi, da se pred sezono niso dogovorili za snemanje individualnih reklamnih spotov, direktorica Smučarske zveze Slovenije pa, da bo Tina opravila vse obveze do sponzorjev, nas je zanimalo, kje je nastal nesporazum v komunikaciji.

"Nobenih šumov ni, gre le za to, da si oni (ekipa Tine Maze, op. a.) stvari interpretirajo tako, kot jim ustreza. S Tino je bilo v aneksu k pogodbi, o katerem smo se dogovarjali vse poletje in je bil s strani predsednika podpisan 31. 8. skupaj s pogodbo, dogovorjeno, da se njej izjemoma dovoli uporabo vozil avta Jarc za letošnjo sezono. Ona pa bo opravila vse druge obveznosti do sponzorjev, vključno s Citroënom. Ko smo se to pogovarjali in res veliko naporov vložili v dogovor s Citroënom, na njihovi (Team to aMaze, op. a.) strani ni bilo nobenih eksplicitnih zahtev, kakšni naj bodo spoti, kako bodo opravljali snemanja itd. Ob obisku pri Damijanu Terpinu, kjer je bil prisoten tudi Andrea Massi, smo povedali, da bo z naše strani predlagano vsem sponzorjem, da ti angažirajo več športnikov, da se posebej ne izpostavlja niti Tina Maze niti kdorkoli drug, razen če se za to posebej dogovorimo. Tako je bilo rečeno Citroënu, Petrolu in ostalim, ki to delajo. Povabili so več športnikov. Scenarij je bila tudi neka individualna fotografija, ki so jo oni zavrnili,"
je za zurnal24.si povedala direktorica Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad.

 

Andrea Massi pravi, da naj bi v tej reklami Tino prislilili v laž.
Tudi drugi športniki, ki so posneli reklame, se ne vozijo z osebnim vozilom Citroën, ampak le v njegovih kombijih. Ona ne reklamira, da se vozi le s Citroënom, ampak reklamira največjega sponzorja SZS. V reklami ni rekla, da se osebno vozi s Citroënom in le z njim. Verjetno tudi ne pije le čaja Teekanne. Kakor jim ustreza, tako se obnašajo. Ko smo se dogovorili, je bilo vse v redu – da so lahko zadržali avtomobile. Njihov odvetnik je zagotovil, da bo vse potekalo v redu, a ni bilo tako. Tam (na snemanju, op. a.) je bilo kup športnikov. Te stvari se ponavljajo. Nihče nima težav, le oni jih imajo vseskozi. Ne vem, s kom je nekaj narobe.

Kako si predstavljate nadaljnje sodelovanje?
Ogromno naporov vložimo za zagotavlje sredstev tudi za druge športnike. Ne moremo si privoščiti, da bi Citroën odstopil od pogodbe, ker Tina Maze noče posneti nekega oglasa. Pritožbo bo obravnaval izvršilni odbor, presodil, ali je zadeva taka, kot je zapisano, in dokončno odločil. Potem se s tem ne bomo več ukvarjali.

tina maze sölden veleslalom | Avtor: EPA EPA
Torej izvršilni odbor Mazejevo lahko oprosti kazni?
Da, izvršilni odbor (IO) dokončno odloči. Ima možnost pritožbe, njen pravni zastopnik je to že storil, dokončna odločitev pa je v rokah IO v skladu s pravilnikom o pravicah in dolžnostih tekmovalcev alpskih disciplin.

Kdaj bo jasna odločitev?
Ta teden predsednika ni. Ni roka, kdaj naj se IO sestane. Poglejte, ni panike, tudi znesek ni problematičen, v tujini so sankcije povsem drugačne. Gre za princip okrog Citroëna in avta Jarc. S Petrolom naslednji dan pa ni bil problem posneti samostojnega oglasa. Oni so se odločili, da se bodo na tej točki zapeli. Če menijo, da je to dobro za njih, naj tako nadaljujejo. Mi se bomo ravnali po določilih pogodbe in pravilniku.

Prekinitve pogodbe s Citroënom si torej ne morete privoščiti. Bo torej prej Tina doživela še kakšno kazen?
Ne moremo si privoščiti, da nekdo vseskozi izstopa in krši pogodbo. Tudi drugi tekmovalci že malo čudno gledajo. Ukrepali bomo zoper vsakega, ki bo kršil. Naši sponzorji dajejo velike denarje in zato tudi nekaj pričakujejo. Če že rezultatov ni pravih, mora biti pa vsaj ostalo, kot je določeno. Na rezultate ne moremo vplivati. Z dobrimi se zadeva izboljša. Če pa za ostale stvari ne bomo nič naredili, potem ne vem, zakaj bi pokrovitelji sploh še dajali denar.

Drži, da je stopnjevanje kazni: 5.000, 10.000, 40.000 in izključitev iz reprezentance?
Tako je, to je v pogodbah. Še to sem pozabila: ekipi Mazejeve je bila dana možnost, da se Citroënu opravičijo za nevšečnosti na snemanju in se z njimi sami dogovorijo, kako bi zaplet rešili. Citroën se je doslej pokazal kot zelo kooperativen. Mislim, da s primernim pristopom do zapleta ne bi prišlo. Potreben je bil en sam klic, da bi predsednik odpustil kazen, ampak za to se niso odločili.

 

Komentarjev 2
  • Kika 14:38 08.november 2011.

    Cela smučarska zveza je sramota za Slovenijo - če jih ne bi bilo, bi imeli super smučarje, ker bi bil zanje denar, kot si ga zaslužijo s prodajo svojih obrazov, ne pa razni Tomaži Lovšeti in njegove tajnice, ki niti ...prikaži več s prstom ne mignejo! Sramota, lopovi pokvarjeni!

  • 1111 13:14 08.november 2011.

    ...v času yuge so nekateri na račun SZS (takratni yu skipool) zelo obogateli, da jih ne naštevam...in enako politiko, se gre tudi nova postava...pejte že enkrat delat in ne prodajat meglo...škodljivci!!!