Šport
50 ogledov

Mazejeva brez četrte kolajne

Tina Maze EPA
Tina Maze se v veleslalomu borila za svoje četrto odličje na svetovnem prvenstvu v Vailu, a ji ni uspelo. Osvojila je peto mesto, slavila pa je Anna Fenninger.

Tina Maze se je na prvo veleslalomsko progo podala s številko 2, za 55 stotink je v cilju ugnala Švedinjo Mario Pietilä Holmner, še sedem stotink več pa je zaostala tudi domačinka Mikaela Schiffrin, kar je bil dokaz, da je Črnjanka tudi tokrat dobro opravila s svojo vožnjo. Nato je odstopila ena izmed glavnih favoritinj za odličje Avstrijka Eva-Maria Brem.

Fenningerjeva razred zase

S številko 5 je bila najhitrejša Švedinja Jessica Lindell-Vikarby, ki je za dve desetinki premagala slovensko šampionko, kasneje pa je na prvo mesto prišla še Anna Fenninger. Ta je z visoko prednostjo ugnala vse tekmice, pred Mazejevo je imela v cilju kar 1,10 sekunde prednosti. Za dvojno avstrijsko vodstvo je nato poskrbela Michaela Kirchgasser, ki se je s številko 19 prebila na drugo mesto. Imela je le 29 stotink prednost pred Mazejevo.

Ilka Štuhec je tokrat za mesto zaostala za domačo zvezdnico Lindsey Vonn, po prvi vožnji je bila 28., še nekoliko bolje pa sta se odrezali Ana Drev in Katarina Lavtar. Drevova je osvojila 22. mesto, Lavtarjeva pa 21.

Štuhčeva je v drugo ob prečkanju ciljne črte prevzela vodstvo, a je takoj za njo na mesto vodilne z lepo prednostjo stopila Vonnova. Ta je vodila tudi pred nastopom dveh Slovenk, ki sta pokvarili svoji uvrstitvi. Pred nastopom najboljših dvajset iz prve vožnje je bila Lavtarjeva četrta, Drevova sedma, Štuhčeva pa osma.

Mazejeva na petem mestu

Nemka Viktoria Rebensburg je vodila, ko je bilo v startni hiški le še deseterica smučark. Za bronasto z olimpijskega smuka v Sočiju so naslednje tekmovalke precej zaostale, med njimi tudi Mazejeva, ki jo je prehitela tudi soimenjakinja Weiratherjeva. Od Nemke je bila za devet stotink počasnejša tudi Lindell-Vikarbyjeva, ki pa je Korošico že potisnila z zmagovalnega odra. Švedinja je na koncu osvojila bron, 25 stotink je bila hitrejša od najboljše slovenske smučarke.

Kirchgasserjeva je za stotinko zaostala za Mazejevo, Fennigerjeva pa je visoko prednost kljub hujši napaki z lahkoto ubranila. Avstrijka je zmagala s prednostjo sekunde in štirih desetink.

"Že v prvi vožnji sem naredila preveč napak, v drugo pa sem čutila utrujenost. Enostavno ni šlo. Nekaj 'špur' se je na progi pojavilo, a te niso bile odločilne," je po tekmi dejala Mazejeva, ki je ob tem, da je izgubila možnosti za pet kolajn v petih disciplinah za nacionalno televizijo še povedala: "Sem kar vesela, da je zdaj konec teh vprašanj. To ni bil moj cilj pred prvenstvom, cilj sta bila smuk in slalom. Imela sem možnosti za takšen dosežek, naredila sem vse, da bi do njega prišla, a pet odličij ni bil zastavljeni cilj."

"Vse vedno ne more biti gladko"

Prvo veleslalomsko progo je sicer postavil njen trener Valerio Ghirardi. "Malo smo se pogovarjali o postavitvi pred tekmo, ampak progo je potrebno odpeljati, ne glede na to, kdo jo postavi," pojasnila Mazejeva.

Že pred kombinacijo je imela težave z desnim kolenom. "Koleno me še vedno boli, tudi od kombinacije naprej. Zato imam malo slabši občutek na desni nogi. To me moti, toda to je del igre, ne more biti vedno vse gladko."

"Slalom bo OK," je sicer zatrdila Mazejeva.

SP Vail/Beaver Creek, veleslalom (Ž), izidi:

Komentarjev 1
  • alina 08:24 13.februar 2015.

    ha-ha-ha....a vseh 5 kolajn je hotela!!!!!!!?? kako prepotentno in samovšečno...BRAVO ANNA FENNINGER!