Šport
19 ogledov

Mazejeva tri stotinke od zlata

Tina Maze EPA
Tina Maze, najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov, je branila naslov svetovne prvakinje v superveleslalomu. Tokrat jo je za tri stotinke ugnala Anna Fenninger.

Tina Maze je na svetovnem prvenstvu v Schladmingu pred dvema letoma osvojila eno zlato in dve srebrni odličji, celotno konkurenco pa je premagala prav v superveleslalomu, ki je bila prva disciplina na sporedu tekmovanj v Vailu in Beaver Creeku. Črnjanka je na svetovnih prvenstvih do tokratne tekme osvojila že šest kolajn, dve zlati in štiri srebrne, v tej sezoni pa je bila na štirih supeveleslalomih dvakrat tretja, enkrat četrta, na zadnjem pa je ob dobrih meritvah časov odstopila tik pred ciljem.

Start superveleslaloma je bil sicer prestavljen za 30 minut, zaradi močnega vetra pa je bila proga tudi nekoliko skrajšana. Kot prva Slovenka je nastopila Ilka Štuhec, ki pa je dobro formo nakazala le v spodnjem delu proge, ko je prepolovila zaostanek za takrat vodilno Eleno Curtoni. Štuhčeva je bila 17.

"Znam smučati bolje, to sem dokazala prejšnji teden. Žal mi je, da tega tu nisem pokazala," je po prihodu v cilj za nacionalno televizijo dejala Štuhčeva, ki je še omenila, da imajo tekmovalke precej težav z vetrom. 

Fenningerjeva tri stotinke hitrejša od Mazejeva 

Zadnjo četrtino smučišča je izjemno presmučala tudi Nemka Viktoria Rebensburg, ki je cilj prišla s kar 90 stotinkami prednosti pred Italijanko. Kasneje je bila tekma nekajkrat prekinjena zaradi vetra, s številko 15 pa je Nemkin čas za dobre pol sekunde še popravila Avstrijka Cornelia Hütter. To je najprej ugnala prva favoritinja preizkušnje Lindsey Vonn, za njo pa je še hitreje nastopila Mazejeva. Korošica je bila 12 stotink hitrejša od Američanke. 

A to ni zadoščalo za zmago, kasneje jo je le za las prehitela Anna Fenninger, ki je bila hitrejša v zgornjem delu proge, kasneje pa je izgubljala prednost. Avstrijka je tako Slovenki vrnila za olimpijski veleslalom, kjer je bila Črnjanka boljša za sedem stotink. 

Tišina jo je zmedla, sledil je dober občutek

"Odlično se počutim. Mislim, da sem naredila dober tek. Pogoji so bili težki, proga je zahtevna, do nje čutim ogromno spoštovanja. Ko sem prišla v cilj, je bila tišina. Vprašala sem se, kaj je narobe. Nisem takoj videla semaforja. Občutek, ko sem zagledala, da sem prva, je bil zelo dober, Vonnovo sem premagala na njenih tleh. Ana je bila zgoraj boljša, imela je tudi veliko boljše razmere, vidljivost. Jaz sem vseeno vesela. Za stotinkami ne žalujem, nekaj grenkega priokusa je, sem pa zato jaz Ano za nekaj stotink prehitela na olimpijskih igrah. Ta rezultat je velika motivacija za nadaljevanje svetovnega prvenstva," je po novem uspehu za TV Slovenija dejala Mazejeva.

"Sem dobro rapoložena. Z vsako medaljo je treba biti zadovoljen. Veliko vetra je bilo na progi. Upam, da bo v petek vreme bolj stabilno, da bodo pogoji enakopravni za vse. Proga mora biti tehnična, čeprav je bil zgornji del zavit, mi je bil všeč. To je dobra vzpodbuda za petkov smuk. Smučam dobro in se že zelo veselim te tekme," pa je povedala Vonnova.

Kot tretja Slovenka je nastopila še Vanja Brodnik, osvojila je 27. mesto. 

SP Vail/Beaver Creek, superveleslalom (Ž), izidi:

Komentarjev 8
  • dragec 08:51 04.februar 2015.

    To je njeno zadnje SP, pa naj uživa, samo, da ni hinavska

  • 4krogci 08:26 04.februar 2015.

    a sm slučajno kje napisal da je smučalo slabo?? Sem samo kritiziral njen odnos! "Sej ni važno na katerem mestu sem, važno da sem pred Vonnovo!"

  • musycho 08:19 04.februar 2015.

    Verjetno bi mogli tebe. Bi boljše zastopal Slovenijo.