Šport
38 ogledov

Mazejeva brez športnega oskarja

Genzebe Dibaba EPA
Slovenska alpska smučarka Tina Maze je v Šanghaju ostala brez prestižnega priznanja laureus za najboljšo športnico leta. Nagrado iz rok francoske nogometne legende Erica Cantonaja je prejela etiopska atletinja Genzebe Dibaba.

Etiopijka je v dveh tednih v letu 2014 podrla tri svetovne rekorde. Prvega februarja je v Karlsruheju popravila dvoranski rekord na 1500 metrov, pet dni pozneje je v Stockholmu popravila še rekordno znamko na 3000 metrov, 15. februarja pa je postavila še najboljši čas na dve milji. Genzebe Dibaba se je s tem pridružila Jesseju Owensu in Usainu Boltu, ki sta do lani kot edina atleta v dveh tednih popravila tri svetovne rekorde v treh različnih disciplinah.

Ob Tini Maze, dvakratni olimpijski zmagovalki iz Sočija, so bile kandidatke za športnico leta še novozelandska atletinja Valerie Adams, norveška tekačica na smučeh Marit Bjoergen ter teniški igralki Kitajka Li Na in Američanka Serena Williams.

Mazejeva je bila za prestižno nagrado nominirana že lani, ko je laureus pripadel ameriški plavalki Missy Franklin. Nagrade laureus podeljujejo od leta 2000, Mazejeva pa je šele četrta slovenska športnica, ki je bila nominirana, in prva, ki je bila za športnico leta na svetu nominirana dvakrat.

Jamajška atletinja Merlene Ottey, ki je v zadnjem obdobju svoje športne poti nastopala za Slovenijo, je bila leta 2011 med kandidatkami za povratnico leta, za posebne dosežke pa sta bila nominirana leta 2001 ekstremni smučar Davo Karničar, leta 2003 pa ultramaratonski plavalec Martin Strel.

V moški konkurenci je priznanje dobil srbski teniški igralec Novak Đoković, zmagovalec Wimbledona in dobitnika laureusa že leta 2012, v ekipni konkurenci pa je bila najboljša nemška nogometna reprezentanca, ki je lani v Braziliji osvojila naslov svetovnih prvakov.

Komentarjev 7
  • 4krogci 19:38 15.april 2015.

    In na podlagi česa v svetovnem merilu bi bila primerna kandidatka za to? Za slovensko smučarijo je dost nardila ampak v svetovnem merilu pač ne simpl ku pasul!

  • antitrust 19:22 15.april 2015.

    Pa kako je lahko Mazejeva ostala brez laureusa '?Kako je to mogoče ? Pa ona je ja NAJ, NAJ !!

  • titty 19:05 15.april 2015.

    A Feninger in Wonn nista bili niti nominirani?BRAVO TINA, NAJBOLJŠA ALPSKA SMUČARKA!!!!