Šport
27 ogledov

Mazejeva v Münchnu še povečala prednost

Tina Maze EPA
V Münchnu je bil na prvi dan novega leta na sporedu paralelni slalom. Tina Maze je prišla do jubilejnih 50. stopničk v svetovnem pokalu in dvanajstih na 17. tekmah v tej sezoni.

Tina Maze se je v osmini finala, v ženski in moški konkurenci je nastopilo 16 tekmovalcev, pomerila z Bernadette Schild in zanesljivo zmagala že v prvi vožnji, saj si je nabrala 38 stotink prednosti. Toliko prej so se v drugo odprla njena vrata, Avstrijko pa je ugnala še za dodatnih 19 stotink in to kljub temu, da v zadnjih metrih ni več smučala na polno.

V četrtfinalu se je Črnjanka pomerila s Švedinjo Mario Pietilae-Holmner. Ta si je v prvo privozila 19 stotink naskoka, a to ni bilo dovolj. Mazejeva je v polfinale, kjer je bila njena tekmica Tanja Poutiainen, napredovala z dvema stotinkama prednosti. Po prvi polfinalni vožnji sta bili Slovenka in Finka popolnoma izenačeni, v drugo pa je bila Mazejeva hitrejša za 13 stotink in si tako že zagotovila 50. stopničke v karieri na tekmah svetovnega pokala.

Zadnjo oviro je predstavljala Veronika Velez Zuzulova. Slovakinja je imela pred drugo vožnjo pol sekunde prednosti, saj je Mazejeva v spodnjem delu proge naredila napako in precej zaostala. To se je izkazalo za odločilno. Tretje mesto je osvojila Avstrijka Michaela Kirchgasser.

Za izpad v prvem krogu so dobili poraženci 15 točk svetovnega pokala, v drugem 30, prvi štirje pa si razdelijo po 100, 80, 60 in 50 točk. Mazejeva je imela pred tekmo v Münchnu na svojem kontu že 1059 točk, kar 427 več od drugouvrščene Marie Höfl-Riesch. Nemka je tokrat izpadla že v prvem krogu, ko se je pomerila z rojakinjo Viktorio Rebensburg. Slovenka ima zdaj 492 točk prednosti.

"Super je ta tekma, zelo zanimiva, zbralo se je veliko gledalcev. Šov je bil, veliko svetlobnih efektov, izjemno vzdušje, nekaj novega tudi za nas in je bilo zanimivo tekmovati. Na paralelni tekmi vidiš tekmico in vidiš, če si zadaj, vendar pa si na progi še vedno sam, smučaš sam, čeprav se čuti, da je na progi neposredna tekmica. Tudi v avtomobilu, s katerim sva se vedno z neposredno tekmico peljali na start, nisem veliko premišljevala o drugih. Skušala sem se osredotočiti nase in na svojo vožnjo ... Desna roka, v katero sem pred dnevi zapored dobila tri močne udarce, me je še vedno nekoliko bolela, vendar je sedaj neprimerno bolje," je po tekmi povedala Mazejeva, ki ima zdaj pet točk naskoka pred Zuzulova v slalomski razvrstitvi.

Za veselje nemških navijačev je poskrbel Felix Neureuther, ki je že v osmini finala izločil Američana Teda Ligetyja. Norvežan Aksel Lund Svindal je izgubil proti Ivici Kosteliću. V četrtfinale so se prebili trije Švedi. Ti nato niso bili več tako uspešni, v polfinale se je uvrstil le Andre Myhrer, a nato klonil proti Neureutherju. Ta se je za zmago udaril z Avstrijcem Marcelom Hirscherjem in zmagal. To je bila Nemčeva tretja zmaga v karieri.

Komentarjev 10
  • gec 10:11 05.januar 2013.

    revež,sigurno ti je bil fotr komunjara pa danes jokaš,ker ne more več krast.sedaj so pa vsi drugi krivi..

  • gec 14:08 03.januar 2013.

    zguba te je nardila gnoj...

  • Vikipiki 14:45 02.januar 2013.

    vladek,ti znaš samo znaš gnoj kidati!!